Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Bij voorbaat betwist bezoek

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Bij voorbaat betwist bezoek Empty
BerichtOnderwerp: Bij voorbaat betwist bezoek   Bij voorbaat betwist bezoek Icon_minitimema 4 okt 2010 - 13:05

Bij voorbaat betwist bezoek
04-10-2010 10:17 | Corine Bruggink

Hij heeft een naam om over te struikelen. Susilo Bambang Yudhoyono. President van Indonesië. Woensdag landt hij in Nederland voor een driedaags staatsbezoek met zijn echtgenote Ani Bambang Yudhoyono. Een bij voorbaat betwist bezoek.

SBY, wordt hij gemakshalve in de Indonesische volksmond genoemd. Het klinkt toegenegen. Bijna liefkozend. De media houden het bij Susilo. Ze roemen de president om zijn integriteit en zijn beschaafde mediaoptredens. Alle reden dus om de Indonesische president een warm welkom te heten in Nederland.

Het klinkt gemakkelijk. Te gemakkelijk. Feit is dat Yudhoyono komt. Feit is eveneens dat het een langverwacht bezoek is – het eerste Indonesische staatsbezoek sinds tien jaar. Maar genoemde feiten worden overschaduwd door andere feiten.

Welke? Eerdere plannen voor een staatsbezoek werden in de ijskast gestopt omdat Yudhoyono alleen wil vliegen met de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda. Die mocht echter een tijdlang niet landen in de Europese Unie, omdat de veiligheid van de maatschappij onvoldoende zou zijn. Inmiddels is Garuda van de zwarte lijst gehaald.

Daarnaast werd de politieke situatie in Nederland de afgelopen weken met argusogen gevolgd in Indonesië – het grootste moslimland ter wereld. Yudhoyono zou zeer waarschijnlijk niet naar Nederland komen als Wilders’ partij, de PVV, in de regering zit. „De president komt natuurlijk niet als hier iemand in het kabinet zit die de islam achterlijk noemt”, aldus de Indonesische ambassadeur, Yunus Effendi Habibie, op 23 september. „Als Wilders de regering dwingt zijn denkbeelden ten uitvoer te brengen, zullen de betrekkingen onder druk komen te staan.” Nu de PVV alleen gedoogsteun aan een VVD/CDA-regering gaat geven, vormt de partij geen obstakel.

Toch noemt Habibie de omstandigheden „minder mooi.” Hij denkt niet dat Yudhoyono Wilders zal willen ontmoeten. De rellen die in Indonesië uitbraken na het uitkomen van Wilders’ film ”Fitna” in maart 2008 liggen nog vers in het geheugen. Moslims belaagden destijds het Nederlandse consulaat.

Toch zijn het niet zozeer de recente politieke ontwikkelingen in Nederland die een smet werpen op het komende staatsbezoek. De gevoeligheden liggen in het verleden.

De Indonesische archipel is drieënhalve eeuw een Nederlandse kolonie geweest. Op 17 augustus 1945 riep toenmalig president Sukarno de Republiek Indonesië uit. Voor de eilandengroep zou deze datum altijd de geboortedag van de republiek zijn.

De Nederlanders probeerden echter nog zo veel mogelijk vingers in de pap te houden door onder meer de politionele acties –tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog– maar moesten zich op 27 december 1949 gewonnen geven. Onder internationale druk –Amerika dreigde met het intrekken van de Marshallhulp– gaf Nederland de kolonie op. Aan beide kanten waren ook veel slachtoffers gevallen. Beide landen kunnen het niet eens worden over de juiste onafhankelijkheidsdatum.

Twee staatsbezoeken van Nederlandse zijde moeten de banden tussen beide landen aanhalen. In 1971 brengen koningin Juliana en prins Bernhard een staatsbezoek aan Indonesië. In 1995 is het de beurt aan koningin Beatrix, prins Claus en prins Willem-Alexander. Aan laatstgenoemd bezoek gaat een enorm gekrakeel vooraf. Moest de koningin excuses aanbieden aan de voormalige kolonie? In een toespraak gaat zij wel op de gevoeligheden in, maar ze biedt geen officiële excuses aan namens Nederland.

Ook in 1992 leidde de gezamenlijke geschiedenis tot een rel. Minister Pronk, destijds minister van Ontwikkelingssamenwerking, uitte scherpe kritiek op het mensenrechtenbeleid van Indonesië. De ontwikkelingssamenwerking werd zelfs voor enige jaren beëindigd.

De onenigheid over de data verminderde in 2005 toen de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Bot tijdens de viering van zestig jaar Republiek Indonesië de 17e augustus als onafhankelijkheidsdatum van Indonesië politiek en moreel aanvaardde.

De gevoeligheden schijnen voorbij te zijn. Het bezoek van Susilo Bambang Yudhoyono lijkt een bewijs.



