Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Het goede hout raakt op

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Het goede hout raakt op Empty
BerichtOnderwerp: Het goede hout raakt op   Het goede hout raakt op Icon_minitimema 5 jul 2010 - 6:52

Het goede hout raakt op
maandag 5 juli 2010 Door John Maes

Nederland is grootafnemer van tropisch hout met het FSC-keurmerk. Maar dit 'goede hout' raakt op.

Door Maes, John


HOEVELAKEN FSC-hout wordt het genoemd, het goedgekeurde tropisch hardhout waaruit Nederlanders graag hun kozijnen gezaagd zien. Gemiddeld 20 procent van het tropisch hout dat in Nederland wordt vertimmerd, draagt het FSC-logo, wat betekent dat het hout van kap tot kozijn is gevolgd. "Uniek in de wereld", zegt Wim Ellenbroek, directeur van The Borneo Initiative. "In de Nederlandse weg- en waterbouw is dat percentage zelfs 60 à 70."

De directeur van het Wereldnatuurfonds (WNF) riep gemeenten deze maand op bij projecten meer FSC-hout te gebruiken. Maar die verantwoorde keuze heeft een keerzijde, want aan de aanbodkant is er momenteel te weinig 'goed' hout om aan de vraag uit de bouwsector te voldoen. En dan, zo willen de wetten van economische logica, stijgen de prijzen.

"Voor woningen willen we tropisch hardhouten kozijnen. En als grootste gebieds- en woningontwikkelaar van ons land, zijn we daarom al meer dan vijf jaar partner van FSC Nederland", zegt Bas van de Griendt, milieumanager bij Bouwfonds Ontwikkeling, de vastgoedpoot van de Rabobank. "We schrijven vrijwel standaard FSC gecertificeerd hardhout voor in projecten. Zo vergroten we de vraag. Met The Borneo Initiative willen we het aanbod vergroten om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen; van duurzaam geproduceerd hardhout wel te verstaan."

Met subsidies van onder meer het Rijk, de vastgoedbranche zoals BAM en Bouwfonds Ontwikkeling, woningbouwcorporaties en goede doelen, moet de meerprijs van FSC-hout (zo'n vijftien procent) gecompenseerd worden. Want we willen natuurlijk wel zoveel mogelijk voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.

The Borneo Initiative richt zich op Maleisië en Indonesië, de twee grootste landen waar het eiland Borneo toe behoort. De reden daarvoor is dat Indonesië over eenderde van de totale wereldvoorraad oerbos beschikt, maar de ontbossing gaat er ook het hardst. Ongeveer de helft ging al verloren. Van de resterende 120 miljoen hectare tropisch bosareaal in heel Indonesië is ruwweg 40 miljoen beschermd en 40 miljoen helaas al leeggeroofd.

De resterende 40 miljoen hectare is nog te redden. Dat kan het beste, paradoxaal genoeg, door er te kappen - verantwoord, welteverstaan - en het te beheren, zodat de flora en fauna behouden blijft. Een paar bomen slachtofferen; de rest laten staan. "Als het aan de eigenaar zou liggen, wordt eerst het hele bos gekapt en er daarna een palmolieplantage van gemaakt", zegt Ellenbroek.

Natuurbescherming is in het Zuidoost-Aziatische land nu eenmaal geen automatisme. Evenmin is korupsi in Indonesië een vreemd woord. Toch is Ellenbroek optimistisch. "Het model wat er nu voor Borneo ligt, is makkelijk te kopiëren naar Zuid-Amerika of Afrika."

Spitsnet
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Het goede hout raakt op Empty
BerichtOnderwerp: Re: Het goede hout raakt op   Het goede hout raakt op Icon_minitimewo 7 jul 2010 - 13:03

wo 07 jul 2010, 12:37
EU weert 'fout hout'

STRAATSBURG - Het risico op 'fout hout' neemt af. Importeurs van hout moeten voortaan steeds controleren of er wel een vergunning was voor de houtkap, wat illegale ontbossing in landen als Indonesië of Brazilië moet tegengaan. Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met een compromis daarover met de gezamenlijke EU-landen.

Nu is naar schatting 20 procent van het importhout in de EU van illegaal gekapte bomen. Wereldwijd gaat het om 350 à 650 miljoen kubieke meter 'fout hout' per jaar. Door de illegale kap blijft er meer broeikasgas CO2 in de lucht en verdwijnen dier- en plantensoorten.

Europa is een grote importeur van hout. Acties tegen 'fout hout' waren tot dusver zonder veel succes. EU-landen probeerden vrijwillige afspraken te maken met houtexporterende landen, maar van deze zogeheten Flegt-akkoorden werden er maar weinig afgesloten.

Bas Eickhout (GroenLinks) is blij met de uitkomst. „Dit is nu de eerste keer dat we het foute hout echt verbieden.”

PvdA-Europarlementariër Judith Merkies vindt het een gemiste kans dat de EU-landen geen minimale sancties willen stellen op overtredingen van het controlesysteem.

Europarlementslid Kartika Liotard (voorheen SP, nu Verenigd Links) ziet nog een zwakke plek in het systeem. In sommige landen zijn vergunningen wel erg makkelijk te krijgen, bijvoorbeeld door corrupte ambtenaren om te kopen. De vraag is nog of er controle moet komen op de vergunningverlening in die landen.

Binnenkort moeten de ministers van Landbouw van de 27 EU-landen zich uitspreken over het akkoord. Demissionair minister Gerda Verburg (Landbouw) reageerde woensdag bijzonder verheugd dat het Europarlement heeft ingestemd met een handelsverbod voor illegaal gekapt hout. „Dit is een belangrijke stap voor de aanpak van grootschalige illegale houtkap. Het verbod in de EU helpt de ontbossing tegen te gaan en zorgt voor een betere bescherming van planten en dieren in de bossen.”

Nederland had in 2007 om de wettelijke maatregelen gevraagd. Verburg stemde vorig jaar tegen een voorstel dat volgens haar niet ver genoeg ging.„Ik wilde een verbodsbepaling, maar andere landen wilden daar niet aan. Ik ben blij dat er in het Europees Parlement wel brede steun is voor een totaalverbod. Ik reken erop dat het nu alsnog geregeld wordt.”

Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Het goede hout raakt op
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Versteend hout:stokoud en steenhard
» Europa verbiedt import van illegaal gekapt hout
» Twaalf doden nadat uitwijkende vrachtwagen van de weg raakt in Indonesië
» Wieteke van Dort raakt met liederen en gedichten gevoelige snaar bij Bossche oorlogsveteranen
» Pikulan - 'een draagstok die hulp biedt'

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: