Herdenkingen Indische jongenskampen gaan doorGeplaatst: 14 augustus 2010 19:52
ANP
DEN HAAG - Het herdenken van de jonge Nederlanders die tijdens de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog stierven, gaat ook door na het opheffen van de Commissie Herdenking Jongenskampen.
Dat heeft de organisatie zaterdag laten weten. Een groep kinderen en kleinkinderen van jongens die in de jongenskampen gevangen zaten, heeft gezegd de jaarlijkse herdenkingen van het huidige bestuur over te nemen. Het bestuur wil na 65 jaar stoppen met het organiseren van de bijeenkomsten op 23 augustus, de dag de Japanse capitulatie in de kampen werd bekendgemaakt. Daarom hebben de (klein-)kinderen het initiatief genomen voor de oprichting van de Stichting Nieuwe Commissie Herdenkingen.
De jaarlijkse ceremonie heeft op 23 augustus plaats bij het Jongensmonument op het terrein van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek in Arnhem. De bronzen sculptuur verbeeldt een uitgemergeld jongetje, gehuld in een lendendoek, die een patjol (hakschop) over zijn schouder draagt. Tijdens de herdenking wordt dit jaar gesproken door Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en dominee Carel ter Linden. Het feit dat de Tweede Wereldoorlog 65 jaar geleden eindigde, was al voor meerdere organisaties van slachtoffers en betrokkenen aanleiding om zich te herbezinnen op de toekomst.
Zo hief de Nationale Federatieve Raad van het Voormalig Verzet Nederland zichzelf in juni officieel op. Het bestuur besloot hiertoe omdat de afgelopen jaren veel leden van het verzet zijn overleden.
Ned. Dagblad
plaatje
hier gevonden