--------------------------------------------------------------------------------


Programma staatsbezoek

- Koningin Beatrix is dinsdagochtend 5 oktober aanwezig bij de opening van de internationale Metropolisconferentie in het World Forum Convention Center in Den Haag. De conferentie, die duurt tot 8 oktober, staat in het teken van wereldwijde migratie, integratie en burgerschap.

- Op uitnodiging van koningin Beatrix brengen de president van Indonesië dr. Susilo Bambang Yudhoyono en zijn echtgenote mevrouw Ani Bambang Yudhoyono van woensdag 6 oktober tot en met vrijdag 8 oktober een staatsbezoek aan Nederland.

- Prins Willem-Alexander reikt donderdagmiddag 7 oktober in het Concertgebouw Amsterdam de Erasmusprijs uit aan José Antonio Abreu. Abreu is oprichter en directeur van El Sistema, het netwerk van jeugdorkesten in Venezuela.

- Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn zaterdag 9 oktober in Willemstad op Curaçao aanwezig bij de laatste Statenvergadering van de Nederlandse Antillen en de ceremonie ter opheffing van de Nederlandse Antillen per 10-10-10.



--------------------------------------------------------------------------------


Woensdag 6 oktober

Koningin Beatrix ontvangt president Susilo Bambang Yudhoyono en zijn echtgenote op Paleis Noordeinde. Daar biedt zij hen die avond een staatsbanket aan. ’s Middags ontmoet de president de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer en premier Balkenende. In het Torentje vinden delegatiebesprekingen plaats en ondertekenen Balkenende en Yudhoyono een Comprehensive Partnership. Daarin zijn afspraken vastgelegd tot intensievere samenwerking op een groot aantal beleidsterreinen, zoals buitenlandse politiek, stabiliteit en veiligheid en mensenrechten.


Donderdag 7 oktober

De Indonesische president en zijn echtgenote leggen een krans bij het Nationaal Monument op de Dam te Amsterdam. In het stoomgemaal Cruquius wonen ze een bijeenkomst bij over de bescherming tegen hoog water en de nieuwe uitdagingen van de klimaatverandering voor het waterbeheer. Hierbij is ook prins Willem-Alexander aanwezig. In Den Haag ontmoet het gezelschap vertegenwoordigers uit het Nederlandse bedrijfsleven. Aan het einde van de middag brengen de president en zijn vrouw een bezoek aan de Universiteit Leiden. De president houdt daar een toespraak. ’s Avonds bieden de president en zijn vrouw de koningin als contraprestatie een diner aan.


Vrijdag 8 oktober

De president en zijn echtgenote brengen samen met prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven een bezoek aan Wageningen University & Research Centre. Ook ontmoeten zij Indonesische studenten.




--------------------------------------------------------------------------------


- Susilo Bambang Yudhoyono (9 september 1949) is sinds 2004 de zesde president van Indonesië. En hij is de eerste rechtstreeks gekozen president van Indonesië.

- Yudhoyono studeerde in 1973 af aan de Indonesische Militaire Academie.

- In 1975 nam hij deel aan de Indonesische invasie van Oost-Timor. Net als andere officieren die bij de bezetting betrokken waren, is hij beschuldigd van oorlogsmisdaden, maar hij werd nooit aangeklaagd voor specifieke daden.

- Hij werd in 1997 benoemd tot chef-staf sociale en politieke zaken van het leger en was in de media bekend als ‘de denkende generaal’. Op 1 april 2000 trok hij zich terug uit actieve dienst.

- In 2000 werd hij benoemd tot minister van Mijnbouw. Niet lang daarna werd hij minister van Veiligheid en Politieke Zaken.

- Na een bomaanslag op Bali in oktober 2002, waarbij 202 doden vielen, leidde hij de jacht op de (vermoedelijke) verantwoordelijken en kreeg zowel binnen als buiten Indonesië een reputatie als een van de weinige Indonesische politici die de oorlog tegen terrorisme serieus namen.

- In maart 2004 stelde hij zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen.

- Op 20 oktober 2004 werd hij officieel geïnstalleerd als president van de Republiek Indonesië.

Ref.Dagblad
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Bij voorbaat betwist bezoek Empty
BerichtOnderwerp: Re: Bij voorbaat betwist bezoek   Bij voorbaat betwist bezoek Icon_minitimema 4 okt 2010 - 17:38

Als President SBY twee daagjes eerder was gekomen, dan was er extra super groot feest geweest ergens in een durp in Zuid Holland in de buurt van die grote stad Rotjeknor. clown cheers koffie duimenop
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
 
Bij voorbaat betwist bezoek
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» President Yudhoyono moest zijn bezoek wel afzeggen. Zijn ’goodwill’-bezoek was bij voorbaat mislukt.
» Wie wint Wereldbeker: Nike of Adidas? Aziatische textielarbeiders zijn bij voorbaat verliezende partij
» Op bezoek bij Bronbeek
» Op bezoek in Papua voel je het onrecht
» Bijzonder bezoek aan Hoorn

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: