Kritiek op monument dodenspoorwegGeplaatst op:19 augustus 2013
Detail van de herdenkingsmuur bij Bronbeek Foto Harry van der Ploeg/DGARNHEM - De muur met namen van omgekomen dwangarbeiders aan de Japanse spoorlijnen in Azië in de Tweede Wereldoorlog is verre van volledig.
Dat erkent de Stichting Herdenking Birma Siam Spoorweg SHBBS. De kwestie is aangekaart door Walter Ben von Stockhausen, zoon van een omgekomen krijgsgevangene op het Japanse schip 'Nitimei Maru' tijdens een bombardement in 1943. Een afbeelding van dit schip maakt deel uit van 'het Birma Siam en Pakan Baroe Spoorweg Monument' bij het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek in Arnhem dat afgelopen zaterdag het middelpunt was van een herdenking.
Fout Von Stockhausen betreurt het dat de namen van zijn vader en 37 andere op het schip omgekomen krijgsgevangenen er niet bij staan. Op deze wijze lijkt het alsof een vijandig schip wordt geëerd, zo redeneert hij. "Een pijnlijke fout."
SlachtoffersEen woordvoerder van Bronbeek stelt dat daarvan geen sprake is. " Aanvankelijk was het een eenvoudig gedenkteken. De herdenkingsmuur met 3.200 slachtoffers van de Birma Siam Spoorweg verrees in 2005. Een jaar later volgde een plaquette voor de slachtoffers van de Pakan Baroe Spoorweg." Voorzitter Lody Pieters van SHBSS geeft aan waarom de namen op dat monument ontbreken. "Er was en er is geen geld voor."
© De Gelderlander 2013, op dit artikel rust copyright.