Aardbeving dreigt stad in Indonesië te verwoesten "Vier jaar geleden wist niemand dat een vloedgolf op komst was toen het water plots van de kust verdween"
"De islamitische burgemeester van de stad, Fauzi Bahar, heeft burgers bevolen om te bidden voor hun veiligheid"
Schrik niet als u hier ooit zou lezen dat een aardbeving de Indonesische stad Padang met de grond gelijk heeft gemaakt, want volgens wetenschappers zou dat het lugubere toekomstbeeld van deze stad zijn. Padang ligt pal op een 'hot spot' in één van de delen van de wereld waar de aarde het vaakst trilt. Wetenschappers raden het bestuur van de stad aan om meer maatregelen te treffen om de 900.000 inwoners een catastrofe te besparen.
Tsunami
Padang ligt aan het water en het meest waarschijnlijke scenario is dat een tsunami de stad zal verwoesten. Net voor de kust ligt immers een zone waar volgens wetenschappers een aardbeving met een kracht van 8,9 mogelijk is. Een vloedgolf zou de hele stad onder water kunnen zetten. De inwoners panikeren nog steeds als ze de grond voelen trillen. In 2004 maakte een vloedgolf slechts 600 kilometer verderop ongeveer 232.000 slachtoffers.
Verwoestender dan 2004
Volgens geoloog Danny Hilman Natawidjaja is de kans groot dat een heel zware aardbeving de streek binnen nu en dertig jaar zal treffen. De vloedgolf die hieruit voortkomt, zal mogelijk nog verwoestender zijn dan die van 2004. Bovendien zullen er meer doden zijn, omdat Padang meer inwoners telt. Het is ook niet eenvoudig om deze kuststad tijdig te evacueren als een aardbeving wordt vastgesteld. Indonesië heeft nochtans een systeem waarbij burgers gewaarschuwd worden als het risico op een vloedgolf ontstaat. Specialisten vinden dat niet voldoende.
Zwemlessen
Padang zou moeten investeren in de aanleg van nieuwe wegen die burgers in staat moeten stellen sneller te vluchten. Nu dreigen wagens elkaar op de krappe wegen te blokkeren als inwoners de stad in paniek willen verlaten. Op school vormen evacuatieoefeningen een vast onderdeel van de lessen lichamelijke opvoeding. Kinderen moeten eerst onder hun bank kruipen als de aarde trilt. Daarna moeten ze zo snel mogelijk naar een schuilkelder rennen. De islamitische burgemeester van de stad, Fauzi Bahar, heeft burgers bevolen om te bidden voor hun veiligheid. Hij wil kinderen zwemlessen geven en wie de Koran kent zou binnenkort gratis toegang krijgen tot de zwembaden van Padang.
Als de zee zich terugtrekt
De alarmsystemen zullen volgens Natawidjaja nutteloos blijken als de grote aardbeving zou toeslaan. In optimale omstandigheden zou de stad na een kwartier geëvacueerd kunnen zijn, maar volgens wetenschappers zou een tsunami zich al tien minuten na de aardbeving op de kust kunnen storten. Mensen zullen vooral afhankelijk zijn van hun eigen inschattingsvermogen. Als de zee zich plots terugtrekt, moeten ze beseffen dat ze snel naar een hoger gelegen gebied moeten vluchten. "Vier jaar geleden wist niemand dat een vloedgolf op komst was toen het water plots van de kust verdween", zegt Natawidjaja. "De mensen van Padang weten nu wel wat hen dan te wachten staat." (gb)
11/02/09 17u53
Lees ook:
Tsunami-alarm na aardbeving in Indonesië Lees ook:
2008 was rampjaar: veel doden en materiële schade HLN