Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Teken en zie de wereld, oorlogsveteranen van Suriname

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Teken en zie de wereld, oorlogsveteranen van Suriname  Empty
BerichtOnderwerp: Teken en zie de wereld, oorlogsveteranen van Suriname    Teken en zie de wereld, oorlogsveteranen van Suriname  Icon_minitimeza 19 mei 2012 - 12:34

Teken en zie de wereld, oorlogsveteranen van Suriname

vrijdag, 18 mei 2012 10:48 Uitgever

Teken en zie de wereld, oorlogsveteranen van Suriname  Oorlogsveteranensurinam

Teken en zie de wereld, oorlogsveteranen van Suriname
Boek over oorlogsveteranen van Suriname die onder meer dienden tijdens de Tweede Wereldoorlog en de VN-missie in Korea. Verschenen bij KIT Publishers.


Dat Suriname een belangrijke rol heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog is evident. Zo leverde Suriname meer dan 60 procent van het bauxiet die als grondstof diende voor het vervaardigen van militaire vliegtuigen in de VS. Honderden jonge mannen én vrouwen gingen als vrijwilligers en dienstplichtigen het leger in. Bekend zijn de Surinaamse gunners, die dienst deden op de marine- en koopvaardijschepen van het KNSM. Daarnaast gingen er ongeveer 400 Surinaamse militairen (mannen en vrouwen) naar Oost-Indië om te vechten tegen de Japanners. Velen keerden niet terug van het slagveld in Nederlands-Indië of Europa.

En niet te vergeten de Surinamers die hun leven in het verzet gaven en zij die vanwege hun joodse etniciteit niet terugkwamen uit de concentratiekampen.

Enkele jaren later werden dezelfde militairen die na hun demobilisatie in 1946 waren afgekeurd opnieuw goedgekeurd en ingezet voor de VN-missie in Korea (1950-1953). Ook tijdens deze missie sneuvelden en raakten Surinamers gewond op het slagveld bij Pusan in Korea.

Over de inzet en de ervaringen van de Surinaamse militairen is helaas vrij weinig bekend. Wie waren die militaire vrijwilligers die over zee gingen? Wat gebeurde met die jonge jongens en meisjes die in het zuiden van Amerika (bijvoorbeeld Florida) werden geconfronteerd met segregatie? Wat gebeurde met hen op de slagvelden? Hoe heeft die oorlog hun jonge levens direct beïnvloed? Wie waren de Surinamers die In Nederland in het verzet gingen? Welk effect had de Koreaanse-oorlog op die jongens die na hun Nederlands-Indië ervaring voor nog een ‘tour’ bijtekenden? Hoe hebben de ervaringen het verloop van hun verdere leven beïnvloed?

Teken en zie de wereld
Oorlogsveteranen van Suriname
ISBN: 9789460221729
Uitgever: KIT Publishers
Paperback, 176 pagina's
Prijs: € 24,50

Historieknet
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Teken en zie de wereld, oorlogsveteranen van Suriname
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Boekbesprekingen-
Ga naar: