Gedenksteen onthuld, groepering is tegendoor Piet Scheepers. zaterdag 26 juni 2010 | 07:45 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 26 juni 2010 | 07:57
Zo'n zestig veteranen zijn present op de veteranendag. 'Voor vele jonge veteranen is vrijdag een gewone werkdag', is de verklaring van Ton van Kolseren van de organisatie. foto Jan Stads/Pix4Profs DONGEN - Volgens voorzitter Ton van Kolsteren van de Jonge Veteranen Dongen heeft de Anti-Fascistische Groepering Dongen bezwaar gemaakt tegen het hangen van twee gedenkstenen in de Vredeskapel in het park Vredeoord.
Dit zei hij gisterenmiddag in zijn slotwoord aan het einde van de derde veteranendag in de Cammeleur.
"Zij vinden dat voormalige Indië- gangers en militairen die uitgezonden waren voor diverse vredesmissies, zich mogelijkerwijs niet naar behoren hebben gedragen", legde Van Kolsteren uit.
Hij voegde eraan toe dat al deze mensen zijn uitgezonden door de Nederlandse regering, onder mandaat van de Verenigde Naties. "Mijn conclusie is dan ook dat zij de kranslegging op 4 mei ook niet meer met ons zullen gaan doen." Gerard Jan van den Dries, vanuit het Oranjecomité Dongen coördinator van de Dodenherdenking in Dongen, was verbaasd over de opmerking van Van Kolsteren.
"Ik vraag me af waarom deze confrontatie wordt gezocht?"
Tijdens de bijeenkomst van veteranen, georganiseerd door de gemeente Dongen, was niemand van de Anti Fascistische Groepering Dongen aanwezig.
Waar 159 veteranen werden verwacht, kwamen slechts zestig afgevaardigden op de uitnodiging af. "Voor vele jonge veteranen is vrijdag een gewone werkdag", was de verklaring van Van Kolsteren. Er waren wel veel Indië-militairen en voormalige Nieuw Guinea-gangers.
Deze derde bijeenkomst stond in het teken van de onthulling van twee gedenkstenen. Wethouder Ad van Beek heette de aanwezigen welkom: "De traditionele veteranendag is een blijk van waardering namens het gemeentebestuur." Lang geleden is bij terugkeer van de Indië-veteranen een gedenksteen in de voormalige St. Josephkerk geplaatst. De kerk is gesloopt. De stichting Sint Josephkerk Blijft heeft zich sterk gemaakt om bijzondere elementen uit de kerk te kunnen behouden. Zo ook de gedenksteen voor de Indie-militairen. De veteranen hebben in overleg met het bestuur van de Bevrijdingkapel een plekje in deze kapel gevonden. De Jonge Veteranen sloten zich bij dit initiatief aan en hebben een eigentijdse gedenksteen laten maken. Ook deze vond een plekje in de kapel.
"Mooi he, jong en oud samen. Zeker in deze kapel", waren de slotwoorden van Jan Kersbergen, voorzitter Vereniging Indië Militairen. Voordat het gezelschap vanuit de Cammeleur naar de onthulling ging, had wethouder Van Beek nog een verrassing voor de aanwezigen. De Tilburgse schrijver Jan van Beurden bood de aanwezigen zijn boek aan.
Het ruim 440 dikke boek, Soldaat van Oranje onder Engelse vlag, gaat over zijn vader Piet van Beurden die van 1932 tot 1946 in het Engelse leger heeft gediend.
BN/De Stem