De titel van de documentaire 'Contractpensions Djangan Loepah!' van filmmaker-producent Hetty Naaijkens-Retel Helmrich verwijst naar een boek. Als handleiding voor hun nieuwe bestaan kregen de nieuwkomers een losbladig boekje aangereikt, getiteld Djangan Loepah! (wat Niet Vergeten! betekent.) Omdat de meeste Indische Nederlanders door hun westerse opvoeding al lang op de hoogte waren van Nederlandse gewoonten en gebruiken, kwam dit boekje zeer betuttelend over.
Ik was zo benieuwd naar dat boek!
Op het jubileumsfeest Pelita 60 jaar had ik het boek "Ik wilde eigenlijk niet gaan" gekocht.
Een prachtig boekwerk over de repatriëring. ( aanrader !!)
En laat hier nu toch ook wat over het genoemde boek te vinden zijn!
w.Huishoudwenkenfragmenten uit Djangan Loepah: Huishoudelijke wenken voor gerepatrieerden. Uitgave van het CCKP, den Haag, 1962.
De bedoeling van het boekje is niet er een studieboek van te maken maar een gezellig naslagwerkje voor later als men in een eigen huis woont.
Als we er in de vakantie met de kinderen eens op uittrekken is het gezellig een breiwerkje bij de hand te hebben, en bent U zelf de kunst meester, dan vindt ook zeker uw dochtertje van een jaar of 10 het gezellig met een eenvoudig breiwerkje bij U te zitten.
(Over Sinterklaas) Het grote voordeel van dit feest is, dat men met weinig geld een groot feest kan maken, mits we van tevoren bedenken wat we willen doen.
CCKP = Centraal Comité voor Kerkelijk en Particulier initiatief voor sociale zorg ten behoeve van gerepatrieerden.
Djangan Loepah - Vergeet 't Niet24. Zo zijn onze manierenKleine verschillen tussen de Indische en Nederlandse gewoonten en gebruiken.Op de voorlichtingsdagen worden herhaaldelijk vragen gesteld over het gewone dagelijkse leven in Nederland. Een gedeelte van deze vragen wordt hieronder zo goed mogelijk beantwoord.
Wanneer wij van emigranten in Canada, Australie enz. iets horen dan wordt vaak gezegd: "Hadden wij maar geweten dat wij juist op de kleine verschillen moeten letten, dan zouden wij de eerste tijd niet zoveel moeilijkheden gehad hebben. De Australiers of Canadezen begrepen niet waarom wij de dingen niet deden zoals zij het gewend zijn: dit gaf natuurlijk nog al eens misverstanden."
Zo is het bij ons, mensen uit Indonesie, ook een beetje, dus dient dit hoofdstuk als wegwijzer in het vreemde maar toch eigen land.
Nergens zijn manieren beter of slechter: ze zijn alleen maar "anders" !!
Hoe ontvang ik bezoek?1. - In Indonesie
niet tussen 2 - 4 uur. In sommige kringen is het helemaal niet ongewoon bezoek te ontvangen in een nette schone pyama. Het klimaat heeft invloed op deze gewoonte. Na een fris bad in een schone pyama, keurig gestreken, kan men best (niet officieel) bezoek ontvangen.
- In Nederland juist gezellig wel bezoek tussen 3 - 5 uur bv.: ontvangen in pyama kent men hier niet. Een pyama is om in te slapen en een luxe pyama kan men wel in huis dragen, maar men ontvangt er bij voorkeur geen bezoek in.
2. -
Trappen lopen is geen groot probleem, daar bezoek als regel niet naar "boven" hoeft te gaan.
- Men laat bij de trap oplopen de mijnheer voorgaan - bij de trap af gaat de vrouw voor. Mijnheer is dus altijd bovenaan !
Bij restaurant bezoek gaat mijnheer eerst naar binnen en binnen zijnd gaat men samen verder. Bij elk bezoek en elke ontmoeting neemt de man de hoed af en de handen uit de zakken !
3. -
Koffie of thee aanbieden. In Indonesie wordt vaak in de kopjes geroerd en het lepeltje in het kopje gezet (volgens verhalen behoort dit bij de Indische hartelijkheid en ook een beetje bij de koffietoebroek).
- Hier is dit geen gewoonte, eigenlijk doet men het nooit. Men geeft een lepeltje op het schoteltje en vraagt: Wilt U suiker en melk? Bij visite, die men niet erg goed kent geeft men suiker en melk afzonderlijk op een blaadje en laat de gasten zich zelf bedienen.
4. -
Koekjes worden meest in een trommeltje of in een stopfles gepresenteerd (door de warmte zijn ze gauw slap en er komen mieren op af). Lekkere gezellige snoeperijen, zoals gedroogde pruimen, manisan en kwee-kwee, eigen gemaakte koekjes worden zeer gewaardeerd en in grote hoeveelheid aangeboden. Ook dit hangt samen met de grote gastvrijheid en onze gemakkelijke manier van leven (vóór de oorlog althans).
- Hier worden de koekjes meestal op een schaaltje geschikt, met of zonder chocolaadjes of andere lekkernijen.
Het maakt wel eens de indruk van gierigheid als er geen overvloed ligt, maar zo moet dit niet worden opgevat.
uit:
Ik wilde eigenlijk niet gaan
de repatriëring van Indische Nederlanders 1946 - 1964.
Uitgave St. Tong Tong, 1993