Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Malaria: snel herkennen is cruciaal

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Malaria: snel herkennen is cruciaal Empty
BerichtOnderwerp: Malaria: snel herkennen is cruciaal   Malaria: snel herkennen is cruciaal Icon_minitimezo 31 jul 2011 - 8:37


Malaria: snel herkennen is cruciaal


Omdat malaria perfect kan worden genezen als men bij de eerste tekenen onmiddellijk kan starten met de behandeling, is het tijdig herkennen van de ziekte cruciaal.
Indien u in malariagebied verblijft, moet u altijd de koorts meten als u zich onwel voelt. Een koortsthermometer is dan ook een onontbeerlijk onderdeel van de reisapotheek. Indien u tijdens een verblijf in malariagebied (niet de eerste 7 dagen van het verblijf) langer dan 24 uur koorts hebt (vanaf 38°C in de oksel gemeten), of tot 3 maanden erna, moet u altijd aan malaria denken. Dat geldt ook wanneer u trouw uw malariapillen hebt ingenomen, omdat die geen 100% bescherming bieden. De koorts kan regelmatig of onregelmatig zijn.
Soms, maar niet altijd, kan de koorts gepaard gaan met rillingen, met hoofdpijn, nek- of rugpijn, buikpijn enzovoort. Verder kunnen diarree, braken en hoesten met kortademigheid voorkomen.

Bij de minste twijfel moet u zo snel mogelijk een malariatest laten uitvoeren door een arts (een bloedafname met edta-tube, waarvan de resultaten binnen enkele uren moeten worden meegedeeld). Indien dat onmogelijk is, moet u onmiddellijk zelf met een noodbehandeling starten. In een aantal gevallen wordt aangeraden om de nodige geneesmiddelen voor een dringende noodbehandeling vanuit België mee te nemen. Vraag hierover uitleg aan uw arts of aan een gespecialiseerd reisadviescentrum.
Bij volwassenen is een chinolon (ciprofloxacine, norfloxacine of ofloxacine) meestal de eerste keuze. Voor reizen naar Azië (van Indië tot het Verre Oosten) beveelt de Belgische Wetenschappelijke Studiegroep voor Reisgeneeskunde enkel azithromycine aan; chinolonen worden voor deze bestemming in geen geval nog aanbevolen gezien de uitgesproken resistentie van campylobacter. De dosis bedraagt 500 mg per dag eenmalig (indien onvoldoende beterschap de behandeling voortzetten voor een totale duur van 2 à 3 dagen). Azithromycine is steeds de eerste keuze bij zwangere vrouwen, alsook bij kinderen (5 à 10 mg/kg/dag).

De zelfbehandeling mag alleen gestart worden wanneer binnen de 24 uur geen betrouwbare medische hulp voorhanden is. Dan nog moet u zo snel mogelijk medische hulp zoeken, omdat niet elke koortsaanval, zelfs met succes behandeld met antimalariamiddelen, ook echt malaria is.
In België is een snelle diagnose altijd mogelijk en is een noodbehandeling op eigen initiatief absoluut af te raden.
Er bestaan momenteel eenvoudige testkits om zelf snel malaria door Plasmodium falciparum (en in de toekomst voor alle vormen van malaria) op te sporen. Deze tests zijn nogal moeilijk om correct te gebruiken, kunnen gemakkelijk verkeerd geïnterpreteerd worden, bij een langdurig verblijf zijn meerdere testkits nodig en ze zijn vrij duur. Het routinegebruik van deze tests wordt daarom niet aangeraden

verschenen op : 31-07-2011
gezondheid.be
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Malaria: snel herkennen is cruciaal
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Giftig afval net zo dodelijk als malaria
» Malaria eist ieder jaar een miljoen levens
» Hiv verspreidt zich snel
» Leo Molenaar: 'Ik werd er snel volwassen'
» 'Europese Unie heft ban op vier Indonesische airlines snel op'

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Reizen :: Reisinformatie-
Ga naar: