Unieke vlag te zien tijdens Indië-herdenking
12-08-2010 15:36 | gewijzigd 12-08-2010 15:46
DEN HAAG (ANP) – Tijdens de herdenking zondag van de capitulatie van Japan in het World Forum in Den Haag is een unieke vlag te zien. Het gaat om de Nederlandse banier die bij de bekendmaking van de bevrijding in het Japanse gevangenkamp Banjoebiroe op Java is gehesen.
De driekleur was tijdens de bezetting tussen 1942 en 1945 in drie stukken gescheurd en zo verborgen gehouden voor de Japanse overheerser. Dat heeft de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 donderdag gemeld.
De vlag maakt deel uit van de collectie van Museum Bronbeek in Arnhem. De organisatie van de herdenking roept mensen door het hele land op zondag de vlag te hijsen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Japanse kampen.
Bij de herdenking van de capitulatie van Japan, zondag 65 jaar geleden, zijn onder anderen koningin Beatrix en demissionair premier Jan Peter Balkenende aanwezig.
De koningin legt aan het begin van de middag een krans bij het Indisch Monument, vlak bij het World Forum. Daarna volgen andere autoriteiten en vertegenwoordigers van betrokken organisaties. Voorafgaand aan de kranslegging worden voordrachten gehouden en muziekstukken gespeeld. Een van de sprekers is zanger Boudewijn de Groot, die is geboren in een Japans gevangenenkamp.
Door de overgave van Japan kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor het gehele Koninkrijk der Nederlanden. Tijdens de Japanse bezetting van Nederland-Indië 100.000 Nederlanders in interneringskampen. Van hen overleden er tijdens de oorlog 13.000 aan honger, uitputting en de slechte leefomstandigheden in de kampen.
Ref. Dagblad