Paul Witteman en Adriaan van Dis in 'Eeuwigh gaat voor Oogenblick'
zondag 25 december 2011
Het praatprogramma van Antoine Bodar 'Eeuwigh gaat voor Oogenblick' keert na 20 jaar afwezigheid terug op de Nederlandse televisie. Gasten van de eerste twee uitzendingen zijn respectievelijk Paul Witteman en Adriaan van Dis. De gast van de derde uitzending is nog niet bekend. 'Eeuwigh gaat voor Oogenblick' is een uniek praatprogramma waarbij Antoine Bodar, Nederlands bekendste priester, in verstilde sfeer spreekt met toonaangevende mensen uit Nederland en Vlaanderen. Reflectie en zingeving zijn de hoofdthema's.
Presentator Antoine Bodar (1944) is rooms-katholiek priester en auteur van boeken over kunst, cultuur en kerk. Hij is bijzonder hoogleraar Christendom, Cultuur en Media aan de Universiteit van Tilburg. Hij schuift regelmatig aan als katholieke duider bij populaire programma’s. Bodar laat zich kenschetsen als iemand met eigenschappen als schoonheid & eenvoud, devotie & intellectualiteit, charme & provocatie.
De eerste gast van Antoine Bodar is Paul Witteman (1946)
Witteman wordt gezien als één van de beste televisie-interviewers. Als jongste telg van een katholiek advocatengezin in Overveen groeide hij letterlijk op onder de vleugel, luisterend naar het pianospel van zijn moeder. Muziek is de rode draad in zijn leven. Bij het horen van Mahler op de radio zwaaide hij al als kleine met zijn armen voor de spiegel, als een ware dirigent.
Paul heeft een hekel aan het woord talent. Hij heeft lang geleefd in de overtuiging dat je alleen recht van spreken als je ergens in uitblinkt. Zonder inspanning en discipline is talent een leeg begrip, meent hij die het liefst concertpianist had willen worden. Hij begon met het conservatorium maar stopte na een jaar omdat hij zich niet goed genoeg vond. Het werd de journalistiek: De Tijd, Elsevier Magazine en later de VARA.
Hij is katholiek van huis uit, maar heeft op zijn 16de gebroken met het geloof. In interviews noemt Witteman religie 'poespas' en door mensen zelf in het leven geroepen om zich te kunnen verzoenen met de dood. Heel soms wankelt de ratio van de kritische journalist. Met name de muziek van Bach geeft hem enig perspectief op de eeuwigheid.
Antoine Bodar in gesprek met Paul Witteman: over diens katholieke jeugd, de overeenkomsten tussen religie en kunst en troost in de muziek.
Tweede gast van Antoine Bodar is schrijver Adriaan van Dis (1946)
Sinds 2004 woont hij in Parijs, een stad waar hij zich helemaal thuis voelt. Hij groeide op in Bergen aan Zee, met drie halfzussen en ouders die getraumatiseerd uit de oorlog in Indië waren gekomen. Van Dis studeerde Nederlands en Afrikaans en werkte als student al voor NRC-Handelsblad. In 1983 debuteerde hij met het autobiografische Nathan Sid. In hetzelfde jaar begon zijn vermaarde boekenprogramma op de Vpro-televisie: ‘Hier is Adriaan van Dis’. Later was hij gastheer in ‘Zomergasten’ en maakte hij reisprogramma’s ondermeer over zijn geliefde Zuid-Afrika. Beroemde boeken van Van Dis zijn: Indische Duinen, Familieziek en ‘De wandelaar’. Dit jaar kwam ‘Stadsliefde’ uit, een ode aan Parijs.
Van Dis ziet zichzelf als een waarnemer die zich niet wil binden, toch is engagement hem niet vreemd. Hij maakt zich boos over het onrecht en de ongelijkheid in de wereld. Godsdienst vindt hij een ‘noodzakelijk verzinsel’ maar tegelijkertijd is hij gecharmeerd van de roomskatholieke kerk. Zo heeft hij wel eens gedroomd van/over een kardinaalshoed. Antoine Bodar in gesprek met Adriaan van Dis: over esthetiek en de rauwheid van het leven, snobisme en observeren en flirten met het katholicisme.
'Eeuwigh gaat voor Oogenblick', 26, 27 en 28 december om 17.35 uur op bij het RKK op Nederland 2.
tv-visie.be