Debat: Rawagede en de politionele acties in Nederlands-Indië
dinsdag 7 februari 2012 | 18:00 - 23:00 uur | Soeterijn Café, Tropentheater, Linnaeusstraat 2 te Amsterdam
Het digitale documentairekanaal DocsOnline nodigt u uit voor een avond met diner, film en debat met als thema: Rawagede en de politionele acties in Nederlands-Indië.
De avond, georganiseerd in samenwerking met Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland), richt zich op de beeldvorming over de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië. Dit naar aanleiding van de opgelaaide discussie rondom de excuses van de Nederlandse regering en de daaraan gekoppelde schadevergoeding voor de nabestaanden van de slachtoffers van het bloedbad in het dorp Rawagede in december 1947.
Hoe werd het Nederlandse publiek geïnformeerd over de situatie in Nederlands-Indië ten tijde van de onafhankelijkheidsstrijd, en wat voor beeld van de situatie werd er in de media gegeven? Hoe is die beeldvorming langzamerhand gaan verschuiven? Wanneer kwam het moment dat er in de media kritischer werd gekeken naar de acties van het Nederlandse leger? Welke rol speelden de getuigenissen van Nederlandse militairen in deze veranderende beeldvorming? En waarom heeft het allemaal zo lang geduurd voordat er openlijk excuses werden aangeboden?
Te gast zijn:
Thom Verheul: regisseur van Tabee Toean (1995), een belangwekkende documentaire waarin Nederlandse veteranen zich voor het eerst uitspraken over de oorlogsmisdaden die zij als jonge (dienstplichtige) soldaten in voormalig Nederlands Indië hebben begaan.
Martin Elands: als militair historicus verbonden aan het Veteraneninstituut. Hij maakte studie van de beeldvorming rondom veteranen in de media.
Gerda Jansen Hendriks: programmamaker bij Andere tijden (NTR) van afleveringen over onder andere Rawagede en generaal Spoor. Zij is momenteel bezig met promotieonderzoek naar de beeldvorming rond het conflict in voormalig Nederlands-Indië.
Piet de Blaauw: verslaggever bij Altijd wat (NCRV). Hij maakte eind 2011 twee reportages over de oorlogsmisdaden die door Nederland zijn begaan in Rawagede en op Sulawesi.
Het debat wordt geleid door schrijver en journalist Ad van Liempt. Van Liempt was onder meer eindredacteur van de 9-delige televisieserie De oorlog (NTR), uitgezonden in 2009.
Aanwezigen krijgen een gratis proefabonnement op DocsOnline aangeboden.
18.00-19.30 uur diner à € 17,50 inclusief drankje (reserveren bij café restaurant Soeterijn: 020-5688 392)
19.30-22.00 uur programma, toegang gratis, reserveren niet nodig
22.00-23.00 uur borrel
Voor meer informatie: www.savan.nl/cineblend, info@savan.nl, 020 – 5688 520