Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Ontmoeting met de dood - M.H. Szekely-Lulofs

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Ontmoeting met de dood - M.H. Szekely-Lulofs  Empty
BerichtOnderwerp: Ontmoeting met de dood - M.H. Szekely-Lulofs    Ontmoeting met de dood - M.H. Szekely-Lulofs  Icon_minitimeza 9 apr 2011 - 12:51

Boek uit oude koffer
05 apr 2011


LINSCHOTEN - De koffer met de map ‘Ongelezen Novellen’ kreeg Willem-Ewoud Modderman vlak voor de dood van zijn moeder (2009) in handen. Het pakket manuscripten op papier gezet door zijn grootmoeder M.H. (Madelon) Szekely-Lulofs las Ewoud voor aan zijn moeder Maud.

Ontmoeting met de dood - M.H. Szekely-Lulofs  Zn2int10 Willem-Ewoud Modderman toont het boek met de portretfoto op de cover. Foto: Janneke Severs-Hilgeman


Zij was de oudste dochter van de Nederlandse schrijfster die in de jaren dertig, veertig en vijftig diverse boeken heeft geschreven waaronder Rubber 1931en Koelie 1932.

Ewoud Modderman was nog geen vier jaar oud toen zijn grootmoeder in 1958 overleed. Hij heeft haar alleen als ‘voorleesoma’ gekend. Maud de moeder van Ewoud vroeg zich bij het verstrijken der jaren, steeds vaker af hoe het haar jongste zus zou zijn vergaan. De familie was het contact met de jongste dochter van Szekely-Lulofs verloren sinds haar vertrek naar Israel in 1950. Door werkzaamheden bij de Israelische Mossad (Geheime Inlichtingendienst op zoek naar oorlogsmisdadigers van WO2) was zij genoodzaakt contacten met verwanten te verbreken. Het duurde vijf jaar voordat Ewoud eindelijk grip kreeg tijdens de zoektocht. Via vele obstakels kwam hij in 2008 met behulp van internet terecht in Mexico, een huwelijk van tante ‘Kotjil’, de geboorte van neef Michael maar ook het jonge overlijden van Michael’s beide ouders.


Madelon

In de veronderstelling dat hij geen familie had, bleek Michael maar liefst zes neven en nichten rijk te zijn! Tot ieders verbazing was de man ondanks diverse internationale verhuizingen in het bezit van een oude koffer afkomstig van grootmoeder Madelon! Nooit had de man zich in de inhoud verdiept totdat hij Ewoud sprak. In Linschoten kwam Ewoud de manuscripten onder ogen. Het bleek waardevol werk. Hij las het voor aan zijn moeder (90). Zij bevestigde de door haar moeder geschreven gebeurtenissen. Ewoud ondernam stappen waardoor de autobiografische verhalen geschreven door Madelon, drie en vijftig jaar na haar overlijden alsnog werden geredigeerd door Heleen Brakel en daarna uitgegeven in het boek ‘Ontmoeting met de dood’.


Knipoog

“Het boek bevat werk over haar tijd in Indonesië, Australië, Hongarije en Nederland. De titel klinkt beladen maar dat is het niet”, legt kleinzoon Ewoud uit. “Op bijzondere wijze beschrijft Madelon ruim voor haar zestigste levensjaar hoe zij als onderdeel van het leven, vrede krijgt met de dood. De bundel bevat boeiende en indringende verhalen met een knipoog. Deze bundel is absoluut voor iedereen van onschatbare waarde”.


Boekuitgeverij Conserve

Bij Uitgeverij Conserve worden verscheidene soorten boeken van auteurs uitgegeven. Bekende schrijvers uit de stal van (Oud-)NOS Correspondenten zijn bijvoorbeeld Bram Schilman, Philip Freriks, Peter d’Hamecourt, Kees Elenbaas en geboren-Bodegraver Pascal Bosschart. Maar men kan ook literatuur lezen van ondermeer Jeltje Rep, Lucas Zandberg, A.F. Th. Van der Heijden, Emmy van Dantzig en Gerrit Krol.
Conserve brengt oook allerhanden soorten historische boekwerken, reisverhalen, oorlogsboeken, bedevaartgeschriften en Surinaamse dan wel Antilliaanse leesboeken uit.
Postadres: Postbus 74/ PO Box 74, 1870 AB Schoorl. Telefoon: 072-5093693. E-mail: info@conserve.nl, website www.conserve.nl.


de weekkrant/
Zenderstreeknieuws Montfoort/Oudewater
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
Ontmoeting met de dood - M.H. Szekely-Lulofs
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Boekbesprekingen-
Ga naar: