Een stukje Indonesië in SchalkweideOnderwerp: Een kleurrijk zorgleefplan
Interview met: een zorgcoördinator van Sint Jacob Schalkweide in Alkmaar
Door: Janine Elfring
Wie op de zesde verdieping van Sint Jacob Schalkweide in Haarlem uit de lift uitstapt, waant zich heel even in het warme Indonesië. De muurschilderingen, de vloer, de bamboeplanten en de decoraties ademen de sfeer uit van de gordel van smaragd. En dat is precies de bedoeling want dit is de Indische afdeling van Stichting Sint Jacob.
De bewoners van de afdeling moesten in de jaren '50 vaak hun land verlaten en een nieuw thuis creëren in een vreemd land, Nederland. Nu zijn ze ouder en moeten ze hun huis verlaten en dus eigenlijk weer een nieuw thuis opbouwen. Door op de Indische afdeling aandacht te besteden aan hun cultuur hoopt Sint Jacob deze overgang makkelijker te maken.
Herinneringen"Ouderen hebben minder toekomst en heel veel herinneringen. Dat betekent dat ze vaak terugdenken aan of zelfs terugverlangen naar vroeger. Bij Indische ouderen is dat verleden ook nog eens een verleden van oorlog, kampen en vluchten. Veel van hen zijn nu bezig dat verleden te verwerken. Een speciaal voor hen ingerichte afdeling waar ze zich thuisvoelen kan hen daarbij helpen," aldus de zorgcoördinator van deze afdeling.
Indisch etenOok de gezamenlijk woonkamer is ingericht met Indische spullen. In deze huiskamer worden allerlei activiteiten georganiseerd en komen mensen bij elkaar om ervaringen te delen. Eens in de twee weken is er een high tea waarbij iedereen wat eten meeneemt. Iedere maandag komt hier een clubje bij elkaar dat samen Indisch eet.
De bewoners komen van verschillende eilanden, maar herkennen toch veel bij elkaar. Een mooi voorbeeld daarvan is de reactie van een demente meneer wanneer hij zijn eigen taal om zich heen hoort. Normaal gesproken is deze meneer heel erg stil, wanneer hij echter Maleis hoort dan opent hij en praat hij zelfs mee.
OpleidingDe zorgcoördinator: "Wie op deze afdeling komt werken, krijgt eerst een speciale opleiding in de cultuur en ook een beetje in de taal. Voor veel van onze bewoners zijn de normen en waarden uit de eigen cultuur heel belangrijk. Die moeten de verzorgenden kennen. Ze leren hoe ze de bewoners moeten benaderen; over de bescheidenheid, het belang van het eten en de positie van de vader en moeder in een gezin. Zo weten ze dat ze door moeten vragen wanneer zij bijvoorbeeld het zorgleefplan samenstellen.
Regie over eigen levenNatuurlijk hebben de Indische mensen ook hun eigen wensen die los staan van de cultuur. Ook daar houden we rekening mee en die leggen we vast in het zorgleefplan. Op die manier zorgen we ervoor dat we hen de zorg geven die ze wensen, zodat ze ook op hun oude dag regie houden over hun eigen leven."
Zorgleefplanwijzer.nl