Veere waakt straks over Moluks monument
door Henk Postma.
woensdag 05 januari 2011 | 07:53
MIDDELBURG - De gemeente Veere krijgt het Moluks monument in eigendom dat op 21 maart wordt onthuld op de zeedijk van Westkapelle. Dat betekent dat de gemeente ook het onderhoud voor rekening neemt.
Zodra de Middelburgse kunstenares Trinette Ledelay het monument oplevert, is Veere 'verantwoordelijk voor beschadiging of tenietgaan van het monument'. Het provinciebestuur, dat opdracht gaf tot de vervaardiging van het gedenkteken, heeft dit alsnog laten vastleggen in een overeenkomst met de gemeente Veere.
In het gedenkteken worden resten verwerkt van het voormalig Moluks woonoord in Westkapelle. Het gaat om overblijfselen van de barakken die er vorig jaar zijn gesloopt om plaats te maken voor een bedrijvenverzamelgebouw.
Het monument wordt op 21 maart onthuld door commissaris van de koningin Carla Peijs. Het komt vlakbij de vuurtoren op de zeedijk, ter hoogte van het voormalig woonoord. De onthulling gaat gepaard met festiviteiten en een tentoonstelling in het Polderhuis over de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Zeeland.
Op 21 maart is het precies zestig jaar geleden dat de eerste Molukse gezinnen in Nederland aankwamen. Het provinciebestuur nam vorig jaar het initiatief tot oprichting van een gedenkteken. Dat gebeurde na pleidooien voor een tastbare herinnering aan de Molukse geschiedenis in de gemeente Veere.
De kosten, 30.000 euro, worden gedragen door de provincie (22.500 euro) en de gemeente Veere (7500 euro). De kunstenares is gekozen in samenspraak met het Centrum Beeldende Kunst en de Molukse gemeenschap. Om tot een goed ontwerp te komen ging Ledelay in gesprek met vier voormalige bewoners van het kamp en met een Westkappelaar die de gebeurtenissen van toen heeft meegemaakt.
Het provinciebestuur wil nog niet prijsgeven hoe het kunstwerk er uit komt te zien. Maar in Molukse kring is al wel bekend dat resten van het kamp worden verwerkt in de sokkel en dat het pad naar het monument wordt geplaveid met stenen uit het kamp.
De totstandkoming van het ontwerp wordt niet alleen begeleid door Molukkers, maar ook door vertegenwoordigers van de dorpsraad, de provincie, de gemeente en het CBK.
Het Molukkenkamp kent een roerige historie. In 1956 brak een opstand uit, omdat de bewoners zich onrechtvaardig door de overheid behandeld voelden. De politie schoot toen op bewoners.
PZC