Nederland blijft onzeker voor Yudhoyono
(Novum) - Nederland blijft onzeker terrein voor de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono. De RMS, de Zuid-Molukse regering in ballingschap, kan opnieuw een kort geding aanspannen om zijn arrestatie te eisen. Dat volgt uit een uitspraak die het gerechtshof in Den Haag dinsdag heeft gedaan.
De staat had het hof gevraagd de RMS-regering niet-ontvankelijk te verklaren als procespartij. Omdat de Molukken Indonesisch grondgebied zijn, zou de RMS als staat in juridisch opzicht niet bestaan. Het hof wil zich hier niet over uitspreken. Dat betekent dat de RMS opnieuw naar de rechter kan mocht Yudhoyono opnieuw het plan opvatten naar Nederland te komen.
Vorig jaar oktober wilde Yudhoyono Nederland bezoeken. De RMS eiste in een kort geding onder meer dat Yudhoyono, zodra hij voet zette op Nederlandse bodem, zou worden opgepakt zodat hij kon worden vervolgd voor het schenden van mensenrechten van Zuid-Molukkers. Het was voor de president daardoor onzeker of het veilig was Nederland te bezoeken. Op de valreep zegde Yudhoyono het staatsbezoek aan Nederland af.
De eisen van de RMS werden uiteindelijk afgewezen. Daarop volgde hoger beroep. Ook daarin haalden de Molukkers bakzeil. Het hof heeft echter geen uitspraak gedaan over de 'gecompliceerde vraag' of de RMS onder internationaal recht als staat moet worden erkend. Dat zou niet nodig zijn omdat de eisen van de RMS al op inhoudelijke gronden worden afgewezen.
In hoger beroep was verder alleen de vraag aan de orde of de regering twee brieven van de RMS moet beantwoorden en of Nederland de onafhankelijkheidsverklaring van Indonesië uit 1945 niet moet erkennen. Die eisen zijn niet toegewezen.
De RMS laat dinsdag weten dat het daar ook al lang niet meer over gaat. De RMS is woedend over de poging van de regering haar juridisch monddood te maken. "Niet eerder heeft Nederland zich zo openlijk ingezet om de RMS actief te bestrijden", laat de RMS dinsdag weten. Die ziet in de stap een 'doelbewuste poging de RMS te hinderen in haar rechtmatige streven naar een vrije Zuid Molukse Republiek'.
De RMS stelt dat Nederland de tijd nu rijp acht om een stap verder te gaan omdat de Molukse gemeenschap 'minder zichtbaar' is dan in de jaren zeventig. Toen kwam het tot meerdere kapingsacties, uitgevoerd door Molukse jongeren.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken beraadt zich op een reactie, meldt een woordvoerder.
nieuws.nl
23-11-2011