Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013 do 11 jul 2013 - 10:23
Den Haag
Herdenking 15 Augustus 2013
Voorlopig programma 2013
Ochtendprogramma in het World Forum Het thema is De Japanse bezetting gezien door kinderogen. Het ochtendprogramma is tot stand gekomen in samenwerking met het >>Indisch Herinneringscentrum.
10.30 – 11.30 uur
Opening door de heer J.G.C. Wiebenga, voorzitter van de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945. In zijn openingswoord zal de voorzitter memoreren dat het Indisch Monument 25 jaar geleden werd onthuld. Publicist Theodor Holman interviewt Mevrouw Tineke van Ommen-Douwes (buitenkamper) en de heer Piet Bikker (Kamp Kampili) over hun herinneringen en ervaringen als kind tijdens de Japanse bezettingstijd. Mevrouw Yolande Bertsch draagt gedichten voor uit haar gedichtenbundel Kampongkat. De tekeningen van haar zus, Frédérique Spigt, uit dezelfde bundel worden bij de gedichten op het doek geprojecteerd.
Herdenkingsplechtigheid bij het Indisch Monument
Vanaf 12.30 uur
De voordracht dit jaar wordt verzorgd door de heer Diederik van Vleuten, cabaretier en theatermaker. In zijn theatervoorstelling “Daar Werd Wat Groots Verricht” vertelde hij het verhaal van zijn oudoom Jan in Nederlands-Indië. Toespraak door Babiche Keuls, leerling van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum te Den Haag, adoptieschool van het Indisch Monument. De muzikale omlijsting in 2013 wordt verzorgd door de Residentie Bach Ensembles en de Kapel Koninklijke Luchtmacht o.l.v. Majoor Jos Pommer. Middagprogramma World Forum
Vanaf 14.00 uur
Lunch en koempoelan in het World Forum met exposities en stands. De band "Cheers" verzorgt de muziek.
Rondetafelgesprekken Zoals elk jaar worden er tijdens de Kumpulan in het World Forum Rondetafelgesprekken gehouden. De gesprekken worden gehouden om 16.00 uur. Deelname aan de gesprekken is kosteloos. Het onderwerp dit jaar is evenals het thema van deze herdenking: De Japanse bezetting gezien door kinderogen. Deelnemers kunnen tijdens deze gesprekken hun ervaringen over de oorlog die ze als kind beleefden delen met de andere gespreksdeelnemers. Indien u aan de Rondetafelgesprekken wenst deel te nemen wordt u vriiendelijk verzocht uw aanmelding te sturen aan: Stichting Herdenking 15 Augustus 1945, Postbus 85747, 2508 CK Den Haag; of via info@indieherdenking.nl; u kunt u ook aanmelden op de dag zelf om uiterlijk 15.45 uur bij de infobalie in het World Forum.
Jongerenprogramma Op 15 augustus wordt er zoals gebruikelijk in samenwerking met het Museon en de Stichting Gastdocenten WOII ZO-Azië een jongerenprogramma georganiseerd. Deelnemers zijn kinderen van 10 tot 15 jaar. Aanmeldingen kunnen geschieden via info@indieherdenking.nl of via het Museon. U wordt verzocht behalve naam en leeftijd van de deelnemers, ook de adressen en (mobiele) telefoonnummers van de ouders of verzorgers te vermelden. Het >>programma staat in het teken van de zogenaamde "buitenkampers", mensen die tijdens de Japanse bezetting niet geïnterneerd zijn.
Tentoonstelling “Indië in Den Haag” In het Haags Historisch Museum vindt de tentoonstelling Indië in Den Haag. Een eeuwenoude band plaats. Op 15 augustus is de laatste kans om deze tentoonstelling te bezoeken.
Maaltijden Na afloop van de plechtigheid bij het Indisch Monument bestaat de mogelijkheid in het World Forum een Indische maaltijd (nasi rames of gado - gado) te gebruiken. Voor de maaltijd kunt u in het World Forum bonnen kopen op de dag zelf bij de daarvoor speciaal ingerichte verkooppunten.
Deelname/kosten De herdenking bij het Indisch Monument is voor iedereen vrij toegankelijk.
Bent u geïnteresseerd in het bijwonen van het ochtendprogramma in het World Forum? Stuurt u ons dan een mail via info@indieherdenking.nl. Wij informeren u graag over het tarief en het verkrijgen van toegangskaarten.
Donateur De Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 wordt financieel gesteund door ca. 1400 donateurs. De middelen worden ingezet voor de organisatie van een waardige herdenking elk jaar op 15 augustus. Wij informeren u onder andere over de herdenking en het bijwonen van het ochtendprogramma. Dit is voor donateurs mogelijk tegen een gereduceerd bedrag. Het jaarlijkse donatiebedrag is minimaal € 7,50, maar elke hogere bijdrage is van harte welkom.
Voor meer informatie klik op de site van Stichting Herdenking
ElEl
Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013 do 11 jul 2013 - 10:28
Indië-Herdenking 15 augustus 2013 in Breda 6. juli 2013 | Auteur: Arjati
Donderdag 15 augustus 2013 vindt in Breda bij het Indië-monument aan de Bernard de Wildestraat 400 de Indië-Herdenking plaats. Het thema voor dit jaar is ‘Zij waren toen nog zo jong’. Het thema speelt in op wat het voor kinderen betekent om op te groeien in een oorlog en hoe dit het verdere leven kan beïnvloeden.
Verschillende sprekers zullen inspelen op dit thema, waarbij niet alleen teruggeblikt wordt op het verleden, maar ook de link gelegd wordt naar het heden. Door de adoptie van het Indië-monument door KBS Kievitsloop is overdracht van deze geschiedenis aan de jongere generatie geborgd. Zij zullen ook actief een bijdrage leveren aan deze herdenking.
Een gedeelte van de tekst uit de flyer van de uitnodiging volgt hieronder.
Op donderdag 15 augustus 2013 wordt de Indië Herdenking gehouden bij het Indië monument, gelegen in de achtertuin van Woonzorgcentrum Raffy aan de Bernard de Wilstraat 400 te Breda.
Het thema van de herdenking luidt als volgt: ‘Zij waren toen nog zo jong’
U bent van harte uitgenodigd om deze Indië herdenking bij te wonen. Mocht u andere mensen kennen, die belangstelling hebben om de herdenking bij te wonen, dan zijn zij natuurlijk ook van harte welkom.
De herdenking begint om 14.00 uur. Wij verzoeken u echter reeds om 13.45 uur plaats te nemen.
Na de herdenking is er gelegenheid voor ontmoeting, de mogelijkheid om de op dit thema geënte tentoonstelling van Will van de Corput te bezichtigen en zal Ankie Cordier de Croust bij de informatie-/boekenstand klaar staan om eventuele vragen te beantwoorden.
PROGRAMMA
* 13.45 uur Muziek
* 14.00 uur Aanvang programma
* afwisselend muziek en toespraken
* Het ’Indisch Onze Vader’
* Eerbetoon: met o.a één minuut stilte
* Bloemlegging op afroep
* 15.15 uur Aanvang défilé langs het monument met gelegenheid om zelf uw bloemen neer te leggen.
Voor en na de herdenking op 15 augustus organiseert Stichting Arjati samen met Bibliotheek Brabantpark van dinsdag 6 augustus tot zaterdag 7 september de tentoonstelling ‘Zij waren toen nog zo jong’.
Meer informatie over de herdenking of de tentoonstelling:
Magda Wallenburg, telefoonnummer 076 5876997 of m.wallenburg@arjati.nl
Arjati.nl
ElEl
Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013 ma 15 jul 2013 - 13:55
Herdenking Den Helder
15 Augustus herdenking rond thema Vrijheid spreek je af Redactie DHA | 13-07-2013 06:58
Den Helder - Op donderdag 15 augustus 2013 zal, zoals gebruikelijk, herdacht worden dat het keizerrijk Japan in 1945 op die datum capituleerde voor de geallieerde strijdkrachten, waarmee een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in de Oost. Ook in Den Helder vindt een herdenking plaats.
Het gekozen thema is in overeenstemming met de 4 Mei herdenking:" Vrijheid spreek je af ". Na de overgave van Japan leek het er op dat er vrede en vrijheid was “afgesproken”. Niets bleek echter minder het geval te zijn in wat toen nog Nederlands-Indië heette. Er brak en golf van geweld aan door het streven naar onafhankelijkheid die nog eens veel slachtoffers eiste.
“Daarom staat de datum 15 augustus in het teken van gedenkend stil staan. De gedachten gaan dan uit naar hen die de vrijheid niet met eigen ogen mochten aanschouwen en voor die tijd het leven lieten”, zo laat het bestuur van de 15 Augustus Herdenking Den Helder weten. “Samen met hun nabestaanden wijden wij aan hen stilte,gedachten en woorden. Wij gedenken de combattanten, koopvaardijpersoneel en gewone burgers die hun leven gewaagd en gegeven hebben.”
Monument De herdenking vindt plaats bij het monument “Voor hen die vielen”, op de Vijfsprong en begint om 11.00 uur. De ontvangst vooraf is in hotel Wienerhof, waar na de plechtigheid ook gelegenheid is tot napraten. Kransen en bloemstukken, voorzien van naam, kunnen vanaf 09.00 uur afgeleverd worden bij het monument op de Vijfsprong. Zitplaatsen voor hen die slecht ter been zijn kunnen tot maandag 12 augustus gereserveerd worden bij W. Postma-Reindorp, telefoon: 0223 643362, tussen 10.00 en 16.00 uur, e-mail: w.postma-reindorp@quicknet.nl.
Laatste update: 13-07-2013 07:03 Den Helder Actueel
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013 za 20 jul 2013 - 11:53
Prof. Lapré bij jaarlijkse Indië herdenking 14 augustus in Amstelveen
Prof. dr. Ruud Lapré
De jaarlijkse regionale herdenking van slachtoffers in voormalig Nederlands-Indië staat weer voor de deur. Die begint op woensdag 14 augustus om 19.20 uur bij het Indië monument in het Broersepark.
Prof. dr. Ruud Lapré, auteur van het ‘Terra Incognita’ over de voormalige Nederlandse kolonie, komt vertellen waarom herinneringen koesteren en gedenken nog steeds zinvol zijn. Zijn boek gaat over Nederlands-Indië kort voor, tijdens en na de oorlog, aan de hand van tastbare ‘Indische schetsen’.
