Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 3 t/m 28 augustus 2010: Tentoonstelling Vergeten Oorlog en Indië-herdenking in Breda

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

3 t/m 28 augustus 2010: Tentoonstelling Vergeten Oorlog en Indië-herdenking in Breda Empty
BerichtOnderwerp: 3 t/m 28 augustus 2010: Tentoonstelling Vergeten Oorlog en Indië-herdenking in Breda   3 t/m 28 augustus 2010: Tentoonstelling Vergeten Oorlog en Indië-herdenking in Breda Icon_minitimeza 24 jul 2010 - 9:57

Tentoonstelling Vergeten Oorlog en Indië-herdenking in Breda



Dit is een gezamenlijk persbericht van de Gemeente Breda en Stichting Arjati

De tentoonstelling Vergeten Oorlog herdenkt dat 65 jaar geleden met de capitulatie van Japan een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling is van 3 t/m 28 augustus te zien in de Centrale Bibliotheek, Molenstraat 6 in Breda. Organisatoren zijn Stadsarchief Breda en Stichting Arjati. Op zondag 15 augustus organiseert Stichting Arjati de Indië-herdenking bij het monument in de achtertuin van Woonzorgcentrum Raffy.

Op de tentoonstelling zijn acht gefilmde interviews te zien met Indische en Molukse repatrianten, in opdracht van het Stadsarchief gemaakt door dr. C. Wouters. Deze interviews maken deel uit van het oral history project van het Stadsarchief Breda.
Doel is om met persoonlijke ervaringen van direct betrokkenen het beeld van de historische werkelijkheid verder in te kleuren. Er komen mensen aan het woord die zich vanuit Nederlands-Indië in Breda hebben gevestigd. Zij vertellen wat ze destijds hebben meegemaakt en hoe het hen daarna is vergaan.
Al eerder zijn voor dit project Bredase dienstplichtigen geïnterviewd die na de oorlog naar Nederlands-Indië moesten. Ook mensen die de crisis in de jaren dertig hebben meegemaakt en mensen die vertellen over ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog, zoals onderduikverleners, verzetsmensen, Poolse bevrijders en gewone burgers, hebben hun verhaal kunnen vertellen. De gesprekken zijn te volgen op www.stadsarchiefbreda.nl.

Samen herdenken
Zondag 15 augustus organiseert Stichting Arjati een Indië-herdenking bij het monument in de tuin van Woonzorgcentrum Raffy. Het programma duurt van 14.00 tot 15.00 uur.
Daarna kan men bloemen leggen bij het monument leggen en is er een optreden van het Kion koor, onder leiding van Johnny Rahaket.


Breda, 23 juli 2010
Alle persberichten
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

3 t/m 28 augustus 2010: Tentoonstelling Vergeten Oorlog en Indië-herdenking in Breda Empty
BerichtOnderwerp: Re: 3 t/m 28 augustus 2010: Tentoonstelling Vergeten Oorlog en Indië-herdenking in Breda   3 t/m 28 augustus 2010: Tentoonstelling Vergeten Oorlog en Indië-herdenking in Breda Icon_minitimevr 13 aug 2010 - 7:27

De Nederlandse buren zijn blanke Molukkers
vrijdag 13 augustus 2010 | 07:28 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 13 augustus 2010 | 07:57


'Ik ben een echte Bredanaar geworden.

Ik heb het liefst un broodje kès en un bakske koffie." Frits Lisapally, een Molukker uit de Schoklandstraat toont zich in de documentaire de vlotste prater. Hij waardeert zijn Nederlandse stadgenoten als 'gemoedelijke mensen' en hij voelt zich 'altijd trots op Breda'. In 1967 kwam hij als jong kind met zijn in 1951 gerepatrieerde ouders in de gemengde wijk De Driesprong wonen. Frits maakte veel Hollandse vrienden en vriendinnen. Maar na zestien jaar in het opvangkamp Vught moest ie eerst een jaartje omschakelen. "Het comfort van het nieuwe huis was prettig, maar ik had heel goede herinneringen aan het kamp." Voor de jonge Lisapally was het leven daar 'met veertien mensen in één barak één groot feest' geweest. "Wij vermaakten ons opperbest buiten, als kind genoot je er heel veel vrijheid."

Dat heeft voor zijn ouders toch even anders gelegen. Zijn vader was sergeant in het KNIL (Kon. Ned. Indische Leger) geweest. Hij had voorzien dat het in de jonge Republiek Indonesia 'helemaal verkeerd ging' en wilde niet op Ambon blijven. Maar in 1950 werd het KNIL ontbonden en zijn militairen ontslagen. "Dat konden de mannen niet accepteren", vertelt Frits. Anderhalf jaar bleven de ex-KNIL'ers in het kamp hun gedisciplineerde soldatenleven leiden. Ze droegen hun van alle distinctieve ontdane uniform, begonnen de dag met appèl. Voerden 's ochtends en 's avonds de vlagceremonie uit. Maar hun uitkeringen stopten; ze moesten gaan werken. "Nou ja, kersenplukker of bewaker worden. De mensen vertikten het. Mijn vader ging varen."

'Vergeten oorlog', Centrale Bibliotheek (Molenstraat 6), t/m 28 augustus tijdens openingsuren.

BNdeStem
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
3 t/m 28 augustus 2010: Tentoonstelling Vergeten Oorlog en Indië-herdenking in Breda
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» 24 april t/m 29 augustus 2010: Tentoonstelling 'Troostmeisjes' in Kunsthal
» Indië herdenking bij huize Raffy in 'Breda in Beeld'
» Vanaf 16 augusutus 2010 bij Bronbeek: tentoonstelling 'Het Verhaal van Indië'
» 15 augustus 2009: Indië-herdenking
» Indië Herdenking Den Haag, 15 augustus 2018

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Uit-Agenda-
Ga naar: