Een goede moslima worden in trendy moslimkleding Modeshow in Utrecht georganiseerd door tophoofddoeken.wordpress.nl. Foto ANPJAKARTA - Een voor een worden de lange, dunne modellen opgesteld. Gekleed in satijnen, zijde en linnen stoffen. Nerveus praten ze door elkaar heen. Een visagist doet nog snel een lik lipgloss op een paar lippen, de kleding wordt een laatste keer geschikt en dan worden ze de zaal ingestuurd. Het publiek is enthousiast. Het lijkt een normale modeshow, maar niets is minder waar: alle modellen zijn volledig bedekt en allemaal dragen ze een hoofddoek. Kleding voor moslima's.
Steeds meer moslimvrouwen in Indonesië, waar de meeste moslims ter wereld wonen, dragen speciale islamitische mode. De ontwerpers houden zich strikt aan de regels die staan beschreven in de Koran.
''Niet makkelijk", zegt de 19-jarige modeontwerper Dian Pelangi. ''Het is lastig kleding te ontwerpen die aan alle regels voldoet. Het is verboden hoofdhaar of lichaamsdelen te laten zien, om transparante stoffen te dragen en om hele felle kleuren te gebruiken. Het is een enorme uitdaging."
De introductie van moslimmode is vrij nieuw in Indonesië. Vijftien jaar geleden was islamitische kledij nauwelijks zichtbaar in het straatbeeld. Uitingen van geloof werden tijdens het 32-jaar durende dictatoriale regime van Soeharto niet gestimuleerd, op openbare scholen en voor ambtenaren was het dragen van een hoofddoek zelfs verboden. Na de val van de dictator, nu 12 jaar geleden, gingen mensen op zoek naar hun religieuze identiteit.
De 25-jarige Fifi Alvianto hult zich sinds tien maanden in alles bedekkende, maar hippe kleding: ''Het is veel makkelijker om vandaag de dag islamitische kleding te kopen. Veel van mijn vriendinnen zijn zich de afgelopen jaren gaan kleden volgens de regels van de sharia (islamitische wetgeving, red.) en dus voelt het goed voor mij om ook een hoofddoek te dragen. Vroeger was je een extremist, nu ben je normaal"
De zoektocht naar een nieuwe identiteit gaat gepaard met de verspreiding van miljoenen boeken, films en televisieprogramma's die allemaal hetzelfde thema hebben: het geloof en dan vooral het islamitische geloof. De overige vijf officieel erkende religies komen er nauwelijks aan te pas.
Schrijfster en vrouwenvoorvechter Ayu Utami ziet geen direct gevaar in de popularisering van de islamitische mode, zolang het dragen ervan niet wordt geïnstitutionaliseerd. ''Direct na de val van Soeharto was seks de trend, nu is het de islam." De christelijke Utami, gekleed in een weinig verhullend topje en strakke spijkerbroek, laat zich niet intimideren door vrouwen in islamkleding. ''Er is een groot verschil tussen mannen en vrouwen die zich kleden volgens de islamitische regels. Mannen met een baard en kaftan zijn vaak extremistisch. Vrouwen dragen een sluier om hun identiteit te benadrukken, om zichzelf in de publieke ruimte te beschermen, tegen het kapitalisme of tegen de exploitatie van het vrouwelijk lichaam."
Jetti R. Hadi, hoofdredacteur van NooR, het eerste Indonesische vrouwentijdschrift voor moslima's is het hier ten dele mee eens. ''Met het dragen van bedekkende kleding laat ik juist zien dat ik een keuze heb." Ze komt net terug uit Australië waar ze een islamitische modeshow hield. Dat juist Indonesië zich op de kaart probeert te zetten als het mekka van de islamitische mode-industrie is volgens haar logisch. ''Indonesië is zo rijk aan culturen die allemaal hun eigen stoffen, kleuren, patronen en stijl hebben."
Terug op de modeshow is duidelijk dat de ontwerpers zich hebben laten inspireren door traditionele kleding uit de archipel: batik, tie-dye, sarongs, kabaja en slendangs. Kleurrijker,vernieuwend en stijlvoller. Hadi is niet bang dat vrouwen alleen maar islamitische mode dragen omdat het hip en trendy is: ''Dat is een mooie bijkomstigheid. Uiteindelijk gaat het erom een goede moslima te worden."(GPD)
Parool