Behalve hij spreken bij de herdenking vertegenwoordigers burgemeester Jan van Zanen, Willem van Lith van de Bond van Wapenbroeders en Clemens Bouwens de stichting die jaarlijks de ceremonie in Amstelveen organiseert.
Op 14 augustus 1945 capituleerde Japan na atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Nederlands-Indië was een dag later vrij. Het einde van de oorlog in Azië betekende ook het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Amstelveen.blog 18-07-2013
ElEl
Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013 wo 31 jul 2013 - 8:56
Speciale ‘documentatietafel’
30 jul 2013
BREDA - De expositie ‘Zij waren nog zo jong’ in bibliotheek Brabantpark heeft ook een ’documentatietafel’, voor wie meer wil weten over de oorlog in Nederlands-Indië, over de Bersiap-periode of over de onafhankelijkheidstrijd. Men treft er informatie aan over Japanse- en Besiap-kampen, de krijgsgevangenenkampen, de Birma-Siam en Pakan Baru spoorweg en de repatriëringschepen. Ook kunnen er naslagwerken en ’gewone’ boeken over Nederlands-Indië en de Molukken ingezien worden. Wie zelf de oorlog in Nederlands-Indië heeft meegemaakt en daarover iets kwijt wil, kan tijdens de expositie terecht bij de aanwezige vrijwilligers van de Stichting Arjati.
de Weekkrant
ElEl
Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013 wo 31 jul 2013 - 15:26
Hardenberg herdenkt Indië-slachtoffers
Geplaatst op woensdag 31 juli 2013 16:24
Hardenberg - Bij het Indië-monument in Hardenberg worden op donderdag 15 augustus de slachtoffers herdacht die tijdens en na de tweede wereldoorlog in het voormalig Nederlands Indië zijn gevallen. De herdenking vindt voor de 16e keer plaats.
De herdenking begint om 19.30 uur met om 20.00 uur twee minuten stilte. Aansluitend worden bloemen gelegd, onder wie door de vertegenwoordigers van de omgekomen Hardenbergers.
Het monument aan de Vechtoever is destijds opgericht ter nagedachtenis aan zes jonge militairen uit de gemeente Hardenberg: Jan Hendrik van den Berg, Hendrik Bosch, Gerrit Brand, Jan Hendrik Herbers, Egbert Harm Meijerink en Albert Stroeve.
In het plantsoen achter theater De Voorvegher wordt dit jaar onder meer gesproken door burgemeester Peter Snijders en Het Stichtingsbestuur Indië-Monument en Oorlogskampslachtoffers nodigen u uit om deze herdenking bij te wonen, in het prachtig vernieuwde Indiëplantsoen gelegen aan de Vecht achter het cultureel centrum de Voorveghter. Er zal onder andere een toespraak worden gehouden door burgemeester Snijders namens de gemeente Hardenberg en Betsie Hans-Wolbink namens de stichting Indië Monument Hardenberg. Verder helpen leerlingen van basisschool De Kastanjehof bij de bloem- en kranslegging en draagt een leerling een gedicht voor. Muziekvereniging KNA zorgt voor de muzikale omlijsting.
Hardenberg.nu
ElEl
Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013 zo 4 aug 2013 - 12:44
Hilversum herdenkt 'Indie' op 15 augustus
REGIO | 04 augustus 2013 | reageer | Door de dichtbijredactie (Gooi en Eembode)
HILVERSUM - Voor het achtste jaar op rij herdenkt Hilversum donderdag 15 augustus de militairen en hen die de Jappenkampen (1940-1945), de Bersiap-periode (1945-1949) en de periode daarna omgekomen zijn, plus degenen die tot nu toe daar de littekens van dragen.
De herdenking is een initiatief van de Werkgroep Herdenking. Door het plotseling overlijden van coördinator Henk Gaarenstroom, tijdens zijn vakantie op Bali, liep de organisatie van de herdenking dit jaar vertraging op. Desalniettemin pakte Barry Roggeveen de moed op en uit ere voor zijn partner en uit respect voor alle gevallenen tijdens de tweede wereldoorlog in Nederlands-Indië de organisatie voortgezet. 'Nederland is bevrijd op 5 mei 1945. Op die datum is er in voormalig Nederlands-Indië echter nog geen bevrijding', aldus Roggeveen. 'De Japanse overheersing van het voormalig Nederlands-Indië drukt in de hierop volgende maanden nog zwaar op alle inwoners van dat land en ver daarbuiten. Pas op 15 augustus 1945 komt er een einde aan de oorlog in dit gebied door de capitulatie van Japan. Maar hiermee is nog geen einde gekomen aan de ingrijpende gebeurtenissen die uiteindelijk een grote impact hadden op de inwoners van Nederlands-Indië. Want er volgde de Bersiap-periode van 1945-1949.'
Nazi-Duitsland
De aandacht van (Nationale) Herdenking op 4 mei gaat vooral uit naar de gevolgen van de oorlog tegen Nazi-Duitsland. De dag erna is gereserveerd voor de feestelijke viering van de bevrijding van de Nazi bezetter. Roggeveen: 'De geschiedenis van de mensen met een Indische oorlogsachtergrond is echter zo anders verlopen dat de activiteiten op 4 en 5 mei niet genoeg bij de behoefte van deze groep aansluiten.'
