Corruptiezaak raakt Yudhoyono
De voormalige penningmeester van de partij van de Indonesische president is gearresteerd. Nazaruddin zegt bewijzen te hebben voor corruptie in de allerhoogste regionen.
Door Michel Maas
JAKARTA - De arrestatie van een voortvluchtige corrupte politicus is in Indonesië doorgaans nauwelijks nieuws. De arrestatie van Muhammad Nazaruddin, in een luxe vakantieoord in het Latijns-Amerikaanse Colombia, overstemt in Indonesië echter zelfs het nieuws over de wereldwijde financiële crisis.
Drie maanden was Nazaruddin de meest gezochte voortvluchtige van Indonesië. Hij is de voormalige penningmeester van de Democratische Partij van president Yudhoyono, en hij zegt bewijzen te hebben voor corruptie in de allerhoogste regionen van de partij.
Zelf wordt Nazaruddin ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij een schandaal rond de bouw van een ‘olympisch’ dorp voor de Zuidoost-Aziatische spelen, die dit najaar in Indonesië worden gehouden. Ook het ministerie van Sportzaken, dat wordt geleid door Yudhoyono’s voormalige woordvoerder Andy Malarangeng, zou bij de zaak zijn betrokken. Toen Nazaruddin het vuur na aan de schenen werd gelegd, dreigde hij een boekje open te doen over een aantal leden in de leiding van de Democratische Partij.
Zijn plotselinge vlucht, bijna drie maanden geleden, heeft veel vraagtekens opgeroepen. Nazaruddin verliet Indonesië precies een dag voordat de corruptiebestrijders en de politie hem aanmerkten als verdachte, en een reisverbod uitvaardigden. Hij vertrok naar het naburige Singapore. De partijleiding ontkende dat hij op de vlucht was. Hij zou ‘om gezondheidsredenen’ in Singapore zijn. Een delegatie van de partij bezocht hem daar en beweerde dat hij er slecht aan toe was. In werkelijkheid ging het prima met Nazaruddin. Dat bleek onder andere uit sms’jes, tweets en telefonische vraaggesprekjes met Indonesische media.
Uiteindelijk kon Yudhoyono’s partij niet meer ontkennen dat de penningmeester was ondergedoken om arrestatie te voorkomen. Hij werd als penningmeester ontslagen, en zijn paspoort werd ingetrokken. Dat weerhield Nazaruddin er niet van de halve wereld rond te reizen en volgens berichten in de Indonesische media zelfs een privé-jet te huren, waarmee hij eerst naar Spanje en vervolgens naar Colombia vloog. Daar werd hij opgespoord door Interpol.
Nazaruddin zit nu in een Colombiaanse cel, in afwachting van zijn uitwijzing. Die wordt eind deze week verwacht en door een aantal personen met angst en beven tegemoet gezien. Nazaruddin heeft herhaaldelijk gezegd dat hij vreest dat hij bij terugkeer in Indonesië zal worden vermoord. Hoe serieus die vrees wordt genomen, blijkt uit het feit dat president Yudhoyono dinsdag heeft verklaard dat hij hoopt dat niemand Nazaruddin kwaad zal doen. Kennelijk houdt hij rekening met de mogelijkheid dat dat wel zal gebeuren.
De zaak Nazaruddin is uiterst pijnlijk voor de president. Yudhoyono heeft zich altijd laten voorstaan op zijn onkreukbaarheid, en is in 2009 herkozen als bestrijder van corruptie. Dat die corruptie nu in zijn eigen partij is opgedoken en misschien zelfs in de kringen van zijn naaste vertrouwelingen, is een nieuwe klap voor zijn tanende imago. Door zijn besluiteloosheid en zijn krachteloze optreden was daar al weinig van over. Zijn populariteit is in twee jaar tijd gehalveerd. Als zijn naaste omgeving nu ook nog eens corrupt blijkt te zijn, zal ook dat laatste restje goodwill en respect verdwijnen.
Volkskrant, 10-08-2011