BlackBerry pesten in Indonesië
Makassar - Sneu voor Research in Motion, de Canadese fabrikant van de bekende smartphone BlackBerry. Het toestel moet het in het Westen afleggen tegen hippere concurrenten als iPhone en HTC, en op één plek waar het nog wel de markt domineert is nu de overheidscampagne 'BlackBerry pesten' bezig.
JACCO HUPKENS
Die begon vorige maand in Jakarta met de arrestatie van onder anderen RIM-topman Andy Cobham, die sindsdien ook het land niet uit mag. Hij kreeg de schuld van een uit de hand gelopen lancering van een nieuw model telefoon (halve prijs!), waarbij tientallen mensen in de verdrukking kwamen. 'Dit is de consequentie van zijn acties', verklaarde politiechef Imam Sugianto stoer, alsof de brave babyboomer Cobham persoonlijk koopjesjagers tot rellen had staan aanmoedigen.
Dat de Indonesische overheid op oorlogspad is, bleek een week later. Heru Sudati, lid van het landelijke telecom-reguleringsinstituut, dreigde binnenkort het e-mail- en chatverkeer van de BlackBerry plat te leggen, 'waardoor zo'n toestel in feite niets meer wordt dan een gewoon mobieltje'. RIM weigert Indonesië namelijk toegang te geven tot communicatie op de telefoons, waardoor er niet op terroristische of anderszins criminele inhoud gefilterd kan worden. Ook het ministerie van Informatietechnologie is boos, over een nieuw datacentrum dat RIM in Singapore zou gaan bouwen, terwijl Indonesië de meeste BB-klanten in Zuidoost-Azië telt. Respectloos, vindt IT-minister Sembiring.
Research in Motion heeft vooral veel te verliezen met deze ruzie (een groeiend marktaandeel van nu bijna veertig procent, naar schatting vijf miljoen Indonesische gebruikers), en reageert vooralsnog stilletjes met de mededeling dat het nooit heeft beloofd een nieuw datacentrum te bouwen in het land.
Volgens IT-analist Rama Mamuaya probeert zijn regering zoveel mogelijk geld uit het Canadese bedrijf te persen. 'Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat de top van het IT-ministerie de technische kennis mist om zinvol mee te praten over telecom-ontwikkeling. Maar ze zijn overduidelijk op zoek naar een manier om RIM met chantage tot investeringen te bewegen.' Die dreiging werkt natuurlijk tegendraads, zegt hij: Indonesië loopt al achter op veel buurlanden als het gaat om corruptie en infrastructuur - wie de permanente files en regelmatige stroomuitval in de grote steden meemaakt, begrijpt direct waarom hightechbedrijven voor Maleisië of Thailand kiezen. 'Daar kunnen ze beter iets aan doen. Ik snap echt niet wat de overheid met deze actie hoopt te bereiken.'
Het spelletje 'kijken hoe ver je een bedrijf kunt pushen' is ook niet zonder gevaar voor het land, zegt Mamuaya. 'De zakenwereld van Jakarta draait vrijwel geheel op specifieke BlackBerry-technologie. Ik wil niet eens weten wat er gebeurt als de overheid ineens besluit dat plat te leggen.'
De Groene Amsterdammer