Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Barak 1B - Nationaal Monument Kamp Vught do 24 maa 2011 - 12:29
Comité van Aanbeveling voor stichting Barak 1B
KUNST & CULTUUR
De Stichting Barak 1B is versterkt met een Comité van Aanbeveling. Een aantal bekende Nederlanders heeft zich bereid verklaard om hun naam te verbinden aan pogingen tot het behoud van de laatste authentieke barak van voormalig SS-concentratiekamp Vught.
Zij doen dit vanuit hun persoonlijke en professionele betrokkenheid. Het comité bestaat uit acht leden: prof. dr. Hans Blom, oud-directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, prof. dr. Wim van de Donk, Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, Femke Halsema, oud-fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie van Groen-Links, Onno Hoes, burgemeester van Maastricht, Roderick van de Mortel, burgemeester van Vught, dr. Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, Simon Tahamata, ex-voetbalinternational (geboren in het Molukse woonoord Lunetten in Vught) en prof. drs. Ed van Thijn, oud-politicus en -bestuurder.
Restauratie Het Comité van Aanbeveling voegt het nodige gewicht toe aan het streven van de Stichting Barak 1B om dit belangrijke oorlogserfgoed te behouden en een nieuwe, educatieve, bestemming te geven. De stichting is in februari 2010 opgericht door het Museum Maluku in Utrecht, het Vughts Museum en Nationaal Monument Kamp Vught.
Toezeggingen De stichting Barak 1B heeft tot nu toe 285.000 euro aan toezeggingen ontvangen van de Provincie Noord-Brabant, het fonds Dioraphte, het K.F. Heinfonds en de TBI Fundatie. De totale restauratiekosten zijn berekend op 800.000 euro (inclusief btw). Het bestuur is nog in gesprek met andere fondsen en overheden. Sinds november is barak 1B dankzij een noodvoorziening van de gemeente Vught provisorisch beschermd tegen weer en wind.
Zie www.barak1b.nl voor meer achtergrondinformatie.
Barak 1B in 2007
hetklaverblad.nl 23-03-2011
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Barak 1B - Nationaal Monument Kamp Vught do 24 maa 2011 - 12:30
artikel Historisch Nieuwsblad : Molukse barak barst van de herinneringen
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Geen subsidie ministerie voor Barak 1B vrijdag, 15 april 2011 16:51
Het ministerie van VWS heeft een subsidieverzoek van Stichting Barak 1B afgewezen. De enige nog overgebleven barak van Kamp Vught dreigt daarmee verloren te gaan.
De stichting had gevraagd om een bijdrage van 200.000 euro voor de restauratie van de enige nog op de authentieke plek staande gevangenenbarak in Nederland, barak 1B in Vught.
De bewuste barak werd in de oorlog gebouwd in Kamp Vught, waar tijdens de oorlog 12.000 Joden verbleven.
Na de oorlog kwamen er Molukkers in de barakken wonen. In 1992 werden alle barakken gesloopt. Op één na: Barak 1B. Februari vorig jaar werd de Stichting Barak 1B door Museum Maluku in Utrecht, het Vughts Museum en Nationaal Monument Kamp Vught. Dankzij een noodvoorziening van de gemeente Vught werd de barak een half jaar geleden provisorisch beschermd tegen weer en wind.
Voor de restauratie van de barak is in totaal 800.000 euro beraamd. De stichting heeft inmiddels ongeveer 300.000 euro aan toezeggingen ontvangen, onder meer van de provincie Noord-Brabant.
Het ministerie van VWS blijkt het project niet te willen ondersteunen. In een gesprek zou het ministerie aangegeven hebben slechts subsidies te verstrekken aan het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 en aan de vier nationale herinneringscentra, waaronder Nationaal Monument Kamp Vught. Stichting Barak 1B had aangegeven eventueel bereid te zijn de stichting op te heffen en op te gaan in de stichting Nationaal Monument Kamp Vught. Dit bracht het ministerie echter niet op andere gedachten. Tot teleurstelling van de stichting:
"Het bestuur van Stichting Barak 1b betreurt het standpunt van het ministerie. Temeer daar eind vorig jaar bekend werd dat de woning van de voormalige kampcommandant van Westerbork wél kan rekenen op overheidssteun voor een bedrag van 1,6 miljoen euro. Het bestuur beraadt zich nu op de ontstane situatie. Door weigering van het ministerie is immers een belangrijke pijler in het dekkingsplan weggehaald. De barak zou in de plannen van het bestuur een belangrijke rol gaan vervullen in het educatieve aanbod van Nationaal Monument Kamp Vught."
historiek.nl
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Barak 1B - Nationaal Monument Kamp Vught vr 13 mei 2011 - 9:50
Restauratie barak Vught dichterbij Toegevoegd: donderdag 12 mei 2011, 15:04
De huidige staat van barak 1B is zo slecht dat dringend restauratie nodig is. foto: Maino Remmers / NOS
De enig overgebleven barak van concentratiekamp Vught wordt waarschijnlijk toch gerestaureerd. Dat heeft de stichting Barak 1B bekendgemaakt.
Vorige maand meldde de stichting nog dat het gebouw verloren dreigde te gaan, omdat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geen subsidie wilde geven. Het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg schenkt de stichting nu 300.000 euro.
De restauratie van de barak kost in totaal zo'n 800.000 euro. Er was al 300.000 euro ingezameld. Er is nu dus nog 200.000 euro nodig om de barak op te knappen.
Molukkers Kamp Vught was één van de drie concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tussen januari 1943 en september 1944 zaten er ruim 31.000 mensen gevangen. Zeker 749 van hen zijn in het kamp overleden, onder wie 329 mannen door executie.
Na de oorlog werd het kamp gebruikt voor de opvang van Molukkers. De barak is sinds 2001 een rijksmonument.
NOS Nieuws
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Barak 1B - Nationaal Monument Kamp Vught za 2 jul 2011 - 10:37
Rijksdienst steunt renovatie Barak 1B zaterdag, 02 juli 2011 11:11
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft zestigduizend euro toegekend aan Stichting Barak 1B. Het geld is bedoeld voor de restauratie van rijksmonument Barak 1B, de enige nog overgebleven barak van Kamp Vught.
In april wees het ministerie van VWS een subsidieverzoek van de stichting nog af. Stichting Barak 1B vreesde toen dat de barak van Kamp Vught verloren zou gaan. Voor de restauratie van de barak is in totaal 800.000 euro beraamd. Twee maanden geleden kwam er echter steun van het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg. Dit zogenaamde V-fonds zegde toen 300.000 euro toe als bijdrage in de renovatiekosten van de stenen barak. Vóór die donatie had de stichting al ongeveer drie ton aan toezeggingen ontvangen, onder meer van de provincie Noord-Brabant.
Dankzij de toezegging van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) staat nu vast dat de barak daadwerkelijk gerenoveerd wordt. Voorzitter Henk Smeets van Stichting Barak 1B: "Met deze toekenning is het zeker dat de barak gerestaureerd gaat worden. We komen nog geld tekort, maar een minimumprogramma kan nu al worden gerealiseerd. We verwachten in de komende maanden nog enkele toekenningen."
Stichting Barak 1B is in februari 2010 opgericht door het Museum Maluku in Utrecht, het Vughts Historisch Museum en Nationaal Monument Kamp Vught. Het is de bedoeling dat er na de renovatie een vaste presentatie komt in de barak over de geschiedenis en functies van de barak: : in het concentratiekamp, ten tijde van het interneringskamp 1944-1949 en gedurende de periode dat een deel van het kamp in gebruik was als het woonoord 'Lunetten' voor Molukse ex-KNIL-militairen en hun gezinnen.
Historiek.nl
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Barak 1B - Nationaal Monument Kamp Vught wo 18 jan 2012 - 13:06
Nieuwe aanvraag VWS-subsidie voor Barak 1B
woensdag, 18 januari 2012 10:41
Nationaal Monument Kamp Vught gaat opnieuw een subsidieaanvraag indienen bij het ministerie van VWS voor de restauratie van barak 1B, de enige nog op de authentieke plek staande gevangenenbarak in Nederland.
Vorig jaar wees het ministerie een subsidieverzoek van de toenmalige Stichting Barak 1B nog af. Het ministerie gaf destijds aan alleen subsidies te verstrekken aan het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 en aan de vier nationale herinneringscentra, waaronder Nationaal Monument Kamp Vught.
Er lijken nu echter weer mogelijkheden te zijn omdat de eigenaar van de ondergrond van de barak - de Kerkvoogdij Raad van Molukse kerken (KVR) - bereid blijkt te zijn de zeggenschap over de grond over te dragen. Eerder had de KVR al aangegeven het recht van opstal op Barak 1B over te willen dragen aan het Nationaal Monument Kamp Vught.
Het herinneringscentrum: "Hiermee is de weg vrij voor het Nationaal Monument Kamp Vught om een nieuwe aanvraag voor een bijdrage in de restauratiekosten in te dienen bij VWS." Vorige week hebben vertegenwoordigers van Kamp Vught opnieuw overleg gevoerd met ambtenaren van het ministerie van VWS. Het ministerie zou de nieuwe subsidie-aanvraag "welwillend" in behandeling willen nemen.
historiek.net
ElEl
Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Barak 1B - Nationaal Monument Kamp Vught ma 19 aug 2013 - 16:25
ma 19 aug 2013, 15:21
Barak 1B gerenoveerd in Kamp Vught
UTRECHT - Nationaal monument Kamp Vught heropent dit najaar Barak 1B, de laatst overgebleven authentieke barak van het voormalige SS-concentratiekamp Vught. In die barak zijn vanaf 1951 Molukse Nederlanders gehuisvest. De barak is een rijksmonument.
Dat heeft collectiebeheerder Nanneke Wigard van het vorig jaar gesloten Moluks Museum Maluku uit Utrecht maandag gezegd. Maluku heeft zich samen met Kamp Vught en het Vughts Historisch Museum ingespannen voor restauratie van de barak. Een deel van de collectie van Maluku wordt gebruikt om de barak in te richten.
Maluku bezit naast archieven nog een enorme hoeveelheid spullen van Molukkers en uit de Molukken. Museum Nairac in Barneveld heeft een klein gedeelte in langdurige bruikleen en in Museum Oud-Lunteren is een tijdelijke expositie over de geschiedenis van Molukkers in Nederland.
Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem krijgt volgens Wigard naast Vught en Barneveld een grote hoeveelheid artikelen in langdurige bruikleen. Een deel van de spullen is nodig om Molukse 'loketten' in de Canon van de Vaderlandse Geschiedenis te kunnen inrichten. Andere spullen worden gebruikt om de Molukse woonbarak uit Lage Mierde na 10 jaar een opfrisbeurtje te geven. „Vooral de moderne tijd heeft een update nodig, want er is ondertussen een nieuwe generatie opgegroeid”, zegt Wigard.
In 1951 arriveerden ongeveer 12.500 Molukkers in Nederland. Hun overkomst was een oplossing voor de politieke problemen die ontstonden na de soevereiniteitsoverdracht in Indonesië. Het was de bedoeling dat de Molukkers terug zouden gaan en daarom werden zij opgevangen in barakken, zoals in Vught. Later zijn in tal van plaatsen aparte woonwijken voor Molukkers gebouwd.
In de jaren 70 kwam een groep jonge Molukkers in opstand tegen het uitblijven van een eigen republiek. Gijzelingen en treinkapingen waren het gevolg. De met kogels doorzeefde jas van gijzelnemer Max Papilaya, die bij de treinkaping bij De Punt werd doodgeschoten, is straks in het Openluchtmuseum te zien.
Telegraaf
Gesponsorde inhoud
Onderwerp: Re: Barak 1B - Nationaal Monument Kamp Vught