"Nederland aansprakelijk voor executies Zuid-Sulawesi"
Een groep Indonesiërs wil Nederland aansprakelijk stellen voor het executeren van hun familieleden in 1947. Dit zegt hun woordvoerder Jeffry Pondaag in de uitzending van vanavond (21:05 uur Nederland 2). Eerder begonnen nabestaanden uit het dorp Rawagede een succesvolle rechtszaak tegen de Nederlandse staat.
Bloedige campagne
In drie maanden tijd werden eind 1946, begin 1947, op grote schaal mensen zonder vorm van proces geëxecuteerd. Nederlandse troepen voerden onder leiding van kapitein Raymond Westerling een bloedige campagne op het opstandige eiland Zuid-Sulawesi, het voormalige Celebes. Indonesië claimt dat er 40.000 slachtoffers vielen, Nederlandse experts spreken over naar schatting 4000 doden.
Ernstig
Afgelopen week bezochten Jeffry Pondaag van het Comite Nederlandse Ereschulden en advocaat Liesbeth Zegveld Zuid-Sulawesi. Hierbij spraken ze met kinderen en weduwen van de mannen die werden geëxecuteerd omdat ze werden verdacht van verzet tegen het Nederlandse gezag. “Heel ernstig”, noemt Liesbeth Zegveld de Nederlandse militaire acties. “Hele dorpen zijn gewoon uitgemoord.”
Rechtszaak
“Ik vind dat er een nieuwe rechtszaak moet komen”, zegt Jeffry Pondaag. “De mensen op Zuid-Sulawesi hebben dezelfde rechten als die in Rawagede.” Eerder stelde een Nederlandse rechter nabestaanden in het gelijk. De Nederlandse staat moest aan negen weduwen 20.000 euro betalen. De Nederlandse staat bood excuses aan voor een bloedbad in Rawagede.
Pondaag zegt inmiddels namens negen weduwen en een aantal kinderen van doodgeschoten mannen te spreken.
Bekijk video
NCRV.nl