Van belang
De 15de augustus is elk jaar landelijk de dag waarop al die ingrijpende gebeurtenissen kunnen worden herdacht in gezelschap van personen met een gedeelde 'Indische' achtergrond. Maar ook niet-Indische inwoners van Hilversum zijn welkom om de herdenking bij te wonen. 'Het is van belang dat wij dit stuk Nederlands historie niet laten vergaan. Daarom roepen wij ieder die zich wel of niet verbonden voelt met het voormalig Nederlands-Indië aanwezig te zijn', sluit Roggeveen af.
De herdenking op 15 augustus in Hilversum begint in de aula en is daarna bij het Indië-monument op de Noorderbegraafplaats aan de Laan 1940-1945 nr. 2 in Hilversum. Dit jaar zal een officiële stichting opgericht worden om de jaarlijks herdenking te blijven organiseren.
dichtbij.nl
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013 ma 5 aug 2013 - 13:35
Herdenking gevallenen en slachtoffers voormalig Nederlands-Indië Den Haag - 05-08-2013
PERSBERICHT
De Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, leggen op woensdag 14 augustus 2013 een krans bij de Indische plaquette in de hal bij ingang Binnenhof 1a van het Tweede Kamergebouw.
De herdenking begint om 11.00 uur met een korte toespraak van de voorzitter van de “Stichting Herdenking 15 augustus 1945”, Jan Kees Wiebenga. Aansluitend spreekt de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg.
Japan capituleerde op 15 augustus 1945. Dit betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Zuidoost-Azië en voor het Koninkrijk der Nederlanden.
Jaarlijks, op 14 augustus, organiseert de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 een korte besloten herdenking bij de plaquette in aanwezigheid van de Voorzitters van beide Kamers, Kamerleden en vertegenwoordigers van sympathiserende organisaties.
De bronzen Indische plaquette werd op 15 augustus 1985 onthuld in de hal van Binnenhof 1a ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.
eerstekamer.nl
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013 ma 5 aug 2013 - 13:46
Als Joodse Nederlandse opgroeien in bezet Nederlands-Indië
Door Historiek | maandag 5 augustus 2013
Lesboekje van stof dat de moeder van Marianne Sophia in Nederlands-Indië maakte – Foto: Westerbork
Marianne Sophia in ’t Anker-de Jong vertelt op woensdag 14 augustus in Herinneringscentrum Kamp Westerbork hoe het was om als Joodse Nederlandse op te groeien in bezet Nederlands-Indië.
In de gang van het herinneringscentrum worden momenteel enkele tastbare herinneringen van Marianne Sophia aan de kamptijd tentoongesteld. Het gaat om spullen die haar moeder in het kamp maakte, zoals poppen, een kwartetspel over het dagelijks leven in het kamp en lesboekjes van stof met geborduurde opdrachten.
Marianne Sophia (1938) vertrok als eenjarig meisje met haar moeder Elisabeth Keesing naar Penang, waar haar vader op hen wachtte. Hij raakte na het begin van de oorlog betrokken bij het verzet tegen de Japanse bezetters, werd uit huis gehaald en gedood. Marianne Sophia en haar moeder kwamen in het vrouwenkamp Tjideng en later ook in de kampen Tangerang en Adek terecht.
In 1946 ging ze samen terug naar Nederland waar moeder hoofd van de Indische Afdeling van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie werd.
Marianne Sophia heeft de spullen die haar moeder heeft gemaakt altijd bewaard. Een aantal voorwerpen, waaronder het kwartetspel, heeft Marianne Sophia, in het kader van de Actie Niet Weggooien!, afgestaan aan Kamp Westerbork. De lezing begint om 14:00 uur.
Historiek.net
ElEl
Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013 di 6 aug 2013 - 16:47
Weesp staat nu ook stil bij Indië
REGIO | 06 augustus 2013 | reageer | Door de dichtbijredactie (Vecht-Journaal)
WEESP - De Synagoge Weesp is donderdag 15 augustus het decor van een Indië-herdenking. Dit is als onderdeel van de expositie 'Herinnerdingen' van Eric Hage die daar momenteel te zien is.
Kunstenaar Eric Hage zegt hier zelf over: 'Ik groeide op met een Nederlandse vader en een Indonesische oma en moeder. Mijn vaders kant van de familie maakten de oorlog in Nederland mee. Mijn opa van moeders kant diende in de oorlog als marinier in Indië en kwam daar zwaar getraumatiseerd en agressief van terug Mijn moeder en oma zelf overleefden samen het Jappenkamp en moesten weg toen de Bersiap uitbrak', aldus de kunstenaar.
Hage vervolgt: 'Ze kwamen naar Nederland toen mijn moeder acht jaar was. Dat verleden drukte een grote stempel op het gezin ook al viel er nauwelijks over te praten, niet op school of buitenshuis en niet thuis, het was altijd in alles aanwezig. Dat ik nu exposeer in de synagoge met de Herinnerdingen en de Japanse legende van de 1000 kraanvogels, bleek een goed moment om de drie stukken oorlogsverleden die mijn leven zo sterk beïnvloedden bij elkaar te brengen.'
Hage stelt dat meer mensen in Weesp behoefte blijken te hebben aan herdenking. Danseres Shelly Lapre maakt deel uit van het programma volgende week donderdag. Zij komt het dansritueel Voorouders doen bij de 1000 kraanvogels. Tevens geeft Lapre een presentatie over haar workshops waar mensen herinneringskoffers van Nederlands-Indië maken.
Iedereen is donderdag 15 augustus vanaf 19.30 uur welkom in de Synagoge Weesp aan de Nieuwstraat 3-5. Meer informatie is te vinden op www.synagogeweesp.nl.
Dichtbij.nl
ElEl
Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013 di 6 aug 2013 - 16:49
Herdenking bij Indië Monument Leiden
Gepubliceerd 6 augustus 2013 11:07 | Laatste update 6 augustus 2013 15:20
LEIDEN - De jaarlijkse herdenking bij het Indië Monument naast molen De Put in Leiden is dinsdag 3 september.
Daar wordt stilgestaan bij de 26 uit Leiden afkomstige en in het voormalig Nederlands Indië gesneuvelde militairen. Om 19.30 uur spreekt luitenant-generaal buiten dienst J.H. de Kleyn in Museum Volkenkunde de herdenkingsrede uit waarna er om acht uur een kranslegging bij het monument is. K&G zorgt voor de muzikale omlijsting.
Leidsch Dagblad
ElEl
Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013 di 6 aug 2013 - 16:52
Museon herdenkt einde Tweede Wereldoorlog in Indonesië
06 aug 2013, 15:56
Het Museon herdenkt dit jaar het einde van de Tweede Wereldoorlog in Indonesië, met een speciaal jongerenprogramma op donderdag 15 augustus.
Kinderen tussen de tien en vijftien jaar kunnen gratis deelnemen aan het herdenkingsprogramma. Centraal staat het leven buiten de Japanse interneringskampen in voormalig Nederlands-Indië, tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Aansluitend gaan de kinderen naar de herdenkingsceremonie bij het Indisch Monument aan de Teldersweg, waar zij allemaal een bloem zullen leggen.
Den Haag FM
ElEl
Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013 vr 9 aug 2013 - 12:53
Herdenking bij Indiëmonument Nieuwerkerk
REGIO | 09 augustus 2013 | reageer | Door Nerissa.Simpelaar, dichtbijredacteur
NIEUWERKERK AD IJSSEL - Op woensdag 14 augustus vindt de jaarlijkse Indiëherdenking plaats bij het Indiëmonument aan de Kerklaan in Nieuwerkerk aan den IJssel, ter hoogte van nummer 42. We gedenken dan de militairen en burgers, die in de periode 1941-1951 zijn omgekomen in voormalig Nederlands-Indië. De herdenking begint om 20.00 uur.
Nederland is bevrijd op 5 mei 1945. Op die datum is er in voormalig Nederlands-Indië echter nog geen bevrijding. De Japanse overheersing van het voormalig Nederlands-Indië drukt in de hierop volgende maanden nog zwaar op alle inwoners van dat land en ver daarbuiten. Pas op 15 augustus 1945 komt er een einde aan de oorlog in dit gebied door de capitulatie van Japan. Maar hiermee is nog geen einde gekomen aan de ingrijpende gebeurtenissen die uiteindelijk een grote impact hadden op de ingezetenen van Nederlands-Indië.
De aandacht van de (Nationale) Herdenking op 4 mei gaat vooral uit naar de gevolgen van de oorlog tegen nazi-Duitsland. De dag erna is gereserveerd voor de feestelijke viering van de bevrijding van de Nazi bezetter. De geschiedenis van de mensen met een Indische oorlogsachtergrond is echter zó anders verlopen dat de activiteiten op 4 en 5 mei niet genoeg bij de behoeften van deze groep aansluiten.
De 15e augustus is elk jaar landelijk de dag waarop al die ingrijpende gebeurtenissen kunnen worden herdacht in gezelschap van personen met een gedeelde ‘Indische achtergrond’. Maar natuurlijk zijn ook niet-Indische inwoners van Zuidplas van harte welkom de herdenking bij te wonen.
Net als voorgaande jaren zal de herdenking beginnen bij het gemeentehuis, Raadhuisplein 1. Een ieder die aan de herdenking wil deelnemen, kan meelopen vanaf het gemeentehuis naar het monument. Het vertrek is gepland rond 19.45 uur.
Dichtbij.nl
ElEl
Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013 vr 9 aug 2013 - 12:54
Herdenking capitulatie Japan Wageningen
08 aug 2013
WAGENINGEN - De bewoners van het indisch/Moluks ouderencentrum te Wageningen Rumah Kita herdenken op donderdag 15 augustus samen met hun familie de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. Voor veel bewoners betekende deze datum het begin van het einde. De capitulatie luidde het begin van de onafhankelijkheidsoorlog in en velen moesten Nederlands-Indië halsoverkop verlaten. Zij verloren status, geboorteland en soms zelfs identiteit. Rond 10.30 uur zal Marco Petzoldt, de regiomanager van Rumah Kita, de aanwezigen verwelkomen, waarna ook burgemeester Van Rumund namens de gemeente Wageningen spreekt. Tijdens de herdenking wordt de taptoe eblazen, gevolgd door één minuut stilte en het zingen van twee coupletten uit het Wilhelmus. Daaropvolgend wordt de vlag gehesen door een bewoner van Rumah Kita, waarna er twee kransen worden gelegd bij het monument op het terrein van Rumah Kita; één namens de bewoners en hun familie en één namens de gemeente Wageningen. Tot slot hebben bewoners en bezoekers de mogelijkheid om bloemen te leggen.
de Weekkrant
ElEl
Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013 vr 9 aug 2013 - 16:30
Herdenking gevallenen Oost-Azië in Zwolle
vrijdag 09 augustus 2013
Zwolle - De gemeente Zwolle herdenkt alle militaire en burgerslachtoffers die zijn omgekomen in Oost-Azië in de periode 1941-1962. Deze jaarlijkse herdenkingsplechtigheid vindt plaats op donderdag 15 augustus 2013 om 19.00 uur. De locatie is het Indië- en Nieuw Guinea monument in Park Eekhout aan de Burgemeester van Roijensingel in Zwolle.
Het Indië- en Nieuw Guinea monument werd in 2002 opgericht ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap-periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw Guinea (1949-1962). Nieuw Guinea werd 50 jaar geleden door Nederland aan de Republiek Indonesia overgedragen. Voor het Koninkrijk der Nederlanden kwam er 67 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog.
Programma
De herdenking begint om 19.00 uur. Gastsprekers zijn Silfraire Delhaye, voorzitter van het Indisch Platform, en Frank Marcus, directeur van het Veteranen Instituut. Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle draagt een gedicht voor. Vervolgens vindt de officiële kranslegging plaats. De burgemeester legt samen met de loco-Commissaris van de Koning in Overijssel, gedeputeerde Ineke Bakker, een krans namens het openbaar bestuur. Daarna leggen vertegenwoordigers van de slachtoffers, militairen en veteranen kransen, evenals diverse organisaties en verenigingen. Leerlingen van de Parkschool, de basisschool die het monument heeft geadopteerd, reiken de kransen aan. Koperensemble Excelsior en een Molukse muziekgroep verzorgen de muzikale begeleiding.
De plechtigheid duurt tot ongeveer 20.00 uur en wordt afgesloten met een defilé. Aansluitend is het mogelijk een kopje thee of koffie te drinken bij Theeschenkerij Park Eekhout.
Weblog Zwolle
LL Admin
Aantal berichten : 1026 Registratiedatum : 07-12-08
Onderwerp: Re: Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013 ma 12 aug 2013 - 10:08
Herdenking bij Indië-monument in Vught
Geplaatst op:12 augustus 2013
VUGHT - In Vught is donderdag de traditionele herdenking van de in Indië gesneuvelde Vughtenaren.
Zoals gebruikelijk is de herdenking bij het Indië-monument in het Lievevrouwepark in Vught. Ook de overige in Indië omgekomen militairen en burgers worden herdacht.
Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan en kwam er een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Voor Indië was de strijd daarmee niet afgelopen. Twee dagen na de Japanse capitulatie, verklaarde Republiek Indonesië zich onafhankelijk. Tijdens de politionele acties trachtte Nederland tot 1949 haar gezag in de voormalige kolonie te herstellen, waarna mede onder buitenlandse politieke druk, de onafhankelijkheid van Indonesië een feit werd.
In die jaren zijn zo'n 150.000 militairen uitgezonden. Hiervan kwamen er ruim 6200 om het leven. Bij de Vughtse herdenking worden ook de Nederlandse militairen herdacht die tot 1962 in Papoea Nieuw Guinea zijn omgekomen. De herdenking is openbaar en begint om 15.00 uur. Burgemeester Roderick van de Mortel legt namens het gemeentebestuur een krans.
Brabants Dagblad 2013, op dit artikel rust copyright.
ElEl
Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013 wo 14 aug 2013 - 15:18
Behalve de trieste gebeurtenissen van destijds op zich, is er nog een kwestie waarmee nabestaanden van de slachtoffers van de Japanse bezetting van het toenmalige Nederlands-Indië nog altijd te maken hebben: een deel van de geschiedenis lijkt te zijn uitgewist. Dat zei de voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, woensdag op het Binnenhof. .
Daar werd de capitulatie van Japan in 1945, het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog, alvast herdacht. Donderdag is de grote herdenking in Den Haag.
De chaotisch toestand waarin de wereld aan het eind van de oorlog verkeerde, de acties die de Japanners ondernamen om de sporen van hun schrikbewind te vernietigen en de strijd om onafhankelijkheid van Indië/Indonesië maakten dat er geen tijd, aandacht en prioriteit was om uit te zoeken wat er met iedereen was gebeurd, aldus Van Miltenburg.
'Ik vrees dat in dit geval slachtoffers en nabestaanden het veelal met hun eigen herinneringen zullen moeten doen. Dat maakt herdenken moeilijker.' Maar dat herdenken blijven we doen, beloofde ze. 'We doen dat uit eerbiedige nagedachtenis aan de slachtoffers en hun nabestaanden; mensen van wie een zeer aangrijpend deel van hun geschiedenis soms lijkt te zijn verdwenen.'
Volkskrant
ElEl
Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013 wo 14 aug 2013 - 21:18
08.14.2013
Indië herdenking Hagenpark Almelo
Categories: Berichten uit Almelo
Jaarlijks worden op 14 augustus in Almelo de gevallenen herdacht die in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw- Guinea hebben gevochten en niet terugkeerden.
Nederland wordt bevrijd op 5 mei 1945. Op die datum is er in voormalig Nederlands-Indië echter nog geen bevrijding. De Japanse overheersing van het voormalig Nederlands-Indië drukt in de hierop volgende maanden nog zwaar op alle inwoners van dat land en ver daarbuiten.
De aandacht van de (Nationale) Herdenking op 4 mei gaat vooral uit naar de gevolgen van de oorlog tegen nazi-duitsland. De dag erna is gereserveerd voor de feestelijke viering van de bevrijding van de bezetter.
De geschiedenis van de mensen met een Indische achtergrond is echter zó anders verlopen dat de activiteiten op 4 en 5 mei niet genoeg bij de behoeften van deze groep blijken aan te sluiten.
Pas op 15 augustus 1945 kwam er een einde aan de oorlog in dit gebied door de capitulatie van Japan. Dit betekende echter nog niet dat er sprake kon zijn van een echte bevrijding. Toen Japan zich overgaf, waren er nog geen geallieerde troepen Indië binnengetrokken. De Japanse militairen kregen de opdracht de orde en rust te bewaren totdat de geallieerde troepen de macht konden overnemen.
Maar twee dagen na de capitulatie van Japan op 17 augustus 1945 besloot een invloedrijke groep Indonesiërs onder druk van hun jonge achterban Indonesië onafhankelijk te verklaren. Als gevolg daarvan begonnen de Indonesische strijdgroepen alles in het werk te stellen om wapens van het Japanse leger te bemachtigen om te voor komen dat de Nederlanders hun voormalige machtspositie zouden terugkrijgen.
Nederland weigerde de Indonesische onafhankelijkheid te accepteren en stuurde 100.000 militairen naar Nederlands-Indië om de vooroorlogse verhoudingen te herstellen.
Het begin van de onafhankelijkheidsoorlog was een feit en ging met veel geweld gepaard. Ruim 6.000 Nederlande militairen waaronder ook Almelose militairen zijn in het voormalige Nederlands- Indië of in Nieuw-Guinea gesneuveld.
Vandaag werd deze ingrijpende gebeurtenis herdacht in gezelschap van personen met een gedeelde “Indische”achtergrond.
De Partij Vrij Almelo was ook bij deze herdenking aanwezig en maakte foto’s'.
Vrijalmelo.nl
ElEl
Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013 wo 14 aug 2013 - 21:22
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013 do 15 aug 2013 - 15:55
25ste Indiëherdenking in Den Haag
Toegevoegd: donderdag 15 aug 2013, 12:35 Update: donderdag 15 aug 2013, 13:32
In Den Haag is de 25ste Indiëherdenking begonnen.
In Den Haag is voor de 25ste keer de Japanse capitulatie herdacht. Onder anderen premier Rutte legde een krans bij het Indisch Monument. Cabaretier Diederik van Vleuten hield een toespraak.
Door de overgave van Japan op 15 augustus 1945, kwam er vandaag 68 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië. Er zaten op dat moment zo'n 100.000 Nederlanders vast in Japanse interneringskampen in Nederlands-Indië.
Krans De Indiëherdenking trekt jaarlijks duizenden belangstellenden.
Gisteren zijn de slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië al herdacht in het Tweede Kamergebouw. De voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer legden toen een krans bij de Indische plaquette in de hal.
NOS Nieuws (met video en audio)
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013 do 15 aug 2013 - 15:56
Overlevende jappenkamp: 'Ik denk aan mijn zusje bij de herdenking'
15-08-2013 | 08:05
DEN HAAG - Bij het Indisch monument in de Scheveningse Bosjes in Den Haag wordt donderdag de capitulatie van Japan herdacht. Met de overgave van Japan kwam op 15 augustus 1945 een einde aan de Tweede Wereldoorlog.
Frits van Santen is een van de 10.000 Nederlanders die door Japanners werden opgesloten in een interneringskamp.
Als 16-jarige jongen kwam hij in een jappenkamp terecht. Zijn moeder en zusje werden door de Japanse bezetters in een vrouwenkamp opgesloten. Zijn zusje overleefde dit kamp niet, een week voor de bevrijding overleed ze.
Kijk hier naar zijn verhaal: https://www.youtube.com/watch?v=ImXTWnUdM7w&feature=youtu.be
Omroep West
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013 do 15 aug 2013 - 15:59
Herdenking capitulatie van Japan in Den Haag ondanks regen druk bezocht
15-08-2013 | 13:54
DEN HAAG - Bij het Indisch Monument in Den Haag is donderdag de capitulatie van Japan herdacht, precies 68 jaar geleden. Daarmee kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog, ook in het door Japan bezette Nederlands-Indië.
De herdenking begon om 12.30 uur met het luiden van de Indische Klok. Ondanks de regen woonden zo'n duizend mensen, veteranen en politici de plechtigheden bij. Theatermaker Diederik van Vleuten en Babiche Keuls, kleindochter van schrijfster Yvonne Keuls, hielden toespraken. Premier Mark Rutte en staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) legden namens het kabinet een krans.
Tijdens deze plechtigheid worden alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië, zowel burgers - mannen, vrouwen en kinderen - als militairen, herdacht.
bekijk de Video: Herdenking capitulatie Japan op Omroep West
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013 do 15 aug 2013 - 16:01
Premier Mark Rutte vindt het hartverwarmend dat er zoveel jongeren naar de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië zijn gekomen. De minister-president, die zelf ook een krans bij het Indië-monument in Den Haag legde, benadrukte voor de camera’s van de NOS dat het belangrijk is dat herdenken wordt doorgegeven aan de volgende generatie. Tijdens de plechtigheid werden de slachtoffers van de Japanse onderdrukking in Nederlands-Indië tijdens de tweede wereldoorlog herdacht.
In zijn toespraak voorafgaand aan de plechtigheid in het World Forum vertelde schrijver Theodor Holman over zijn ouders die een groot deel van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië in een interneringskamp doorbrachten. Hij beschreef hoe lastig het was om met zijn ouders over het verleden te spreken. Het lukte zijn dochter vele jaren later pas om de geschiedenis van zijn ouders boven water te krijgen.
Caberetier Diederik van Vleuten viel dit jaar de eer ten deel om een toespraak bij het Indië-monument te mogen houden. Hij vertelde het verhaal van zijn oudoom Jan die de oorlog in Indië meemaakte.
Gisteren zijn de slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië al herdacht in het Tweede Kamergebouw. De voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer legden toen een krans bij de Indische plaquette in de hal.
Indoweb
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013 do 15 aug 2013 - 16:21
Regenachtige herdenking jappenkampen Indië
Gepubliceerd: 15 aug 2013 13:02 Laatste update: 15 aug 2013 13:18
In Den Haag herdenken oorlogslachtoffers vandaag de bevrijding van Nederlands-Indië uit handen van het fascistische Japan op 15 augustus 1945. De plechtigheid in Den Haag vindt plaats bij het Indiëmonument.
Tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië zaten 100.000 Nederlanders en ook nog tot drie jaar na de bevrijding vast in interneringskampen. Meteen na de capitulatie van Japan brak de opstand van Indonesië uit, waardoor de Nederlanders doelwit werden van moordende opstandelingen: de Bersiapperiode.
Van alle Nederlandse geïnterneerden overleden er tijdens de oorlog 13.000 door honger, uitputting en de slechte leefomstandigheden in de kampen.
Herinneringen Weekkrant De Posthoorn citeert oorlogslachtoffer Sophia Kolff, geboren op Java, die al jaren geen herdenking mist: "Ik ga met en nicht en een vriendin die ook in een kamp heeft gezeten. Ik hoop dat de herdenking blijft, al zal het groepje dat de oorlog heeft meegemaakt steeds kleiner worden."
De vader van Kolff werd als krijgsgevangene opgesloten in een marinekamp door de Japanners. Zij, haar broer en moeder moesten naar het vrouwenkamp in Malang. Moeder hield het niet lang vol en overleed kort na de internering.
Buigen Nederlanders moesten in de kampen zo snel mogelijk diep buigen wanneer een Japanse soldaat langsliep. Als ze dat niet goed genoeg deden naar smaak van de Japanner dan werden ze afgeranseld.
Veel jonge Nederlanders hebben nu nog grootouders of oudooms en -tantes die in de jappenkampen zaten, zo kennen ze de verhalen.
Henny Brandjes over haar leven in een Jappenkamp: https://www.youtube.com/watch?v=Un_7u20_lLQ
Omroep West sprak met Frits van Santen, die als 16-jarige in een jappenkamp zat en waar hij zijn zusje verloor. (zie art. Omroep West, hierboven)
Nieuws.nl
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013 do 15 aug 2013 - 16:23
Voordracht Diederik van Vleuten bij het Indisch Monument
Door Historiek donderdag 15 augustus 2013 ‘Het gesproken woord geldt’
In het voorjaar van 2008 droeg mijn vader het Indische familiearchief aan mij over. Een groot aantal dozen vol brieven, fotoalbums en documenten die het verhaal vertellen van drie opeenvolgende generaties die hun geluk beproefden in het voormalige Nederlands Indië.
In een van die dozen trof ik de memoires van mijn oudoom Jan, de broer van mijn opa Sam. Ik wist van het bestaan van die memoires. Oom Jan had ze ons gepresenteerd aan de vooravond van Kerst 1981. Maar ik was er nog nooit toegekomen die herinneringen in hun geheel te lezen. Vijf jaar geleden was het dan zover.
Misschien had het er mee te maken dat ik mijn 50ste levensjaar naderde. Dat ik een vader was van veel te snel opgroeiende kinderen en mij steeds vaker afvroeg waar ik zelf vandaan kwam. Wat droeg ik mee van de generaties voor mij, die leefden in tijden die zo verschilden van de mijne? Tijden van zeer ingrijpende veranderingen, van oorlog en revolutie. Oom Jan had zijn memoires geschreven op advies van zijn huisarts.
lees verder op Historiek.net
Gesponsorde inhoud
Onderwerp: Re: Herdenkingen 14 en 15 augustus 2013