Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Naamlijst nieuw monument Tarakan gereed do 29 dec 2011 - 8:52
Naamlijst nieuw monument Tarakan gereed
In samenwerking met de Commissie Monument Tarakan heeft de Oorlogsgravenstichting de lijst met de namen van KNIL militairen die door de Japanners zijn omgebracht nabij Tarakan aan boord van een Japans oorlogsschip op 19 januari 1942 samengesteld. Deze namen worden vermeld op een nieuw monument dat onthuld zal worden op het Ereveld Loenen op de Veluwe op 19 januari 2012.
Bij het samenstellen van de lijst met namen hebben de Commissie en de Stichting veel hulp gekregen van medewerkers van de Stichting Administratie Indonesische Pensioenen in Heerlen en de afdeling Oorlogsnazorg van het Rode Kruis in Den Haag.
Klik op deze link NAAMLIJST om de gegevens van de slachtoffers te bekijken. Deze is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Heeft u desondanks op- en/of aanmerkingen op deze lijst, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de Stichting.
Oorlogsgravenstichting
ElEl
Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Naamlijst nieuw monument Tarakan gereed za 21 jan 2012 - 11:10
Zie ook de site van Tarakan
ElEl
Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Naamlijst nieuw monument Tarakan gereed za 21 jan 2012 - 17:08
Wieteke van Dort en Harrie Berghout onthullen het monument
Monument Tarakan in plaats van een grafsteen
Ontroerende taferelen op het ereveld Loenen van de Oorlogsgravenstichting. "Twintig jaar heb ik geijverd voor het monument. Niemand kon mij helpen. Tot ik in contact kwam met Wieteke van Dort en haar het verhaal over de dood van mijn vader vertelde. Zij zegde direct alle steun en hulp toe" aldus een gelukkige Harry Berghout. Opbrengsten van benefietvoorstellingen, bijdragen van gulle schenkers en een bijdrage van de Oorlogsgravenstichting maakten het monument mogelijk. Op 19 januari 2012 ging een grote wens van Harry in vervulling en onthulde hij samen met Wieteke het Monument Tarakan op het ereveld Loenen. Ruim 250 nabestaanden, waaronder opvallend veel jongeren, en genodigden woonden de herdenking bij. "Het is weliswaar geen graf, maar op het monument staat de naam van mijn vader en daar kan ik eindelijk bloemen leggen ter ere van hem."
Vergeet hun naam niet Die van ons zijn heen gegaan Vergeet hun naam niet Alsof zij nooit hebben bestaan
Met het gedicht 'Vergeet hun naam niet' van Cees van Wijgerden begon de heer mr. R.S. Croll, president van de Oorlogsgravenstichting, zijn toespraak ter gelegenheid van de onthulling van het Monument Tarakan. Hij bracht in herinnering dat meer dan 180.000 Nederlanders het leven verloren als oorlogsslachtoffer. Het gaat hier om militairen en burgers, mannen, vrouwen en kinderen. Allemaal oorlogsslachtoffers die op verschillende plaatsen en onder verschillende omstandigheden zijn omgekomen sinds 9 mei 1940. Voor 50.000 oorlogsslachtoffers kon een graf worden ingericht. Het graf is een krachtig en belangrijk symbool bij het verwerken van verlies. Door het afscheid nemen en het bezoeken van een graf komt het rouwproces opgang en krijgt het gemis van een dierbare na verloop van tijd een plaats in ons leven. Van 130.000 slachtoffers zijn nooit stoffelijke resten gevonden, ze verdronken op zee, hun lichamen rusten in massagraven bij Duitse of Japanse concentratiekampen of ze zijn vermoord in de vernietigingskampen van de nazi's. Hun nabestaanden vonden geen troost en verwerking bij een graf.
De naam zichtbaar en tastbaar
Ten einde ook deze slachtoffers te kunnen herdenken, zijn hun namen door de Oorlogsgravenstichting opgetekend in 42 gedenkboeken. Hoewel deze boeken voorzien in de behoefte om namen te bewaren, realiseert de Stichting zich dat het nodig is om namen permanent zichtbaar te maken daar waar mensen bijeenkomen om te kunnen herdenken. Vanaf vandaag staan op het ereveld Loenen ook de namen van 92 KNIL militairen vermeld die bij Tarakan zijn omgebracht op 19 januari 1942 en een zeemansgraf kregen, vandaag precies 70 jaar geleden. Dat zo een plek nodig is, maakt de aanwezigheid van de vele nabestaanden duidelijk. De Oorlogsgravenstichting gaat over graven. Daar en daar alleen voor ontvangt de Stichting jaarlijks een doelfinanciering van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De Stichting vindt het een erkenning voor het belang en betekenis van het ereveld Loenen dat de initiatiefnemers van het Monument Tarakan gekozen hebben voor plaatsing van het monument op het ereveld. Ook hoopt de Stichting op termijn voor andere nabestaanden die nog immer lijden onder het gemis van een monument waar zij hun dierbare kunnen gedenken en een bloemetje kunnen leggen, op het ereveld Loenen een plaats van troost en bezinning te kunnen bieden. Hierdoor zal de boodschap van het ereveld als waarschuwing dat vrijheid een verworvenheid is waarvoor hard is gestreden en waarvoor heel veel mensen grote offers hebben gebracht, breder worden. "Het is onze plicht steeds opnieuw bij die vrijheid te blijven stilstaan. Daar zullen wij allemaal, jong en oud, ons steentje aan moeten bijdragen uit eerbied voor onze oorlogsslachtoffers." aldus de heer Croll.
Eindelijk een plaats ter bezinning en troost om bloemen te leggen