Papoea’s nog steeds teleurgesteld over ‘verraad’ Nederlandse regeringGeplaatst door Bert op januari 17, 2012
Na 50 jaar hebben de Papoea’s nog steeds het gevoel dat de Nederlandse regering hen verraden heeft, doordat ze de belofte hen onafhankelijkheid te verlenen en daar garant voor te staan niet na is gekomen. Maar de hoop voor onafhankelijkheid blijft in de harten van de Papoea’s.
De Nederlandse overheid noemde het tropische eiland tijdens de bezetting Nieuw-Guinea, zelfs nadat ze in 1948 de macht overdroeg aan Indonesië. De Nederlanders ontwikkelden de regio, waarschijnlijk om de wereld te tonen dat de bezetting van het eiland ook zijn positieve kanten had voor de merendeels arme bevolking.
Indonesië bleef zijn claim op de regio opeisen met verschillende mislukte invasiepogingen. De internationale gemeenschap riep op een gegeven moment de Nederlanders op om Nieuw-Guinea op te geven om erger te voorkomen. Nederland was aanvankelijk niet bereid om Papoea aan Indonesië te geven en bereidde de onafhankelijkheid voor met de invoering van de Morgenster vlag, op 1 december 1961, en de invoering van een Raad van Nieuw-Guinea, de zogenaamde vrije Papoea-organisatie.
De strijd tussen de Indonesische en de Nederlandse regering over Papoea eindigde bij de Verenigde Naties met een compromis dat de regio onder de auspiciën van de VN zou komen en dat er een referendum werd georganiseerd, zodat de eilandbewoners vrij konden kiezen voor hun onafhankelijkheid.
Wanneer het referendum wordt gehouden in 1969, wordt een aantal Papoea’s met stemrecht gedwongen om toe te treden tot de Republiek Indonesië. De internationale gemeenschap protesteerde tegen deze praktijken bij de Indonesische regering, maar tevergeefs. Via slinkse wegen, intimidatie en bedrog wordt bij de officiële uitslag bekend dat de bevolking bij Indonesië wil horen. Tegen beter weten in.
Nieuw-Guinea is sindsdien uitgegroeid tot een van de provincies van Indonesië met Jayapura als hoofdstad. Het werd later officieel hernoemd tot Papoea.
Meer hierover is te lezen in het boek:
Een perspectief voor PapoeaDe Aziatische Tijger