Drietal fietst voor goed doel met becak van Hoorn naar Hardenberg
door Cor van Dalen
donderdag 18 november 2010
HARDENBERG - Een drietal studenten fysiotherapie legt met een becak de 160 kilometer af tussen Hoorn en Hardenberg. Eén van hen is Hardenberger Bas Huisinga, de anderen zijn Sjoerd Beets en Jos Kooistra. Ze doen dat voor de vele duizenden daklozen op Java (Indonesië) als gevolg van de uitbarstingen van de vulkaan Merapi. De becak is een veel gebruikt vervoermiddel in Indonesië en dient daar ook als taxi.
Het drietal liep een aantal maanden stage in het weeshuis Yayasan Sayap Ibu in Yogyakarta op Java, waarvoor de Hardenbergse fysiotherapeut Henk Leemhuis zich inzet. "De vulkaan Merapi ligt op ongeveer dertig kilometer van het weeshuis", zegt Leemhuis. "De keren dat ik er ben geweest heb ik met ontzag naar deze rokende berg gekeken en vond dat altijd een fascinerend gezicht. Zo'n enorm berg, die altijd rookt en vaak ook een rode gloed in de top heeft."
De uitbarstingen van de vulkaan op 26 en 30 oktober, hebben voor veel onrust gezorgd. Er zijn 300.000 mensen geëvacueerd, er zijn officieel 273 doden en nog veel vermisten. "In het tehuis, dat net buiten de gevaarlijke zone stond, zijn erg veel mensen opgevangen en hebben daar de noodzakelijke verzorging gekregen. Dat kost veel geld", aldus Leemhuis, die daarom verheugd is over het sponsorinitatief van de drie stagiaires.
"Het weeshuis staat altijd open voor andere mensen. De voedselvoorraden en kleding die voor de (gehandicapte)kinderen zijn, worden nu echter ook geconsumeerd door en uitgedeeld aan de dakloze mensen. Daarom komen wij in actie", aldus Bas, Sjoerd en Jos.
Ze fietsen op 26 en 27 november met een becak van Hoorn naar Hardenberg en willen zich laten sponsoren door bedrijven en particulieren. De route loopt via onder meer Amsterdam, Hilversum, Zeewolde, Harderwijk, Zwolle en Ommen.
Yayasan Sayap Ibu ("stichting onder moeders vleugels"), waarvoor Hardenberger Henk Leemhuis zich inzet, heeft verschillende opvanghuizen. Daar worden kinderen opgevangen die geen ouders hebben om voor ze te zorgen. Weeskinderen bijvoorbeeld, vaak met een geestelijke of lichamelijke handicap. Vaak zijn ze ziek of ondervoed. Naast een basisverzorging biedt het tehuis passende beroepsopleidingen om de kinderen voor te bereiden op een leven buiten het tehuis. Bovendien is er een crisiscentrum voor ongehuwde aanstaande moeders. Alle vondelingen in de regio Yogyakarta worden naar het Sayap Ibu kindertehuis gebracht.
De route en informatie is te vinden op http://www.fietsenvoorysi.webklik.nl
Bron: http://www.destentor.nl/regio/hardenberg/7646365/Drietal-fietst-voor-goed-doel-met-becak-van-Hoorn-naar-Hardenberg.ece