Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Aalsmeerder vertelt over ervaringen in Jappenkamp

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Aalsmeerder vertelt over ervaringen in Jappenkamp Empty
BerichtOnderwerp: Aalsmeerder vertelt over ervaringen in Jappenkamp   Aalsmeerder vertelt over ervaringen in Jappenkamp Icon_minitimedi 20 maa 2012 - 20:33

Aalsmeerder vertelt over ervaringen in Jappenkamp

REGIO | 20 maart 2012 | reageer | Door Boekhuis Aalsmeer, dichtbij-meeschrijver


AALSMEER - Ter gelegenheid van de verschijning van ‘De Indië boeken’ van Adriaan van Dis en de nieuwe VPRO-serie ‘Van Dis in Indonesië’ organiseert Boekhuis Aalsmeer een thema-ochtend over Nederlands-Indië. Spreker is de heer A.F. Binkhorst, inwoner van Aalsmeer, die het aangrijpende verhaal vertelt over zijn jeugd in diverse Japanse gevangenenkampen op Sumatra. Hij vertelt over zijn persoonlijke belevenissen.


André Binkhorst woonde met zijn ouders, broer en zus in Fort de Kock op Sumatra toen Nederlands-Indië in 1942 door Japan werd bezet. Zijn vader, Thijs Binkhorst, was leraar op een MULO en werd na de Japanse aanval op Pearl Harbor gemobiliseerd. Na de bezetting werd hij als krijgsgevangene tewerkgesteld bij de aanleg van een spoorlijn in het oerwoud van Sumatra. In een moerassig gebied moesten de gevangenen – ondervoed, ziek en zonder privacy – loodzwaar werk verrichten. Velen lieten het leven, zo ook Thijs Binkhorst die twee maanden voor de capitulatie van Japan overleed.

De rest van de familie Binkhorst zat onderwijl gevangen in diverse Jappenkampen op Sumatra. Ook hier waren de omstandigheden zwaar. Weinig eten, gebrekkige voorzieningen en strenge bewakers waren eerder regel dan uitzondering. Jonge vrouwen en meisjes werden veelvuldig geronseld voor ‘activiteiten’. Overdag moesten de gevangenen, vrouwen én kinderen, werken voor de Japanners, bijvoorbeeld in de keuken of op corvee en later ook buiten het kamp. Ook hier sneuvelden velen door uitputting en ondervoeding.

André Binkhorst draagt de herinneringen aan deze tijd nog altijd met zich mee. Naar zijn mening zijn de lotgevallen van Nederlandse families in Indonesië tijdens de Tweede Wereldoorlog altijd onderbelicht gebleven in ons land. Daarom vertelt hij zo nu en dan zijn persoonlijke verhaal op basisscholen en middelbare scholen als lid van de Stichting Gastdocenten Tweede Wereldoorlog, werkgroep Zuidoost-Azië.

Zaterdag 31 maart spreekt Binkhorst tijdens een thema-ochtend in Boekhuis Aalsmeer, Zijdstraat 12 in Aalsmeer-Centrum. Aanvang is 11.00 uur. Het programma duurt ongeveer een half uur. Na afloop is er gelegenheid voor vragen. De toegang is gratis.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 20 maart 2012
dichtbij.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Aalsmeerder vertelt over ervaringen in Jappenkamp
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Ervaringen uit het Jappenkamp door Dhr. T. Derksen
» Ervaringen dorpsgenoten in Indië bij verhalengroep Oud Castricum, 30-10-2012
» Honderdjarige Alida overleefde ‘Jappenkamp’
»  Ook dwangprostitutie in Jappenkamp
» Het Jappenkamp overleefd

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: