Sumatraanse olifant een stap verwijderd van uitsterven
Geplaatst door Bert op juni 11, 2012 //
Het Wereld Natuurfonds roept Indonesië op om de dood van 12 zeldzame Sumatraanse olifanten in de afgelopen drie maanden te onderzoeken. Volgens Dede Suhendra, directeur van WWF Atjeh, had dit niet kunnen gebeuren als er maatregelen waren genomen om conflicten tussen mensen en olifanten te voorkomen, iets wat steeds vaker gebeurt. Als dit zo doorgaat zijn er over enkele jaren geen Sumatraanse olifanten meer, aldus WWF.
De meeste dieren zijn door vergiftiging gedood omdat ze overlast veroorzaken. In Atjeh zijn vijf olifanten dood aangetroffen tussen maart en juni, twee in Atjeh Jaya in maart en mei en drie in Oost-Atjeh op 2 juni. In de provincie Riau zijn zeven olifanten dood gevonden in de bossen. Ambtenaren vonden de meest recente dode olifant op 7 juni in het Nationaal Park Tesso Nilo op Sumatra. Van het nog jonge vrouwtje was alleen nog het skelet over en ze miste haar slagtanden.
De recente gevallen zijn volgens de lokale autoriteiten zorgwekkend, en een drastische verhoging in vergelijking met voorgaande perioden. In 2011 waren er geen meldingen van dode olifanten in Tesso Nilo en slechts twee sterfgevallen in de hele provincie Riau.
De toenemende confrontaties tussen mensen en olifanten in beschermde bossen is waarschijnlijk de oorzaak achter de stijgende cijfers, zegt een woordvoerder van het park. Dat leidt volgens hem tot de verdachte sterfgevallen. “Sommige mensen maken misbruik van het conflict om zo aan de kostbare slagtanden te komen,” zei hij, refererend aan het gedode wijfje.
Het aantal Sumatraanse olifanten in het wild is dramatisch gedaald in de afgelopen vier jaar. De populatie verkeert in een kritieke toestand en is slechts een stap verwijderd van uitsterven. Er leven naar schatting 2.400 tot 2.800 olifanten in het wild. In 2007 waren dat er nog 3000 tot 3500.
De Aziatische Tijger