Landjepik in Indonesië Het gaat rap. In de tijd dat je deze twee zinnen leest, is er in Indonesië weer een stuk regenwoud gekapt zo groot als een voetbalveld. Oliepalmplantages verdrijven boeren van hun akkers en inheemse volkeren uit hun bos.
Palmboer Theophilus in West-Kalimantan:
‘Ons land is ingepikt door multinationals.
Het is tijd dat we het weer terugkrijgen!’
Foto: Kemal Jufri/ Oxfam Novib Je gebruikt meer palmolie dan je waarschijnlijk beseft. Het zit in ijs, brood, koekjes zeep, shampoo, kortom: in de helft van alle verpakte voedingsproducten in je supermarkt. De wereldmarkt vraagt om steeds meer palmolie. Een prachtige kans dus op ontwikkeling voor Indonesië, waar oliepalmen goed gedijen.
Oneerlijke ruilMaar helaas, het is niet de bevolking die van de palmolieproductie profiteert. Integendeel. Boerengezinnen worden gedwongen hun land af te staan, soms met hulp van de Indonesische overheid. Inheemse volkeren worden uit het woud van hun voorouders verdreven.
Boeren krijgen in ruil voor 7,5 hectare van hun land 2 hectare grond terug om oliepalmen te verbouwen. Veel te weinig om van rond te komen. Vaak rest hun niets anders dan op de grote plantages te gaan werken, tegen karige lonen. In West-Kalimantan, op Borneo, gaan veel kinderen niet meer naar school omdat hun ouders het niet meer kunnen betalen.
Sawit Watch Het is de hoogste tijd dat de palmolie-industrie écht ten goede komt aan de meer dan 3 miljoen kleine boeren die er nu in werken. Daarom steunen we Sawit Watch. Deze Indonesische organisatie helpt boeren zich te verenigen om gezamenlijk de problemen aan te pakken. Sawit Watch wijst bedrijven en overheden op de kansen van duurzame palmolie.
KeurmerkDuurzame palmolie? Jazeker, sinds 2008 bestaat het keurmerk certified sustainable palm oil. Oxfam Novib, Sawit Watch en anderen hebben zich hard gemaakt voor zo’n keurmerk. En het wérkt. Negen procent van de wereldproductie van palmolie wordt nu al duurzaam geproduceerd.
Oxfam Novib