Bali herdenkt aanslagen van 2002(Novum/AP) - BALI - Bali heeft vrijdag herdacht dat het tien jaar geleden is dat bij bomaanslagen op twee nachtclubs 202 mensen, onder wie vier Nederlanders en 88 Australische toeristen, de dood vonden. De aanslagen waren het werk van Jemaah Islamiyah, een aan Al-Qaida gelieerde terreurbeweging.
De autoriteiten waren verdacht op de mogelijkheid dat terroristen de herdenking zouden aangrijpen voor nieuw geweld en hadden extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Havens en het vliegveld van Bali werden extra bewaakt en er waren ruim tweeduizend man politie en leger op de been, onder wie scherpschutters.
De herdenkingsplechtigheid van vrijdag werd onder anderen bijgewoond door de Australische premier Julia Gillard, ex-premier John Howard, nabestaanden van de slachtoffers en overlevenden van de aanslagen. De Australische doden werden ook in Australië herdacht, onder andere in het parlement in Canberra.
Gillard, die daags voor de aanslagen zelf van een vakantie op Bali was teruggekeerd, zei dat het vredig is op het eiland en dat er nog steeds miljoenen mensen naar toe komen 'om dezelfde redenen als u en uw dierbaren'. "Misschien is het een wrange geruststelling dat de terroristen niet hebben bereikt wat ze wilden. Ze hebben niet de Indonesische democratie ondermijnd, die met het verstrijken van een decennium alleen maar sterker is geworden," zei Gillard.
De Indonesische minister van buitenlandse zaken Marty Natalegawa liet zich in soortgelijke zin uit. "In plaats van het zaad van de haat te verspreiden, heeft deze wrede aanslag regeringen en mensen van verschillende achtergronden, met verschillende nationaliteiten en religies, ertoe gebracht elkaar de hand te reiken en naast elkaar te staan."
Het plaatsvervangend hoofd van de politie op Bali, Ketut Untung Yoga Ana, zei dat de dreiging van terrorisme is afgezwakt, maar dat de veiligheidstroepen alert moeten blijven en iedereen die naar en van het eiland komt of gaat nauwlettend in het oog zullen houden.
Vorige maand arresteerde de Indonesische politie tien moslimextremisten die zelfmoordaanslagen zouden willen plegen. Voor hotelhouder Gde Wiratha op Bali is dat minder een geruststelling dan een teken dat de dreiging blijft bestaan. "Bali was voor de bomaanslagen erg veilig, maar nu weet niemand het meer. Zelf ben ik nog steeds bang dat radicale groepen als Jemaah Islamiyah verre van verslagen zijn."
Uitgegeven op Vrijdag 12 oktober 2012 om 09:33:35
Nieuws.nl