di 05 okt 2010, 07:24
Hulp staat te lang vast aan grens
DEN HAAG - Zowel hulpverleners als hulpgoederen staan vaak onnodig lang vast bij de grens van landen die deze hulp hard nodig hebben. Oorzaak is de onnodige bureaucratische regelgeving, stelt het Nederlands Rode Kruis in een rapport daarover.
Het Rode Kruis pleit voor aanpassing van deze regels omdat het de hulp en vooral de noodhulp vertraagt. Ook Nederland zou op dit vlak geen voorbeeld zijn. „Nederland is wel voorbereid op internationale bijstand, maar alleen vanuit Europa en niet op bijstand door hulporganisaties en zusterverenigingen van het Rode Kruis buiten de Europese grenzen”, constateert het Rode Kruis in het rapport International Disaster Response Law.
Het gaat er om dat nationale wetgeving van staten vaak niet voorziet in bijzondere regelgeving voor internationale bijstand. Daarover spreekt het Rode Kruis dinsdag in Brussel met vertegenwoordigers van diverse Europese instituten en Europese overheden.
Omdat wereldwijd wetgeving ontbreekt, ondervinden hulporganisaties vooral onnodig oponthoud door zogeheten visaprocedures. „Daarnaast bestaat er niet altijd een juridische uitzonderingspositie voor noodhulpgoederen. Omdat deze in sommige gevallen aan dezelfde eisen moeten voldoen als iedere andere vorm van import, moet hierover ook importbelasting worden betaald.”
Er zijn situaties, zowel in ontwikkelingslanden als in niet-ontwikkelingslanden, waarbij hulpgoederen en hulpverleners veel te laat of helemaal niet op de plaats van bestemming aankwamen. Het Rode Kruis noemt als voorbeeld de uitgebreide bureaucratie van registratie van hulpverleners door de overheid van Thailand na de tsunami. In Indonesië werden tijdens die ramp 270 containers met hulpgoederen door de douane vastgehouden.
„Ook de hulp voor de slachtoffers van de Orkaan Katrina in de Verenigde Staten leidde tot problemen. Daar werden 400.000 maaltijden door het Amerikaanse ministerie van landbouw in quarantaine geplaatst, omdat de Amerikaanse gezondheidsvoorschriften Brits vlees verboden.” Het Rode Kruis zou het liefst zo snel mogelijk wereldwijd een eind maken aan deze obstakels aan de grenzen voor de invoer van hulp.
Telegraaf