Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 28/04 - 18/05 : Unieke expositie beelden van Ned.-Indië in WOII

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

28/04 - 18/05 : Unieke expositie beelden van Ned.-Indië in WOII Empty
BerichtOnderwerp: 28/04 - 18/05 : Unieke expositie beelden van Ned.-Indië in WOII   28/04 - 18/05 : Unieke expositie beelden van Ned.-Indië in WOII Icon_minitimevr 17 apr 2009 - 22:01

Unieke expositie toont beelden van Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog

28/04 - 18/05 : Unieke expositie beelden van Ned.-Indië in WOII 3450484991_c4562cfb2a_o Mieke Huysman-Engelberts met de poster die men in heel Lansingerland kan tegenkomen; met daarop de aankondiging van de unieke tentoonstelling.


Berkel en RodenrijsVan 28 april tot 18 mei zal in de hal van de SpIL (voormalig gemeentehuis) van Berkel en Rodenrijs een unieke tentoonstelling te bekijken zijn. Een fototentoonstelling die een beeld geeft van de omstandigheden in Nederlands-Indië ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.
Trees Borkus-Henskens

”Deze fototentoonstelling is een chronologisch verslag van de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië,” legt Mieke Huysman-Engelberts uit. Zij maakt deel uit van de Stichting Gastdocenten WOII in de werkgroep Zuidoost-Azië. Zelf woonde ze als kind in Nederlands- Indië en heeft daar nog veel herinneringen aan.
“De foto’s, zeer waarschijnlijk gemaakt door Nikola Drakulic en verzameld door de heer Winkler, tonen beelden van de Japanse aanval op de Amerikaanse slagvloot bij Pearl Harbor, de landing van de Japanners op Java , de capitulatie, het afvoeren van het Nederlands Indische leger in krijgsgevangenschap, de internering van Nederlandse burgers in kampen, de dwangarbeid aan de Birma spoorwegen en de mijnen van Japan, de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki, de Japanse capitulatie en tot slot de onafhankelijkheidsstrijd van de Indonesiërs die daarop volgde. Foto’s die een duidelijk beeld geven van die tijd. Maar er wordt tevens aandacht besteed aan het dagelijks leven in de krijgsgevangenkampen en aan de interneringskampen voor burgers.” Voor burgers, zo weet ook Mieke, werden twee soorten kampen opgericht. De mannen werden van hun gezinnen gescheiden; er kwamen aparte mannenkampen en kampen voor vrouwen en kinderen. Later kwamen er ook nog enkele jongenskampen, waar jongens boven de tien jaar naartoe werden gestuurd.

Tekeningen
Bij de foto’s tevens tal van tekeningen die eveneens een goed beeld geven uit die tijd.
“Te weinig Nederlanders blijken te weten wat die oorlog hun landgenoten overzee heeft aangedaan,” weet Mieke. “Tienduizenden Nederlandse burgers verbleven onder erbarmelijke omstandigheden in interneringskampen. Velen van hen hebben het leven moeten laten tengevolge van ondervoeding, besmettelijke ziektes, mishandelingen en dwangarbeid. Maar ook nu nog is er een groep mensen die de verschrikkingen wel heeft overleefd, maar nog steeds moeite heeft met de traumatische ervaringen.” Na de overgave van de Japanners op 15 augustus – dus enkele maanden na de bevrijding van Nederland – volgde nog de Bersiapperiode, de onafhankelijkheidsstrijd van de Indonesiërs zelf. De meeste Nederlanders moesten daardoor nog langer in de kampen verblijven gezien de gevaren daarbuiten.

Gastdocenten
Gastdocenten verzorgen rondleidingen over de expositie en vertellen over hun tijd in en buiten de kampen; er zal dagelijks iemand present zijn. De tentoonstelling, de collectie van foto’s en prenten werd overgedragen aan het Museon die ze nu in beheer heeft, is voor iedereen toegankelijk tijdens de openingstijden van de Spil aan de Raadhuislaan.
“We zijn erg verheugd dat we hem in Lansingerland kunnen laten zien.
Slechts twee maal per jaar wordt de tentoonstelling ergens in Nederland opgebouwd; op een plek die door een van de 120 gastdocenten wordt aangevraagd. We hopen dat het niet bij deze tentoonstelling blijft, maar dat we ook de gelegenheid krijgen bijvoorbeeld op scholen in Lansingerland te vertellen over de Nederlands-Indië periode, mogelijk in combinatie met een bezoek aan de tentoonstelling. Scholen die belangstelling hebben kunnen contact opnemen (tel. 010 4182191) om de mogelijkheden te bespreken.”

08 april 2009 16:00 - Heraut
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
28/04 - 18/05 : Unieke expositie beelden van Ned.-Indië in WOII
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» 04-03-2012 expositie Ned.Indië tijdens WOII - Breda
» 19 sept. 2010, Apeldoorn: Portret van een oermoeder. Beelden van de njai in Ned.-Indië
» Uitzending van 24-11-2015 Nieuwsuur: Thom Hoffman en Ongewenste beelden uit Nederlands-Indië
» Unieke kleurenbeelden van de Koninklijke Marine in Indië in 1939
» Unieke vlag te zien tijdens Indië-herdenking

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Uit-Agenda-
Ga naar: