Door: Novum, Vernieuwd: 15-8-2010
Japanse excuses voor Tweede Wereldoorlog
Japanse excuses voor WOII
(Novum/AP) - De Japanse premier Naoto Kan heeft zondag, 65 jaar nadat Japan zich overgaf en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog, zijn excuses aangeboden voor het lijden dat Japan tijdens de oorlog heeft veroorzaakt. De premier bracht geen bezoek aan een monument dat volgens buurlanden oorlogsmisdadigers eert. Kan brak met een traditie; eerdere regeringen bezochten het monument wel.
"We hebben tijdens de oorlog grote schade en lijden aangericht in veel landen, in het bijzonder de Aziatische bevolking heeft geleden", zo zei Kan tijdens een herdenkingsdienst in Tokyo. "We voelen een diepe spijt en we bieden onze oprechte condoleances aan aan diegenen die hebben geleden en hun familieleden. We vernieuwen onze belofte om nooit meer oorlog te voeren en we beloven onze uiterste best te doen om eeuwigdurende wereldvrede te bereiken en nooit meer de fout van oorlog te maken."
Bij de herdenking waren ongeveer zesduizend mensen aanwezig. Na de toespraak van Kan bogen de aanwezigen hun hoofd en hielden een minuut stilte.
Keizer Akihito, wiens vader Hirohito 65 jaar geleden de capitulatie uitsprak, was eveneens bij de herdenking aanwezig. "Ik voel opnieuw een diepe droefheid voor diegenen die hun kostbare levens verloren en voor hun familie. Ik bid voor de bloei van onze natie en voor wereldvrede", zo zei hij in een toespraak.
Japanse oppositieleden brachten wel een bezoek aan het controversiële monument, het Shinto-gebouw. Het gebouw is controversieel, omdat het de 2,5 miljoen Japanse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog herdenkt. Onder de slachtoffers zijn echter ook oorlogsmisdadigers als Hideki Tojo, de Japanse premier tijdens de oorlog. Ook is in het gebouw een museum gevestigd dat de Japanse kamikazepiloten verheerlijkt.
Vorige week bood Kan namens Japan al zijn excuses aan Zuid-Korea aan voor de koloniale overheersing van 1910 tot 1945. Japan dwong Koreanen te vechten als frontsoldaten en dwangarbeid te verrichten. De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak zei zondag dat de geschiedenis niet moet worden vergeten, maar dat zijn land en Japan samen moeten werken aan een nieuwe toekomst.
MSN Nieuws