Julya Lo'ko & Erwin van Ligten brengen 'Krongcong' in Theater Sneek op vrijdag 22 oktober.
www.theatersneek.nl
De Moluks-Sulawesische, fenomenale zangeres Julya Lo'ko en de Nederlands-Indische, virtuoze gitarist Erwin van Ligten koesteren het cultureel erfgoed van de Gordel van Smaragd. Zij presenteren de Kroncong Asli (=oorsprong) en traditionele liedjes uit de Molukken, die ze vervlechten met diverse etnische muziekstijlen, met de bezieling die hun eigen is. Zij halen de romantiek en de blues van de fado terug in de muziek, met het temperament van de flamenco. Door hun eigentijdse interpretatie van de Kroncong met respect voor de traditie, brengen Julya en Erwin het prachtige repertoire (met onder meer liedjes van één van de beroemdste Kroncongdiva's Hetty Koes Endang) opnieuw voor het voetlicht en sprankelt de muziek als weleer. De Kroncong is in hun handen als herboren!
De Kroncong ontstaat in de zestiende eeuw, wanneer de Portugezen de zeeroute naar de Molukken en (het latere) Nederlands-Indië ontdekken. Op hun reis nemen zij hun muziekinstrumenten en melodieën mee. De Indonesische bevolking noemt hun Pandero - een kleine gitaar met vijf snaren - de kroncong gitaar, naar het letterlijke geluid dat uit de gitaar komt: 'krong'. Tussen de Portugese fadomuziek - met de Pandero - en de traditionele, Indonesische muziek - onder andere gamelan - vindt vervolgens een kruisbestuiving plaats. Kroncong kent vrolijke liedjes, melancholische liederen met Arabische invloeden en liederen die gecomponeerd zijn op de Javaanse gamelan met zijn pentatonische toonladder (vijf tonen). De zangeres heeft een groot vocaal bereik. De tonen zijn helder en zuiver van klank.
De teksten verhalen over de liefde, het verlangen, het verdriet en de schoonheid van het land, maar ook over actuele thema's als spiritualiteit. Vanaf de jaren '80 maakt de jeugd Kroncong-pop, waarbij het de muziek aankleedt met synthesizergeluiden en het de zangmelodie populariseert.