Indonesisch charme-offensief voor papierfabriek Janne Chaudron − 19/08/11, 06:09
Fragment uit de reclamespot, waarin APP zich als een duurzaam en verantwoord bedrijf presenteert.
Ineens waren ze er: reclamespots voor het onbekende papierbedrijf APP. Waarom die spots? En is het bedrijf zo groen als het zegt te zijn?
Gelukkige Indonesische kinderen, een schildpad die het water induikt, eilanden bedekt met tropisch regenwoud. Het is te zien in de reclamespot van Asia Pulp and Paper (APP) die al enkele weken wordt uitgezonden op de Nederlandse tv.
Het bedrijf is goed bezig in Indonesië, zo verzekert APP de kijker: het bouwt scholen, ziekenhuizen en plant miljoenen bomen per jaar. Waarom moet de Nederlandse consument dat weten? Want wie kent het Chinees-Indonesische bedrijf?
Reclame maken voor papier is vrij uniek, reageert een voorlichter van consumentenorganisatie Milieu Centraal. "Laat staan dat de gemiddelde Nederlandse consument ooit is geconfronteerd met papier dat afkomstig is van APP. Het is opvallend."
Zegsman Stuart Andrews van APP Europa vindt het volkomen normaal dat het op drie na grootste papierbedrijf ter wereld reclame uitzendt op de Nederlandse tv: "Nederlanders zijn geïnteresseerd in Indonesië, gezien de hechte relatie tussen de twee landen. Daarom willen we mensen en bedrijven vertellen hoe voorzichtig we te werk gaan."
APP huurde de oud-Greenpeaceactivist Patrick Moore in om de wereld duidelijk te maken dat het bedrijf het beste voor heeft met Indonesië en de bevolking. Moore, die opstapte bij Greenpeace Canada, runt een adviesbureau, gevestigd in Vancouver. Moore en zijn team namen een kijkje in het gebied waar APP actief is. En wat bleek? Zonder APP zou de Sumatraanse tijger veel sneller uitsterven. Want APP voert een heel verantwoord beleid. Daar kunnen andere bedrijven nog iets van leren, was het oordeel van Moore.
Is dat zo? Bij het grote publiek is Asia Pulp and Paper niet bekend, maar milieu- en mensenrechtenorganisaties houden het bedrijf nauwlettend in de gaten. Ze zijn niet positief over APP.
In 2003 bracht mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch een rapport uit waarin het duidelijk maakt hoe de Indonesische overheid mensen van hun land verjaagt om APP de vrijheid te geven om bomen te kappen voor de papierindustrie.
Greenpeace startte in juni van dit jaar een wereldwijde campagne tegen het bedrijf. Met de slogan: 'Ken maakt het uit met Barbie omdat hij geen vriendin wil die is verpakt in tropisch hardhout', wil de milieuorganisatie consumenten aansporen geen Barbies meer te kopen. De campagne richt zich tegen speelgoedfabrikant Mattel, de maker van Barbie, en tegen Disney, Hasbro en Lego. Doel? Bedrijven zouden de banden met papier- en pulpfabrikant APP moeten verbreken.
Want APP zou, volgens Greenpeace, het tropisch regenwoud in Indonesië, om precies te zijn op Sumatra, in hoog tempo verwoesten. "Het bedrijf ontgint enorme veengebieden en is betrokken bij het illegaal verkrijgen van concessies om complete bossen te kappen", zegt Kees Kodde, campagneleider bossen bij Greenpeace. "Daardoor worden de Sumatraanse tijger en de orang oetan in hun bestaan bedreigd." Ook Nederlandse ondernemingen zouden zaken doen met het bedrijf, maar Greenpeace wil niet zeggen om wie het gaat. "We zijn nu in gesprek met die bedrijven", zegt Kodde.
APP ontkent alle beschuldigingen. In een persbericht verklaart de papierfabrikant dat het zich aan de Indonesische wet houdt en dat buitenlandse ngo's zich baseren op verkeerde informatie.
In 2015 zal al het papier dat afkomstig is van APP duurzaam zijn vervaardigd, meldt het bedrijf. Andrews: "Daarom willen we de bedrijven waaraan we leveren goed informeren. We doen veel goede dingen, zoals het beschermen van de biodiversiteit en het tegengaan van ontbossing in Indonesië."
Om dit duidelijk te maken is het bedrijf begonnen met een media-offensief. In tal van kranten, ook in Nederland, plaatste het paginagrote advertenties. De reclamespot is uitgezonden op CNN, de BBC en op de Nederlandse televisie.
APP is een dochterbedrijf van Sinar Mas. Dit conglomeraat, in handen van de rijke familie Widjajas, bulkt van het geld. Het heeft bedrijven in de palmolie- en kolenindustrie. Het bezit banken en vastgoedbedrijven. Onder generaal Soeharto groeide Sinar Mas uit tot een van de machtigste bedrijven van Indonesië.
Ook Sinar Mas wordt geregeld op de vingers getikt door milieu- en mensenrechtenorganisaties. Met als gevolg dat onder meer Nestlé, Unilever en Burger King hun palmoliecontracten met het bedrijf opzegden.
Trouw