Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 5 mei 2012: Bevrijdingsfestival Den Haag

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

5 mei 2012: Bevrijdingsfestival Den Haag Empty
BerichtOnderwerp: 5 mei 2012: Bevrijdingsfestival Den Haag   5 mei 2012: Bevrijdingsfestival Den Haag Icon_minitimedi 21 feb 2012 - 17:10

Nick & Simon, Marion Bloem, Joris Voorhoeve en theater op Bevrijdingsfestival Den Haag

24 januari 2012


Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de veertien Bevrijdingsfestivals hebben Alain Clark, Go Back To the Zoo en Nick & Simon benoemd tot Ambassadeurs van de Vrijheid 2012. De Ambassadeurs bezoeken op 5 mei de Bevrijdingsfestivals met een helikopter van defensie. Tijdens hun optredens onderstrepen zij het belang van het jaarthema 2012: Vrijheid geef je door.

Nick & Simon
Op het Bevrijdingsfestival Den Haag – op zaterdag 5 mei 2012 op en rond het Spuiplein – wordt om 19.00 uur opgetreden door Nick & Simon die daarvoor per helikopter naar de hofstad worden gevlogen. Het duo brak in 2006 door met de singles ‘Steeds weer’ en ‘De soldaat’. Voor Nick & Simon is het ambassadeurschap een eer en een uitdaging. Nick: “Het voelt goed om aandacht te vragen voor het feit dat het bijzonder is om dagelijks in vrijheid te leven. Oorlog is zo oud als de mensheid en haalt het slechtste in de mens naar boven. En oorlog is dichtbij: de gruwelijkste taferelen spelen zich maar een paar uur vliegen hiervandaan af.” Simon beseft van jongs af aan dat vrijheid een groot goed is en niet vanzelfsprekend: “Met mijn klas gingen wij in Volendam naar een gedenksteen ter nagedachtenis van iemand die daar gefusilleerd was. Dat heeft enorme indruk op mij gemaakt. Ik voel mij gelukkig dat ik in een vrij land ben geboren.” Nick & Simon ervaren de vrijheid ook in hun beroep: “Daardoor kunnen wij ons creatief uiten en gaan en staan waar we willen. Vrijheid inspireert ons. Als wij ervoor kunnen zorgen dat ook jongeren door vrijheid worden geïnspireerd, is ons ambassadeurschap geslaagd.”

Marion Bloem
In samenwerking met de Tong Tong Fair wordt op 5 mei in de Centrale Bibliotheek een programma gepresenteerd rond het gedicht Vrijheid van Marion Bloem. Zij schreef het gedicht in 1997, dat sindsdien al in ruim 100 talen en dialecten is vertaald. Het gedicht is onder meer vertaald in het plat Haags, Bosnisch, Grieks, Duits, Fries, Hindi, Japans, Arabisch en enkele Surinaamse talen. Componist Bob Wander heeft een muziekstuk geschreven waarop het gedicht in alle talen kan worden ingesproken. Bekende muzikanten, onder wie gitarist Jan Akkerman, werkten hieraan mee. Ook is een videoclip gemaakt met een compositie van Tjeerd Oosterhuis waarop bekende Nederlanders als Jan Mulder en Katja Schuurman het gedicht voorlezen.

Joris Voorhoeve
Oud-minister Joris Voorhoeve zal tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag vanuit zijn huidige functie als lector Internationale Vrede, Recht en Veiligheid van de Haagse Hogeschool een lezing verzorgen in de Centrale Bibliotheek. Het specifieke onderwerp van de lezing is nog niet bekend. ‘s-Gravenhage is sinds het einde van de 19e eeuw in opkomst als zetel van internationaal-rechtelijke instellingen. Veel andere officiële en particuliere (inter)nationale organisaties op juridisch gebied hebben zich eveneens in de Hofstad gevestigd. Als ‘juridische hoofdstad van de Verenigde Naties’ en natuurlijk als regeringscentrum van Nederland is het een mondiale, bestuurlijke bijenkorf geworden. Buiten Nederland verwijst ‘The Hague’ vooral naar internationaal recht. Bevordering van rechtsorde door internationale samenwerking versterkt de reputatie van Nederland en zijn mogelijke bijdragen aan vrede, veiligheid en
rechtvaardigheid.

Theatervoorstelling ‘Bloot en levenloos’
Haags-Poolse acteurs presenteren op 5 mei speciaal voor het Bevrijdingsfestival Den Haag in het Theater aan het Spui de voorstelling ‘Bloot en levenloos’ van Grzegorz Bartos, een toneelstuk over Poolse arbeidmigranten die in een werkhotel wonen. De personages hebben niet echt een goed leven. Zij integreren niet omdat zij terug naar hun eigen land willen gaan. Ook door het wonen in een verwaarloosd werkhotel zijn ze geïsoleerd van de rest van de samenleving. Van de andere kant hebben ze nooit genoeg geld om terug te gaan. Door dat halve leven bouwen ze geen vriendschappen en relaties op en geven niet echt om andere mensen. Hun vrije tijd besteden ze aan simpele activiteiten in het hotel, zoals seks en alcohol. Zij hebben niet echt de kracht om deze waardeloze situatie te veranderen; de samenleving buiten het hotel is ook niet uitnodigend. Door het harde werken van elke dag is er ook weinig energie over. Een personage; ‘Maly’ is anders dan de rest van de bewoners van de hotel; hij wil als enige zijn leven in eigen hand hebben en er verandering in brengen. Lukt het hem? Dat is de vraag van het toneelstuk, het bijzonder is dat het publiek zelf het antwoord zoekt.
Het drama laat zien hoe ingewikkeld de situatie van de arbeidsmigranten is. De critici noemen het het belangrijkste toneelstuk van de laatste jaren. In Polen heeft het de discussie rond emigratie versterkt en in het midden van de belangstelling gezet. ‘Bloot en Levenloos’ was genomineerd voor de ‘Gdansk Drama Prize in 2010′. De Poolse publieke radiozender 3 heeft in 2011 een radio uitvoering van het drama gemaakt met veel bekende acteurs.

Bevrijdingsfestivaldenhaag.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
5 mei 2012: Bevrijdingsfestival Den Haag
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Indisch Den Haag - 25 mei 2012
» 30 juni 2012, Nederlandse Veteranendag, Malieveld Den Haag
» 28 januari 2012: Chinees Nieuwjaar in Den Haag
» 24 november 2012 in Museum Meermanno Den Haag: Du Perron en de Indische letterkunde
» 15 januari 2012: Nieuwjaarsparty Kelapa Muda Den Haag

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Uit-Agenda-
Ga naar: