Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 29 januari 2012 - Andere Tijden: Met ons alles goed

Ga naar beneden 
AuteurBericht
indofiel

indofiel

Aantal berichten : 92
Registratiedatum : 17-09-09

29 januari 2012 - Andere Tijden: Met ons alles goed Empty
BerichtOnderwerp: 29 januari 2012 - Andere Tijden: Met ons alles goed   29 januari 2012 - Andere Tijden: Met ons alles goed Icon_minitimevr 27 jan 2012 - 9:34

Andere Tijden: Met ons alles goed

Reportages over (bijna) vergeten gebeurtenissen uit de twintigste eeuw. De redactie gaat op zoek naar ooggetuigen en betrokkenen en naar historische filmbeelden om aan de hand daarvan de verhalen van vroeger opnieuw te vertellen.

Tussen 1924 en 1930 verblijft de familie Kuyck in Indonesië. Mevrouw Kuyck schrijft brieven naar haar ouders in Den Haag, terwijl meneer Kuyck het leven in de Nederlandse kolonie op film vastlegt. Een leven van bediendes, van uitjes naar de theeplantage, maar ook van toenemende onderhuidse spanning. Rien en Gerhard Kuyck wonen van 1924 tot 1930 in Batavia. Hij is directeur van Radio Holland, en pioniert met moderne communicatiemiddelen. Zij is echtgenote en zorgt voor de kinderen.

Het gezin raakt in de ban van de film; Gerhard maakt amateuropnamen die worden opgestuurd met de wekelijkse brieven van Rien aan haar ouders in Den Haag. Een handige manier om de ouders in Nederland zoveel mogelijk deelgenoot te maken van hun leven ver van huis, in een tijd dat een brief er drie weken over doet, een telefoongesprek nog een zeldzaam wonder is en sms, twitter en skype totaal ondenkbaar. In het begin richt de camera zich alleen op het gezin met kleine kinderen, allengs wordt het Indische leven in beeld gebracht. Voorzichtig dringt ook het ongemak van de koloniale samenleving in de brieven door. Inlanders die niet altijd gehoorzaam zijn en communistische relletjes die dankzij de zendmast die Gerhard Kuyck op het hoofdbureau van politie plaatst bedwongen kunnen worden.

Natuurlijk bestaan er meer familiefilms en natuurlijk zijn er ook andere gezinnen waar brieven van bewaard zijn gebleven, maar wat deze uitzending bijzonder maakt is dat alle 322 brieven die Rien Kuyck met ijzeren regelmaat naar haar ouders in Den Haag stuurde in de periode 1924 - 1930 teruggevonden zijn en dat ze zo prachtig aansluiten bij de films die haar man Gerhard in Indië maakte. Net nu het gerenommeerde Kodak surseance van betaling heeft aangevraagd, gaat Andere Tijden terug naar betoverend celluloid van lang geleden.

Andere Tijden
zondag 29 januari 2012
21:20 - 22:00
Nederland 2


Bron: http://www.tvgids.nl/programma/12158361/Andere_tijden/
Meer info: http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden/afleveringen/2011-2012/met-ons-alles-goed.html
Terug naar boven Ga naar beneden
 
29 januari 2012 - Andere Tijden: Met ons alles goed
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Kijk- en Luistertips-
Ga naar: