Zomer in Zeewolde start met Molukse dag
Zeewolde, 06 Juni 2011 /EZPress/ - De zomervakantie begint in Zeewolde op zaterdag 2 juli a.s. met een feestelijke culturele dag, die geheel in het teken van de Molukken zal staan. De organisatie, een comité bestaande uit vertegenwoordigers van de Stichting Activiteiten Zeewole (SAZ), de Vereniging Centrumondernemers Zeewolde (VCZ) en uit de Zeewoldense Molukse Gemeenschap, wil de cultuur van buiten naar binnen halen.
"kennismaking met de Molukse cultuur."
Het doel van deze dag is om op een toegankelijke manier kennis te maken met diverse culturen. In dit geval de Molukse cultuur met al haar tradities. De ingrediënten zijn muziek, culinair eten, mode, kunst en reizen. Door dit cultureel evenement wordt de interculturele kaart van Zeewolde vergroot en het blikveld op intercultureel gebied verruimd.
Het thema van de dag is “BELEEF DE “MOLUKSE CULTUUR” en het gaat dus om een kennismaking met de Molukse cultuur. Wellicht een hernieuwde kennismaking, een dag waarin de Molukse eigenheid in beeld wordt gebracht. Zoals traditionele dansen van verschillende eilanden.
Programma
Op het programma staat o.a. een expositie, die het comité in bruikleen krijgt van het Moluks Historisch Museum. Deze expositie geeft in woord en beeld de geschiedenis en ontwikkelingen weer van de ruim 12.000 Molukkers die in 1951 naar Nederland kwamen, tot en met nu. Verder kan er die dag geproefd worden van Molukse specialiteiten, afgewisseld met dansvoorstellingen, een modeshow en natuurlijk veel muziek.
Optredens van Molukse top artiesten zoals Julya Lo’ko & Erwin van Ligten, Massada, kraampjes met traditionele ( Molukse) eten e.d. Modeshows in de vorm van Molukse kledendracht en workshops over de Molukken.
Minderheidsgroep
Tevens willen wij stilstaan bij het feit dat tussen maart en juni 1951 in totaal 12.500 Molukkers per schip in Amsterdam en Rotterdam arriveerden. 60 jaar geleden waren zij de eerste grote etnisch minderheidsgroep die Nederland kende.
Hun overkomst was een tijdelijke oplossing voor de politieke problemen in Indonesië die ontstonden na de soevereiniteitsoverdracht en de opheffing van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) .Vanuit de tijdelijkheidgedachte worden de Molukkers opgevangen in aparte woonoorden, veelal oude doorvoerkampen van de Duitsers.
Van een snelle terugkeer blijkt later geen sprake. Vanaf 1956 richtte de Nederlandse overheid het beleid op langer verblijf wat uiteindelijk tot integratie zou moet leiden. Geïntegreerd zijn ze, desondanks weten vele Nederlanders niet deze 60 jarige geschiedenis.
Bron: Organisatie `Beleef de Molukse cultuur`
Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu