Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen

Ga naar beneden 
5 plaatsers
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen Empty
BerichtOnderwerp: PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen   PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen Icon_minitimedo 24 nov 2011 - 9:01

PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen
woensdag 23 november 2011 16:15
Door Eric Vrijsen


Nederland moet de onafhankelijkheidsstrijd van de Papoea's in Nieuw-Guinea ondersteunen, vindt de PVV. Kamerlid Wim Kortenoeven wil dat minister Uri Rosenthal (VVD) van Buitenlandse Zaken de Indonesische regering op het hart drukt géén geweld meer te gebruiken tegen de Papoea-seperatisten.


In elk geval moeten Nederlandse diplomaten op 1 december aanwezig zijn bij het voorlezen van de onafhankelijkheidsverklaring op Nieuw-Guinea. Dan kan een bloedbad worden voorkomen, zegt Kortenoeven.

Het PVV-kamerlid sprak bij de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken. Hij droeg een speldje met de ‘morgenstervlag’ op het revers. Die vlag was in 1961 een geschenk van Nederland aan de Papoea’s ter ondersteuning van hun streven naar onafhankelijkheid.

Stamhoofden
Nederland deed - na een verloren oorlog tegen Indonesië - de kolonie in 1962 over aan de Verenigde Naties. Voorwaarde was dat de bevolking zich in een referendum kon uitspreken over onafhankelijkheid.

In 1969 raadpleegden de VN een aantal stamhoofden. Volgens Kortenoeven kozen zij in ruil voor allerlei geschenken en valse beloften voor aansluiting bij Indonesië. Sindsdien treedt het Indonesische leger hard op tegen Papoea’s die streven naar een eigen staat.

Ereschuld
Kortenoeven kreeg in de Kamer meteen steun van GroenLinks. ‘U vindt mij aan uw zijde,’ zei Mariko Peters. Bijval van VVD-minister Rosenthal ligt minder voor de hand. Tot nu toe gingen ministers van Buitenlandse Zaken in hun contacten met Indonesië dit gevoelige thema zoveel mogelijk uit de weg.

Niet alleen vanwege de economische relatie, maar ook omdat het koloniale verleden noopt tot terughoudendheid. Op de vraag of de Papoea’s er wel bij gebaat zijn als uitgerekend Nederland zich met hun kwestie gaat bemoeien, zei Kortenoeven dat hij niet pleit voor seperatisme, maar wel voor zelfbeschikking. ‘Nederland draagt een ereschuld met zich mee,’ aldus het PVV-kamerlid.


Elsevier
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen Empty
BerichtOnderwerp: Re: PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen   PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen Icon_minitimedi 29 nov 2011 - 18:38

Tweede Kamer: Nederland moet strijd Papoea's steunen

dinsdag 29 november 2011 16:47

De Nederlandse regering moet Indonesië oproepen geen geweld te gebruiken tegen de Papoea's. Dat heeft de Tweede Kamer het kabinet dinsdag opgedragen.

Minister Uri Rosenthal (VVD, Buitenlandse Zaken) liet eerder al weten met Indonesië in gesprek te gaan.

Rosenthal was vanwege een bezoek aan de Amerikaanse president Barack Obama niet in de Tweede Kamer aanwezig.

Complex
De VVD-minister zei in een vorig debat dat in het conflict tussen Jakarta en de Papoea's 'bemoedigende stappen' zijn gezet. Zo is er een speciale gezant aangesteld. De minister wees er ook op dat de situatie heel complex is.

Nederland had de Papoea's in de jaren zestig onafhankelijkheid in het vooruitzicht gesteld, maar vlak daarna werd het westelijk deel van Nieuw-Guinea Indonesisch grondgebied.

Onafhankelijkheidsstrijd
De PVV liet vorige week al weten dat Nederland de onafhankelijkheidsstrijd van de Papoea's in Nieuw-Guinea moet ondersteunen.

In elk geval moeten Nederlandse diplomaten donderdag aanwezig zijn bij manifestaties tegen de Indonesische overheersing, vindt de partij. Op die manier zou een bloedbad voorkomen kunnen worden. Eerdere protesten werden neergeslagen.

Door Jeroen Langelaar
Elsevier
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Boeroeng

Boeroeng


Aantal berichten : 931
Registratiedatum : 03-01-09

PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen Empty
BerichtOnderwerp: Re: PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen   PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen Icon_minitimedi 29 nov 2011 - 19:51

Zou de PVV ook zo "solidair" zijn als papoe's in meerderheid islamitisch zijn ?
De solidariteit van Nederland met de papoea´s is altijd al een schaamlap geweest...
een vlag om andere bedoelingen mee te rechtvaardigen.
Terug naar boven Ga naar beneden
Kesasar

Kesasar


Aantal berichten : 2586
Registratiedatum : 03-01-09
Woonplaats : Selandia Baru

PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen Empty
BerichtOnderwerp: Re: PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen   PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen Icon_minitimedi 29 nov 2011 - 20:25


I am all the way with bro.Burung on that ( en niet juist met of zonder Islam) maaruh... het goed maken? als dat nog mogelijk is na dat Nederland West Nieuw Guinea heeft uit verkocht aan Indonesia onder druk van de Yanks- Australia-Brittain. Nu zitten de Yanks daar met super grote consessies (bv Freeport Mining) en dat geeft Indonesia poen in 't zakje, goedkope tweedehandse aeroplanes en wat heb je nog, zo zelfstandigheid voor de Papuas? niet voor nog een ander honderd jaar. siK.


Terug naar boven Ga naar beneden
Duinkonijn

Duinkonijn


Aantal berichten : 1148
Registratiedatum : 19-05-09
Leeftijd : 79
Woonplaats : In de duinen bij Haarlem, maar geboren in Batavia

PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen Empty
BerichtOnderwerp: Re: PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen   PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen Icon_minitimedi 29 nov 2011 - 23:45

Wat een schijnheiligheid van de PVV.
Eind juni stemden ze tegen het voorstel van D66 inzake de backpay onderzoeken.
Dan had de PVV moeten vóór stemmen en was het voorstel / motie aangenomen, nu net met één stem verworpen: de hele oppositie steunden de motie........ Met de PVV zou er een grote meerderheid geweest zijn en had het kabinet het maar uit te voeren.......

Boeroeng zegt het treffend:
Citaat :
De solidariteit van Nederland met de papoea´s is altijd al een schaamlap geweest...
een vlag om andere bedoelingen mee te rechtvaardigen.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://home.planet.nl/~hvschaik/home.htm
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen Empty
BerichtOnderwerp: Re: PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen   PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen Icon_minitimevr 2 dec 2011 - 13:17

Papua's herdenken onafhankelijkheid
donderdag 1 dec 2011, 17:57

PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen Pap0110 Papuavlag wordt gehesen bij herdenking in Den Haag - Roel Pauw/NOS


Precies vijftig jaar geleden werd de onafhankelijkheid van Papua uitgeroepen. Zo'n 200 mensen hebben dat in Den Haag herdacht.

Er wordt met gemengde gevoelens op teruggekeken, want twee jaar later was Papua de onafhankelijkheidsstatus alweer kwijt. Het werd als provincie ingelijfd door Indonesië. Sindsdien wordt er voor vrijheid gestreden, maar het Indonesische leger drukt elk verzet hardhandig de kop in.

'Afgemaakt'
"Echt treurig", noemt een vrouw die al 50 jaar in ballingschap leeft de situatie op Papua. "Niemand kan ons helpen."

Een andere vrouw draagt een gebreid vest met daarop de vlag van Papua, de Morgenstervlag. Als ze die in Jayapura, de hoofdstad van Papua, zou dragen, dan zou ze gelijk 'afgemaakt' worden, zegt ze. "Net als alle anderen van mijn volk die nu elke dag worden afgemaakt als ze de Papua-vlag dragen of opkomen voor de onafhankelijkheid van West-Papua."

Tijdens de herdenking wordt eerst de Nederlandse vlag gehesen en het Wilhelmus gespeeld. Daarna wordt ook het Papuaanse volkslied 'Hai tanahku Papua' ten gehore gebracht. "Wij gaan 50 jaar terug. De dag dat Nederland ons een vlag gaf en een volkslied", beschrijft één van de sprekers die 1ste december in 1961. "Nederland gaf ons hoop."

Motie
De Papua's in Den Haag worden gesteund door politici van de SGP, CU, PVV en SP. "Indonesië en Papua moeten er samen uitkomen", aldus één van hen in een toespraak. "Maar dat lukt ze niet zonder druk van de internationale gemeenschap. Dat lukt ze ook niet zonder druk vanuit Nederland."

In de Tweede Kamer is een motie aangenomen waarin wordt geëist dat de mensenrechten in West-Papua aan de orde worden gesteld. "Dat geeft wel aan dat in ieder geval het Nederlandse parlement achter u staat."

"Nederland is tot de dag van vandaag altijd 'van plan' en 'voornemens' ", zegt een aanwezige. "Wij worden aan het lijntje gehouden." Ze heeft er een hard hoofd in dat er iets zal veranderen.

Papua maakte tot 1948 deel uit van Nederlands-Indië. Na de onafhankelijkheid van Indonesië werd het gebied een aparte Nederlandse kolonie onder de naam Nederlands Nieuw-Guinea. Op 1 december 1961 kreeg Papua een eigen vlag en een volkslied, maar de vreugde daarover was van korte duur.


NOS Nieuws
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen Empty
BerichtOnderwerp: Re: PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen   PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen Icon_minitimedo 22 dec 2011 - 20:58

do 22 dec 2011, 19:27

Kamer bezorgd over geweld tegen Papoea's

DEN HAAG - De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over het recente geweld tegen Papoea's in Indonesië. PVV-Tweede Kamerlid Wim Kortenoeven sprak donderdag zelfs van een "geplande campagne van etnische zuivering" op West-Papoea.

Maar die woorden wilde een eveneens bezorgde minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken niet in z'n mond nemen. Geweld tegen de burgerbevolking moet volgens hem wel altijd worden afgekeurd. De minister wees erop dat er veel geruchten en tegenstrijdige berichten zijn over de situatie ter plaatse. Hij zal het lot van de Papoea's aankaarten bij EU-buitenlandchef Catherine Ashton.


Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen Empty
BerichtOnderwerp: Re: PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen   PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen Icon_minitimedo 22 dec 2011 - 22:25

Kamerbrief over de situatie in Papua

PDF document | 2 pagina's | 60 KB

Kamerstuk: Kamerbrief | 22-12-2011 | BZ

rijksoverheid.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud

PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen Empty
BerichtOnderwerp: Re: PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen   PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
PVV: Nederland moet onafhankelijkheid Papoea's steunen
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Enny uit Breda moet inburgeren na 28 jaar in Nederland
» Bekende Nederlanders steunen Stichting Tileng
» Indonesische extremisten steunen ISIS in Irak
» Indonesische betogers steunen 'heropvoeding' transgenders
» EO Metterdaad gaat Toraja’s in Sulawesi steunen

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: