Luxueuze overtocht naar Indië
Unieke kleurenbeelden in speciale Andere Tijden-uitzending
13 september 2012
De redactie van Andere Tijden werkt hard aan een bijzondere uitzending die op 14 oktober wordt uitgezonden rond het thema "arm en rijk" in de Maand van de Geschiedenis. Voor deze uitzending wordt een unieke kleurenfilm uit 1938 gebruikt, die gemaakt is door Alphons Hustinx, één van de weinige filmers die al vóór de oorlog in kleur fimlde. Hustinx maakte in opdracht van de Nederlandse Stoomvaart Maatschappij een promotiefilm over de luxueuze boottocht naar Nederlands-Indië aan boord van de M.S Johan van Oldenbarnevelt.
2e en 3e klasse
De film is gemaakt in de periode dat er een moordende concurrentiestrijd gaande was onder de rederijen die naar Indië voeren. Dit kwam mede door de KLM, die in 1924 een lijnvlucht had geopend op Batavia. Ook door de crisis was de concurrentie toegenomen. Er werd daarom alles aan gedaan om mensen enthousiast te maken voor de overtocht.
De kleurenfilm was het modernste wapen in de strijd om de bootpassagiers. Toch zijn de beelden niet representatief voor de overtocht zoals de meeste mensen die ondernamen. Er was namelijk ook een 2e en 3e klasse waar het duidelijk minder luxueus was. Die krijgen we niet te zien. De beelden geven echter wel een mooi inkijkje in de verschillende manieren waarop men kon genieten van het mondaine leven aan boord van een schip. U kunt zien hoe de lange overtocht zo aangenaam mogelijk werd gemaakt met zwemmen, midgetgolf, cocktails drinken en met veel rijk gedekte tafels. Een opvallend detail is dat het bediend personeel allemaal van Indische/Indonesische afkomst is. Het maakt duidelijk dat er nog volop sprake was van een standenmaatschappij.
Evenals vorige week bij het Jordaan Oproer kunt u ons helpen. Deze keer zijn we opzoek naar egodocumenten van mensen aan boord van de M.S. Oldenbarnevelt. Onze voorkeur gaat uit naar egodocumenten van mensen die in tegenstelling wat de beelden laten zien juist verbleven op de 2e en 3e klasse.
We zien uw reacties graag tegemoet op redactie.andere.tijd@ntr.nl
Zie een stukje van de film bij Geschiedenis24.