Indonesië twijfelt aan tarwe kwaliteit Australië
Indonesische graanimporteurs zijn bezorgd over de kwaliteit van de Australische tarwe-export. Ze geven aan dat het uiteindelijk geleverde product niet aan de normen voldoet van wat er is beloofd in de oorspronkelijke contracten.
De zorgen over een vermeend gebrek aan kwaliteitscontroles nemen toe sinds de Australische wetgeving omtrent de uitvoer van tarwe in 2008 werd veranderd. Eerder zorgde dit voor betrouwbare tarwe-export kwaliteitcontroles en tevreden klanten.
Indonesië is voor Australië de grootste exportmarkt in de afgelopen 7 jaar. Het gemiddelde bereikt bijna 2,5 miljoen ton per jaar. In 2010-1011 exporteerde het land in totaal 18,5 miljoen ton tarwe waarvan 16,3 miljoen ton in bulk. Daaraan droegen 19 erkende exporteurs bij; de bulk tarwe werd verzonden naar 36 landen. Indonesië staat daarvan met 3,5 miljoen ton in de top 10.
Wil de export stabiel blijven, dan moet er 21 miljoen ton van de verwachte geoogste 26 miljoen worden geëxporteerd. Autoriteiten wijzen nu op grotere waakzaamheid in verband met kwaliteitscontroles. Voor de Australische graanindustrie is het een grote uitdaging om de Australische reputatie te beschermen en grondiger om te gaan met export kwaliteit voor alle bestemmingen.
De Grain Producers Australia buigt nu het hoofd over toezicht op de kwaliteit van de graanexport en over transparante en tijdige informatie over de graanvoorraden. Er is behoefte aan monitoring van alle exportpartijen, bulk en niet-bulk, om de kwaliteit te garanderen.
De industrie bakkeleit nog over oplossingen en wie dat gaat betalen, maar als er niet snel iets gebeurt komt de Australisch reputatie in het geding. Er doen al geruchten de ronde dat Indonesische handelaren op zoek zijn naar marktpartijen die betere kwaliteitscontroles uitvoeren.
Bron: Stock Journal
Boerenbusiness