Verdachte aanslagen Bali mogelijk maar kort cel in(Novum/AP) - JAKARTA - Een Indonesiër die wordt beschuldigd van medeplichtigheid bij de dubbele zelfmoordaanslag op een nachtclub op Bali in 2002 komt mogelijk weg met slechts een paar jaar gevangenisstraf.
De strenge antiterreurwetgeving die na de aanslag werd ingevoerd kan niet met terugwerkende kracht worden toegepast tegen Umar Patek. Aanklagers moeten Patek nu voor minder zware misdrijven veroordeeld zien te krijgen, waaronder moord, schending van de immigratiewetten en wapensmokkel.
Patek, een aan Al-Qaida gelieerde militant, werd op 25 januari 2011 opgepakt in dezelfde Pakistaanse stad waar Osama bin Laden op 2 mei jongstleden werd gedood door Amerikaanse Navy SEALs. Patek zou tegen zijn ondervragers hebben gezegd dat hij de explosieven heeft gemaakt die werden gebruikt bij de aanslagen op Bali.
Bij de aanslagen kwamen 202 mensen om, onder wie 88 Australiërs en zeven Amerikanen. Sindsdien zijn bijna jaarlijks aanslagen uitgevoerd op chique westerse hotels, restaurants en een ambassade. Meer dan 680 militanten zijn opgepakt, hebben een proces gehad en zijn veroordeeld of geëxecuteerd onder de antiterreurwetgeving die in 2003 werd aangenomen, onder wie 32 vanwege hun rol in de aanslagen op Bali. In 2004 besliste het constitutionele hof echter dat de wet niet langer met terugwerkende kracht kan worden toegepast.
De autoriteiten zullen daarom een strafmaat uit de Nederlandse koloniale tijd gebruiken om Patek aan te klagen voor moord en een decennia oud nooddecreet om hem daarnaast aan te klagen voor het bezit van explosieven, zei Chairul Akbar, een hoge functionaris bij de Indonesische bureau voor contraterrorisme. Op beide misdrijven staat maximaal de doodstraf, maar het zal moeilijk worden hem daarop veroordeeld te krijgen.
"We hebben bijna zes maanden gewacht met zijn deportatie uit Pakistan omdat we bang waren dat hij met een paar jaar celstraf weg zou komen", zei Akbar.
Indonesië hoopte erop dat de Verenigde Staten, Australië of de Filipijnen, die allemaal redenen hadden hem op te sluiten, ermee in zouden stemmen Patek, een veteraan van Jemaah Islamiyah, over te nemen. "Toen dat niet gebeurde, hadden we geen andere keuze dan hem naar huis te brengen", aldus Akbar.
Nieuws.nl
Uitgegeven op Zondag 04 september 2011 om 16:13:39
zie ook:
https://indonesie.actieforum.com/t4976-pakistan-levert-verdachte-aanslagen-bali-uit