Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Zoektocht naar het verleden

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Zoektocht naar het verleden Empty
BerichtOnderwerp: Zoektocht naar het verleden   Zoektocht naar het verleden Icon_minitimeza 7 apr 2012 - 17:13

Zoektocht naar het verleden

REGIO | 07 april 2012 | Door de dichtbijredactie (Witte Weekblad)

Zoektocht naar het verleden Zoektochtnaarhetverledez
Jet Gilijamse-Smalbraak heeft veel research verricht voor het boek. (Foto: Bianca Fenne)

HILLEGOM - Jet Gilijamse-Smalbraak werd geboren op Sumatra. Haar ouders, een zendingsartsenechtpaar, woonden sinds 1939 in Indonesië, eerst op Java, daarna op Sumatra. In 2001 vond zij in het ouderlijk huis honderden brieven van haar ouders uit deze tijd die ze uiteindelijk in een boek verwerkt heeft. Dit boek wordt woensdag 18 april om 16.30 uur in de bibliotheek (Sportlaan 1) gepresenteerd.


Omdat haar moeder in 1946 met drie kinderen naar Nederland terugkeerde, heeft Jet Gilijamse-Smalbraak geen herinneringen aan het land. Op de boot terug raakten haar moeder en de kinderen besmet met tbc. De kinderen werden niet ziek, haar moeder wel. In 1947 werd zij opgenomen in Utrecht. Haar vader ging zich, ook in Utrecht, specialiseren tot gynaecoloog. De kinderen werden op drie verschillende adressen ondergebracht.

Toen in 2001 het ouderlijk huis in Bloemendaal werd leeggeruimd, deden de kinderen een verrassende ontdekking. Er waren honderden brieven, geschreven door haar ouders aan de ouders van haar moeder. Mevrouw Gilijamse: 'Ik had eerst een zekere schroom om ze te lezen. Ze waren tenslotte niet aan mij gericht. Ik legde ze eerst alleen maar op chronologische volgorde. Lezen was ook niet makkelijk. Mijn vader had een lastig handschrift en de brieven waren geschreven op flinterdun luchtpostpapier en aan beide kanten beschreven. Familieleden die postzegels verzamelden, hadden soms behalve de postzegels ook stukjes tekst uitgeknipt'.

Haar gevoel voor historie zorgde er voor dat mevrouw Gilijamse de brieven over ging nemen in een tekstbestand. Zij besefte dat dat ooggetuigenverslag bewaard moest blijven. 'Ik kocht een laptop, een goede stoel en een voetenbankje en ging aan de slag. Wat ik las, was indrukwekkend. Toen mijn vader in september 1945 zijn eerste brief van na de oorlog naar Rotterdam schreef, hadden zij over en weer ruim vijf jaar niets van elkaar gehoord. Ze wisten niet eens van elkaar of iedereen nog leefde. In 2007 had ik alles in een tekstbestand staan. Misschien moet ik er iets mee, dacht ik. Makkelijk was dat niet, want ook het verhaal van haar eigen leven, evenals dat van haar broer en zusters was er mee verweven. Veel emoties kwamen los. Via de brieven leerde ik mijn ouders beter kennen en ik realiseerde mij dat zij heel bijzondere mensen waren'.

Uiteindelijk schreef zij een boek met de titel Lieve allemaal. Op zoek naar mijn ouders in hun Indische jaren. Er is een doorlopend verhaal waarvoor ze veel research heeft verricht en veel mensen heeft gesproken. Omdat de brieven daarom vroegen, is er een historische achtergrond. De brieven zijn in dit alles ingepast. Begin april verschijnt het boek bij uitgever Walburg Pers en woensdag 18 april wordt het gepresenteerd. Een monument voor een echtpaar dat vreugde maar ook verdriet heeft gekend in Indonesië. Meer informatie via de website www.jetsmalbraak.nl.

Dichtbij.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Duinkonijn

Duinkonijn


Aantal berichten : 1148
Registratiedatum : 19-05-09
Leeftijd : 79
Woonplaats : In de duinen bij Haarlem, maar geboren in Batavia

Zoektocht naar het verleden Empty
BerichtOnderwerp: Re: Zoektocht naar het verleden   Zoektocht naar het verleden Icon_minitimezo 8 apr 2012 - 1:23

Ik heb een reactie achtergelaten op hun website (gaat kennelijk via facebook).
Misschien krijg ik daar een reactie op,dus afwachten maar....

DK
Terug naar boven Ga naar beneden
http://home.planet.nl/~hvschaik/home.htm
 
Zoektocht naar het verleden
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» dvd 'De koffer: een zoektocht naar een Indisch verleden' - door Dewi Staal
» Wetenschappelijke zoektocht naar monsters
» Zoektocht naar identiteit
» Nora Iburg: Zoektocht naar Indische roots
» Zoektocht naar veteranen uit Berkelland

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: