Veteraan krijgt Draaginsigne REGIO | 03 april 2012 | reageer | Door de dichtbijredactie (De Echo)
OOSTZAAN Henk Jelsma heeft uit handen van burgemeester P.J. Möhlmann het Draaginsigne Gewonden opgespeld gekregen.
Het Draaginsigne Gewonden wordt toegekend door het Ministerie van Defensie aan militairen en veteranen die onder oorlogsomstandigheden of tijdens vredesoperaties lichamelijk of psychisch letsel hebben opgelopen. Het Draaginsigne Gewonden is voor de betreffende militairen en veteranen een belangrijke vorm van erkenning voor hun militaire inzet en de offers die zij daarbij hebben gebracht.
De heer Jelsma is voor de Koninklijke Luchtmacht uitgezonden geweest naar voormalig Nederlands-Indië. In de periode 1946 tot en met 1949. Van de gevolgen van deze militaire oorlogservaring ondervindt hij nog dagelijks hinder. Dit draaginsigne behoort formeel tot de categorie 'eretekenen' maar geniet minder bekendheid dan bijvoorbeeld de militair dapperheidsonderscheidingen.
De toekenning kan slechts één keer en uitsluitend bij leven geschieden. Burgemeester Möhlmann zei in zijn toespraak voordat hij de heer Jelsma het ereteken opspeldde: 'Dit is een bijzondere ochtend om een bijzondere daad te verrichten'.
Sinds de meidagen van 1940 zijn er meer dan 650.000 Nederlandse militairen ingezet voor de verdediging van Nederland en de voormalige overzeese gebiedsdelen Tot op heden is - na behandeling van de aanvragen door een adviescommissie - aan ruim 4.300 van hen het Draaginsigne Gewonden toegekend. Hieruit blijkt het unieke karakter van het ereteken.
Op initiatief van Evelien Leguit werd in 2009 voor de eerste keer een veteranendag gehouden in Oostzaan, hierbij waren ook de burgemeester en de heer Jelsma aanwezig. De heer Jelsma sprak zijn waardering uit dat de burgemeester hem het ereteken wilde uitreiken. 'Ik sta hier met een dubbel gevoel: aan de ene kant blij met de erkenning die ik nu krijg, maar aan de andere kant kan je het insigne beter niet krijgen', zei de heer Jelsma. Ook Evelien Leguit, moeder van de Oostzaanse veteranen zoals de heer Jelsma haar noemt, voelde blijdschap omdat hij de erkenning heeft gekregen waar hij recht op heeft maar boos omdat het zolang heeft moeten duren.
'Veel jonge mannen zijn in die tijd uitgezonden om orde rust en vrede te brengen met alle gevolgen voor henzelf en hun gezin. Boos ben ik ook omdat het Koningshuis geen aandacht heeft voor de jaarlijkse herdenking bij het Indië monument in Roermond. Maar laten we deze dag de blijdschap overheersen' en samen iets gaan drinken', zegt Evelien.
Dichtbij.nl