Promotieonderzoek: De Joodse Diasporascape in de Straits
Vrije Universiteit Amsterdam
* Datum: 28-04-2010
* Tijd: 15.45
* Locatie: Aula
* Titel: The Jewish Diasporascape in the Straits. An Ethnographic Study of Jewish Businesses Across Borders
* Spreker: M.J. Kamsma
* Promotor: prof.dr. H. Dahles
* Onderdeel: Faculteit der Sociale Wetenschappen
* Wetenschapsgebied: Sociale wetenschappen
* Evenementtype: Promotie
Door zijn multidisciplinaire aanpak biedt Theo Kamsma de mogelijkheid om het Joodse zakenleven in Indonesië, Maleisië en Singapore in tijd en ruimte in al haar complexiteit te begrijpen. Tegelijkertijd geeft hij grondig inzicht in de routes en wortels van een kleine diasporagemeenschap in dit tropisch deel van de wereld.
Er is weinig bekend over Joden en het Jodendom in Zuidoost Azië. Wat is hun aandeel in de Nederlandse koloniale geschiedenis? Wat deden ze? Zijn ze er nu nog, en waar houden zij zich mee bezig? Regelmatig oplaaiende antisemitische sentimenten in Indonesië en Maleisië laten zien dat in deze contreien een Joodse aanwezigheid niet altijd wordt gewaardeerd. Ook hier leven waanbeelden over Joodse complotten en wordt onomwonden de vrees voor verhulde alom vertegenwoordigde Joodse zakelijke netwerken geventileerd. In het door een Chinese meerderheid bevolkte Singapore heeft de Joodse gemeenschap daarentegen een thuis gevonden. Singapore is Israël erkentelijk voor de steun die het aan de stadstaat heeft geboden om zich na haar afscheiding van Maleisië in de jaren zestig militair te kunnen beschermen tegen hun directe moslim buren.
In de sociale wetenschappen heeft het denken over en in netwerken een hoge vlucht genomen. Ondanks, of juist vanwege, de vele vooroordelen over Joodse zakelijke netwerken zijn deze nog nauwelijks serieus onderzocht. Met de introductie van het antropologische concept van de Joodse Diasporascape in de Straits regio (Indonesië, Maleisië en Singapore) en met drie diepgaande en verhelderende studies naar de diamanthandel, een modehuis en een koffieketen, vermijdt Kamsma de gevaarlijke valkuil die een reductionistische invalshoek zou bieden.
Copyright Vrije Universiteit Amsterdam
Nieuwsbank
24 apr. 2010