Surinaamse veteraan herdenkt zeker niet op de Dam
Gepubliceerd op : 4 mei 2012 - 4:34 pm | door Redactie Suriname
Iwan Leendert Dompig (87) diende in Nederlands-Indië, Australië en Korea. Deze Surinaamse Nederlander is een echte oorlogsveteraan. Vrijdagavond 4 mei zijn vele veteranen aanwezig bij de Dodenherdenking op de Dam, maar Dompig zal er zijn gezicht nooit laten zien: “Zolang deze mensen het vieren, die zogenaamde veteranen, ga ik nooit.”
Dompig was nog geen twintig jaar oud toen hij zich bij het leger aanmeldde. De militaire slogan ‘Teken voor Australië’ en zie de wereld’ leek hem wel wat en in 1944 vertrok hij. Dompig was niet de enige Surinamer, door de jaren heen gingen er 500 anderen die kant op. De avonturier werkte als elektricien bij de luchtmacht en kwam regelmatig in de vuurlinies terecht.
Die beesten
De strijd in Indonesië heeft de meeste indruk op hem gemaakt, vooral het onrecht dat de Nederlanders de lokale bevolking aandeden is hem bijgebleven. “Iedereen werd weggeschoten door die beesten. Wij gingen om te helpen, niet mensen wegschieten voor de lol”, vertelt Dompig met veel passie in zijn stem.
Dat deze Nederlandse veteranen onderscheiden worden, doet hem pijn: “Ik zie hier mensen die onderscheiden worden omdat ze hebben gevochten tegen wapenloze mensen. Ik ben niet een van hen.” Daarom weigert hij ook als veteraan op te komen draven 4 en 5 mei bijeenkomsten: “Zolang deze mensen – die zogenaamde veteranen – het vieren, ga ik nooit.”
Het boek
Het verhaal van onder andere Iwan Leendert Dompig is door schrijver Jules Rijssen opgetekend in ‘Teken en zie de wereld: Oorlogsveteranen van Suriname’. Het boek is vrijdag 4 mei in Suriname gepresenteerd bij het Oorlogsmonument aan de Waterkant. Dat Surinamers een belangrijke rol hebben gespeeld in WOII wordt langzaamaan bekend.
De verhalen waren tot nu toe alleen verteld, niet opgeschreven. Rijssen vond het belangrijk dat te doen: “Het is belangrijk dat de herinneringen behouden zodat we later nog weten wat er is gebeurd. Er lopen nu nog veel veteranen rond in Paramaribo, maar is belangrijk dat de generaties die volgen deze geschiedenis ook leren kennen.
Op 19 mei wordt het boek in Nederland gepresenteerd in de Koningskerk in Amsterdam.
Luister hier naar de reportage van Sam Jones.
rnw.nl