Driebergenaar Lamain is boos op kabinet 07-07-2011 00:00
DRIEBERGEN/DEN HAAG - De uitkomst van het spoeddebat dat vorige week donderdagavond in de Tweede Kamer over de 'Indische Kwestie' plaatsvond, heeft ook in Driebergen tot commotie geleid. Volgens Driebergenaar Wiko Lamain, die bestuurslid is van de Stichting Japanse Ereschulden, kan de reactie van de regering op dit al jaren slepende vraagstuk als 'schandalig' worden gekwalificeerd.
door Jan de Beer
De 'Indische Kwestie' draait om erkenning van het leed dat Nederlanders uit het voormalig Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog is aangedaan tijdens hun gevangenschap in Japanse kampen. Deze enorme groep Nederlanders wacht nog altijd op een rechtvaardige afrekening van oorlogsschade en achterstallige salarissen, de zogeheten 'backpay'. Twee NIOD-rapporten, van de hoogleraren Meijer en Keppy, zijn hier over verschenen waarin wordt bevestigd dat de belangen van zo'n driehonderdduizend Nederlanders doelbewust veronachtzaamd zijn.
Driebergenaar Wiko Lamain is intensief betrokken bij een reizende tentoonstelling die op basis van deze rapporten werd samengesteld, en al in verschillende steden te zien was. De tentoonstelling onderstreept het feit dat de na-oorlogse regeringen de 'Indische Kwestie' voortdurend op de lange baan hebben geschoven.
Met de huidige regering leek daar aanvankelijk verandering in te komen omdat staatssecretaris Veldhuizen van Zanten had laten weten dat ze de kwestie wilde afhandelen. Maar vervolgens bleek dat ze er gewoon een punt achter wilde zetten zónder excuses of uitbetaling. Tijdens een tumultueuze commissievergadering is zij teruggefloten en werd besloten een spoeddebat in de Tweede Kamer te beleggen. Donderdagavond vond dit debat plaats, met een opmerkelijke uitkomst. VVD, CDA en gedoogpartner PVV stemden tegen een motie van D66 om een commissie in te stellen om uitsluitsel over de kwestie te geven. De gehele oppositie, inclusief SGP, steunde het voorstel maar de motie sneuvelde met 73 stemmen voor en 75 tegen.
De teleurstelling bij de Indische gemeenschap is enorm. Volgens Wiko Lamain, die zelf in een jongenskamp van de Japanse bezetter heeft gezeten en wiens vader slavenarbeid aan de Birmaspoorweg verrichtte, heeft de regering zich door angst laten leiden. ,,Kennelijk is men bang dat zo'n commissie zaken boven water brengt waaruit blijkt dat wij volkomen gelijk hebben", zegt hij. De kwestie, die boven de partijen uitsteeg, is volgens hem nu volledig gepolitiseerd: ,,Ik weet dat diverse Kamerleden van de coalitiepartijen het voorstel van D66 wilden steunen, maar zij werden waarschijnlijk gedwongen om tegen te stemmen." Volgens Lamain heeft de staatssecretaris bovendien de regels overtreden door zich met harde woorden tot de overvolle publieke tribune te richten: ,,Dat is verboden, want wij mogen niets terugzeggen." Lamain benadrukt dat de 'Indische kwestie' niet van tafel is: ,,De oppositiepartijen hebben ons geadviseerd om door te gaan, en dat doen wij. Onder meer met onze tentoonstellingen."
Reacties Bas Hoorn op 07-07-2011 12:30
Het is ronduit schandalig dat Nederland hierin niet haar verantwoordelijkheid neemt. Helaas is het ook een patroon van jaren!(Indische) Nederlanders die na de oorlog of bersiap terg keerden waren eigenlijk niet welkom. Met name de SDAP vond het maar een stelletje neo kolonialen.Wim Kok heeft ook de herdenking van het einde van de tweede wereldoorlog (die strikt genomen pas 15 augustus afgelopen was) in Azië tegengehouden.Mijn eindexamen geschiedenis op het vwo behandelde de tweede wereldoorlog: maar dan wel zonder Indië.En kennelijk is het leed van militairen onder Japanse bezetting een schijntje vergeleken met het leed van militairen hier in Nederland (om over de burgers maar te zwijgen).Deze regering laat het weer afweten! Het getuigt van de Hollandse koopmansgeest (of VOC mentaliteit zo u wilt) die kennelijk haaks staat op een volwassen eergevoel!
Nieuwsblad De Kaap