Prinsje van Jihad
augustus 27, 2009 · Laat een reactie achter
Het was dinsdag proppen in het zaaltje op het hoofdbureau van de Indonesische politie in Jakarta. De politie zou met nieuw onthullend nieuws komen in de klopjacht naar de terroristen.
“Mohamad Jibril wordt ervan verdacht een rol te hebben gespeeld in de financiering vanuit het buitenland van de bomaanslagen op het JW Marriot en Ritz-Carlton,” verklaarde politiewoordvoerder brigade-generaal Nanan Soekarna op dinsdag.
Hij toonde een foto van een ietwat vadsige jongeman met een brede glimlach die zichzelf op zijn weblog de ‘Prins van Jihad’ noemt. Niet direct het gezicht van een meedogenloze terrorist. Maar de Indonesische politie waarschuwt dan ook iedereen de ogen open te houden: ‘Wees op je hoede voor terroristen in je omgeving.’
Sommige Indonesiërs nemen dit advies erg serieus. Op donderdag 20 augustus legde in het dorpje Cijeruk in Bogor, een woedende menigte een huis in de as. De bewoners vermoedden dat het huis een schuilplaats was van de voortvluchtige topterrorist Noordin M. Top. De 39-jarige moslimactivist Solihin was zijn huis kwijt. Enig bewijs van zijn betrokkenheid bij terrorisme ontbrak. Maar de dorpelingen, zelf moslim, wilden niet dat hun dorpje een slechte naam kreeg. De meeste Indonesische moslims in de dorpjes zitten niet te wachten op vreemde figuren uit het Middenoosten.
De Indonesische politie lijkt intussen wel erg voortvarend te werken. Slechts drie uur nadat Mohamad Jibril op de lijst van gezochte terroristen kwam, werd hij in de kraag gevat in de voorstad Tangerang. Indonesische politie-experts zetten vraagtekens bij de arrestatie. Immers, waarom zette de politie op een drukbezochte persconferentie Mohamad Jibril op de lijst van gezochte personen, als diezelfde politie hem uren later al in de kraag vatte? En hij hing gewoon rond in zijn eigen buurt. Waarom was hij niet op de vlucht?
Geld voor eten en kleding
De politie staat onder enorme politieke druk na de afgang op acht augustus in Temanggung, Midden-Java. “Give me five,” riepen zwaarbewapende politiemannen elkaar toe, terwijl ze elkaars handen schudden. Ze hadden net de meest gezochte terrorist van Indonesie doodgeschoten. Althans, dat dachten ze. Want uren later bleek het helemaal Noordin niet te zijn, maar de florist Ibrohim die in het Ritz-Carlton werkte en de bommen binnenbracht voor de zelfmoordaanslagen op 17 juli.
Ook met het plan om de gebeden in de moskeëen tijdens de ramadan formeel te observeren, sloeg de politie flink de plank mis. Elke gevestigde moslimorganisatie schreeuwde moord en brand, totaan de minister van Godsdienst Mahfud Basyuni. ‘We leven toch niet meer in het Soeharto-tijdperk waar de geheime dienst onze preken controleerden?’ was het algemene commentaar.
Jibril’s vader Abdul Jibril heeft fel protest aangetekend tegen de ‘ontvoering’ afgelopen dinsdag van zijn zoon door Indonesische agenten in burger. Abdul Jibril is een leider van de fundamentalistische Majelis Mujahideen Indonesia (MMI) en bezit een groot aantal extremistische magazines. Zijn dertigjarige zoon was directeur en enthousiast blogger van de website arrahmah.com onder de naam ‘Prins van Jihad.’ Zoonlief kon echter nauwelijks rondkomen. “We gaven hem altijd geld voor kleding en eten. Hoe kon hij dan een terreuraanslag financieren?,” sprak zijn vader in een interview deze week.
Maar zijn zoon is ook niet helemaal een onschuldig prinsje op internet.
Mohamad Jibril woonde behalve Maleisië ook een periode in Pakistan. Daar behoorde hij tot de radicale studiegroep Al-Ghuraba. Een toenmalig studiegenoot was Rusman Gunawan alias Gun Gun, die geld voor de bomaanslag op het JW Marriot in 2003 bijeenbracht. Gunawan is het jongere broertje van Hambali. Deze topterrorist onderhield als leider van de terreurorganisatie Jemaah Islamiyah, nauwe contacten met Al Qaeda. Hambali is de enige Indonesiër in Amerikaanse hechtenis in Guantanamo Bay. Een andere studiegenoot van Mohamad Jibril is Abdul Rahim, zoon van de omstreden Abu Ba’akar Baashir, de spirituele leider van Jemaah Islamiyah.
Vader Abu Jibril heeft in Maleisië drie jaar gevangen gezeten op verdenking van terrorisme, hoewel een rechtszaak nooit heeft plaatsgevonden.
De politie heeft de volgende aanwijzingen dat terroristen uit het Middenoosten mogelijk betrokken zijn bij de aanslagen:
■De Indonesische politie arresteerde eerder deze maand een Arabische man in West-Java wegens betrokkenheid bij de aanslagen op het Ritz-Carlton en JW Marriot. De 51-jarige Al-Khalil Ali, die hoogstwaarschijnlijk uit Jemen of Saoedie-Arabië afkomstig is, zou een sleutelrol hebben gespeeld tussen gelddonoren in het Middenoosten en de Indonesische terroristen die de aanslagen uitvoerden op 17 juli. Al-Khalil Ali is hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit Jemen of Saudie-Arabië. Hij zou contacten in Jemen hebben. Hij logeerde in de dagen voor de bomaanslag in het JW Marriot. Het hotel registreerde dat er telefoongesprekken plaatsvonden tussen zijn hotelkamer en de kamer van Dani Dwi Permana die zichzelf op 17 juli opblies.
■Beveiligingscamera’s registreerden Ali, Dani en een derde persoon, toen zij minuten voor de zelfmoordaanslag de kamer van Dani verlieten.
■De Indonesische politie beschikt over sterke aanwijzingen dat Dani zijn hotelkamer betaalde middels dollarbiljetten met serienummers afkomstig uit het Middenoosten.
■De voortvluchtige terroristenleider Syaifudin Zuhri bracht bezoeken aan Jemen. Hij recruteerde ook de twee zelfmoordterroristen, de 18-jarige Dani Dwi Pernama en 28-jarige Nana Maulana. Syaifudin is de zwager van de florist Ibrohim. Syaifudin’s broer Mohamad Shayrir is ook toegetreden tot het terreurnetwerk. Hij werkte vroeger als mechanicus bij Garuda Indonesia. Er zouden ook aanwijzingen zijn dat Syaifudin samen met Al-Khalil Ali en Mohamad Jibril bezoeken bracht aan Jemen.
Lepeltak