Nieuw-Guinea 50 jaar na De zomer van 1962
Voorburg, 19-01-2012 -- Bestseller onder Nieuw-Guinea veteranen De zomer van 1962 van Andreas Schelfhout is nu opnieuw uitgeven, uitgebreid met foto´s en nog niet eerder vertelde verhalen en feiten.
Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat Nederland door de Verenigde Staten gedwongen werd het laatste rijksdeel in de Oost, Nederlands Nieuw-Guinea, op te geven. De Amerikanen kozen in 1962 uiteindelijk vóór Indonesië en tégen Nederland, tégen een uiterst loyale bondgenoot. Een voor de Papoea’s fatale vergissing, zoals zou blijken.
In 2012 zullen er tal van herdenkingen zijn en zullen kranten en tijdschriften, radio en tv de gebeurtenissen in Nieuw-Guinea van een halve eeuw geleden met de kennis van nu gaan beschrijven en belichten, van en met de Slag in de Etnabaai, het steekspel van de onderhandelingen in Washington, de evacuaties van vrouwen en kinderen tot en met de felle gevechten in de jungle, gevechten die voortduurden tot ruim ná de gesloten wapenstilstand.
Reden voor Uitgeverij U2pi om de bestseller van Andreas Schelfhout, De zomer van 1962, opnieuw uit te geven, maar aangevuld met vele foto’s en uitgebreid met niet eerder vertelde verhalen en feiten.
Met veel onderkoelde humor en een scherp gevoel voor detail beschrijft Schelfhout in zijn boek de aanloop, de reis naar en de gebeurtenissen in Nieuw-Guinea en creëerde daarmee een indringend, onthutsend tijdsbeeld. Want zo werden de Papoea’s in de steek gelaten.
De zomer van 1962, 7e druk, ISBN 978-90-8759-244-8, Uitgeverij U2pi Voorburg, 16,50 euro,
met een opmerkelijke inleiding van drs. Hans Hillen, minister van Defensie.
Nieuwsbank