woensdag 15 juni 2011 om 13:29 uur
Vrijdag 17 juni: Laatste Historische Herberg van dit seizoen Gerard Herbers (Bezoekerscentrum Sonsbeek)
Drie boeiende presentaties vormen de hoofdmoot van de vijfde Historische Herberg Arnhem van dit tweede jaar. Ze gaan over de eerste Molukkers in Arnhem, een tentoonstelling van Vaandels en de bloedstollende belevenissen van een negentigjarige die vertelt over het laatste halfjaar van de tweede wereldoorlog. Ook meldingen van de ‘actuele geschiedenis’ komen aan de orde. Het wordt vast weer een oergezellige Herberg in Bezoekerscentrum Sonsbeek.
Zestig jaar geleden, in 1951, kwamen duizenden bewoners – naar men verwachtte tijdelijk - van de Molukken naar Nederland. Ze werden veelal gevestigd in houten barakken waarin voor iedere familie één kamer beschikbaar was. Ook in Arnhem, op Onderlangs en op de Rosendaalse golflinks, kwamen Molukkers te wonen. In 1967 werden de Arnhemse kampen gesloten en de bewoners, voorzover ze niet gerepatrieerd waren naar Indonesië, ondergebracht in Arnhem-Zuid. Francien Deux en Etta Nanariain, oud-bewoners van barak 5 en barak 6 van de Golflinks, vertellen over hun wederwaardigheden gedurende die zware beginperiode van hun leven in Nederland.
Vaandels op tocht Ton van Gestel zal aan de hand van één vaandel vertellen over de tentoonstelling “Vaandels op tocht” met vaandels uit Arnhemse kerken, die van 1 juli t/m 11 september te zien zal zijn in de Walburgis-basiliek. Aan de orde komen o.a. processie- en heiligenvaandels die tot de Tweede Wereldoorlog in Arnhem gebruikt werden. In vroeger tijden speelden vaandels een belangrijke rol binnen de verschillende sociale groepen. Gilden, schutterijen en later ook vakbonden waren trots op hun vaandel en trokken er bij feestelijke gelegenheden graag achteraan door de stad.
Dagboek van de Oorlog De 91-jarige Rinus van der Velde uit Elden is één van de weinigen die nog kan vertellen over de evacuatietijd op de Geitenkamp. Het laatste halfjaar van de oorlog verbleef hij enkele weken in een hol onder de grond in Elden en kwam hij via Schaarsbergen op de Geitenkamp terecht. Als lid van de Lucht Beschermings Dienst maakte hij daar van alles mee. Rinus van der Velde vertelt zijn verhaal over het laatste half jaar oorlog in Arnhem. Hij spant zich in voor een klein monument ter nagedachtenis aan de omgekomen Geitenkampers. Onlangs kwam zijn “Dagboek van de oorlog” uit.
Tussen deze presentaties hoort u vanaf de wenteltrap aankondigingen, onthullingen en oproepen die met de rijke historie van de stad van doen hebben. U kunt zich voor deze ‘Arnhemse zeepkist’ nog aanmelden. En natuurlijk is er tijd voor een drankje, een broodje en een kop soep.
Historische Herberg Arnhem, voor iedereen met passie voor het erfgoed van de stad.
Vrijdag 17 juni van 17.00 tot 19.00 uur
De toegang is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening.
Bezoekerscentrum Sonsbeek
Zijpendaalseweg 24a
6814 CL Arnhem 026 - 4450660 www.bezoekerscentrumsonsbeek.nl
Arnhem Direct